Verhalen

Lintjesregen in coronatijden

Nederweert Maasgouw Leudal

Hoe bijzonder was de lintjesregen dit jaar? Traditioneel daalt de werkdag voor Koningsdag een oranje regen  over ons land neer en dat was dus dit jaar vanwege het tussenliggende weekeinde al drie dagen eerder op vrijdag 24 april. Helaas maakte het coronavirus het deze keer voor de burgemeesters onmogelijk om de gedecoreerden persoonlijk de versierselen op te spelden.

Hoe is de lintjesregen verlopen in het verspreidingsgebied van deze krant? En wat dient er allemaal te gebeuren voordat een lintje kan worden opgespeld? Hopelijk is dat in 2021 weer onder normale omstandigheden.



In de gemeente Leudal worden de "oranje nieuwelingen" normaliter met een smoes naar het gemeentehuis in Heythuysen gelokt. Vaak zogenaamd voor een gemeentelijk overleg met de vereniging waarin ze meestal al jaren een bestuurlijke taak hebben en waarvoor ze nu op het punt staan te worden gedecoreerd. Als ze dan naar de raadszaal worden gedirigeerd en hun geliefden zien zitten, dan begint het een beetje te dagen waarom de partner die ochtend zo zenuwachtig was en er persé op stond dat de beste kleren werden aangetrokken.

Maar deze oranjevalkuil  kon dus dit jaar in Leudal niet in werking worden gezet. Burgemeester Désirée Schmalschläger diende het bericht per telefoon mede te delen " dat het zijne Majesteit de Koning heeft behaagd.....enz.". In totaal hebben 16 inwoners van de gemeente Leudal een lintje ontvangen. Saillant detail: het was voor de nieuwe burgemeester haar eerste lintjesregen in Leudal.

Burgemeester Stef Strous van Maasgouw is daarentegen een ouwe rot in het vak, want de langstzittende burgemeester van Limburg zou dit jaar voor de 11de keer de koninklijke lintjes uitreiken. In Maasgouw komt de burgemeester persoonlijk langs de deur om de versierselen op te spelden. Normaal dus een routineklus voor deze ervaren burgemeester. Maar corona gooide bij deze lintjesregen roet in het eten. Ook Strous zag zich genoodzaakt om per telefoon de kersverse lintjesdragers van het koninklijke voornemen op de hoogte te brengen. De burgemeester mocht 11 inwoners telefonisch met een lintje verblijden voor 13.00 uur, want vanaf dit tijdstip staan alle gedecoreerden van Nederland in de Staatscourant en is de mededeling geen verrassing meer.


In de gemeente Nederweert tenslotte kregen 5 inwoners een koninklijk lintje. Ook in deze gemeente is het afgelopen najaar een nieuwe burgemeester aangetreden: Birgit Op de Laak. Zij zal zich haar eerste lintjesregen ongetwijfeld heel anders hebben voorgesteld.

Gebruikelijk gaat dat in deze gemeente met een verrassingsbezoek aan huis. Nu ging dat ook noodgedwongen per telefoon.
Het blijft natuurlijk de vraag wanneer de burgemeesters nu echt langskomen om het felbegeerde lintje op te spelden? Dat is afhankelijk van de Kanselarij der Nederlandse Orden die daarvoor een  nationale dag zal vaststellen. De gedecoreerden dienen nog even geduld te hebben, want dat zal vermoedelijk op zijn vroegst na de zomermaanden zijn. De gemeente Nederweert verkiest het om deze gebeurtenis in de huiselijke sfeer van de gedecoreerde te laten plaatsvinden. Leudal speelt met de gedachte om dat tijdens een gezamenlijke lunch te doen. Maasgouw heeft nog geen concreet idee en wacht de richtlijnen van het RIVM af.



Hoewel het woord lintjesregen anders doet vermoeden, komt een koninklijke onderscheiding heus niet uit de lucht vallen. Een aanvraag komt eerst bij de gemeente terecht. Daar wordt al beoordeeld of deze kansrijk is. Een belangrijke vereiste is dat de gedecoreerde "van onbesproken gedrag" is. Natuurlijk dient  hij of zij in de afgelopen jaren ruim en belangeloos de publieke zaak te hebben gediend. Voor dit laatste kan als vuistregel minimaal 15 jaar minimaal 6 uren per week worden aangehouden. Dit alles dient gestaafd te worden met verklaringen en handtekeningen van ondersteuners op officieel briefpapier van de desbetreffende verenigingen of organisaties.
Na deze gemeentelijke schifting gaat de aanvraag naar de provincie en wel naar het Kabinet van de Gouverneur om precies te zijn.

 

Mocht de aanvraag ook hier de toets der kritiek doorstaan dan is de Kanselarij der Nederlandse Orden aan zet die het verzoek met een laatste advies doorzendt aan het desbetreffende ministerie. Dit laatste vraagt misschien nog om een uitleg. Iemand die gelauwerd wordt om zijn culturele verdiensten komt bij het ministerie van OCW terecht, terwijl een sportvrijwilliger bij het ministerie van VWS belandt. Uiteindelijk komt het verzoek op het bureau van de koning terecht waar de aanvraag met een Koninklijk Besluit wordt.....inderdaad bekroond. Al met al is dit een procedure van minimaal 9 maanden.


U ziet het is een lange weg en als u iemand kent die een lintje verdient, dan dient u wel in actie te komen. Veel tijd voor de volgende lintjesregen in 2021 is er sowieso niet meer, want in Leudal en Maasgouw dient u al voor 15 juni de aanvraag te hebben ingediend. In Nederweert heeft u meer respijt want daar kan het nog tot 1 augustus. Maar een lintje uitreiken kan ook buiten de nationale lintjesregen, mits een bijzondere omstandigheid daar aanleiding toe geeft. 

 

U kunt als eerste stap het beste eens contact opnemen met onderstaande ambtenaren die u graag adviseren:


Voor de gemeente Leudal- Carla Kampen- tel 0475-859000


Voor de gemeente Maasgouw- Mariëtte van den Brink- tel 0475-852500


Voor de gemeente Nederweert- Giel Bruijnaers- tel 0495-677111

 

Tekst: Leon Moonen