Met de paplepel…
Herline Gruijters-Bruijnaers uit Nederweert is geboren als jongste uit een gezin van 11 kinderen met een hardwerkende vader die als slager brood op de plank bracht en een moeder die naast het hectische huishouden in haar spaarzame vrije tijd altijd aan het handwerken was. Ook Herline werd al op jonge leeftijd het handwerken eigen gemaakt. De creativiteit is haar dan ook met de paplepel ingegeven.
Boekvouwkunst
Ze koopt partijen boeken in die anders bij het oud papier terecht komen. Waardevolle boeken gaan terug naar een verzamelaar en van de rest maakt zij ware kunstwerken. Ook deze boeken moeten van uitstekende kwaliteit zijn.
Het begon allemaal toen zij kennismaakte met boekvouwkunst, afgeleid van het Japanse origami. Deze techniek heeft zij zich in de loop der jaren helemaal eigen gemaakt. Ze maakt alle patronen zelf. Dat kan een naam, een datum, een tekst of afbeelding zijn maar ook een logo is mogelijk.
David Bowie
Haar streven was om uiteindelijk een herkenbaar gezicht met boekvouwen over te brengen in een boek. Maar het bleek dat deze techniek, ondanks het vaak zeer fraaie resultaat, toch beperkingen heeft. Dit maakte dat ze zich nog harder vast beet in allerlei technieken.
De oplossing vond zij in de cut & fold techniek die het mogelijk maakt om veel meer details over te brengen. Wie herkent niet David Bowie! In de kast staat hij naast Amy Winehouse, Mick Jagger, Justin Bieber en Prince. Veel uitproberen en vooral veel geduld hebben haar gebracht tot een zeer hoog niveau van deze kunstbeoefening.
Portretten
Nadat ze met veel succes portretten van haar ouders in boeken heeft vereeuwigd komen er opdrachten uit het hele land en zelfs vanuit het buitenland. Herline vindt de vaak zeer emotionele reacties van mensen de mooiste beloning die ze kan krijgen. Haar boeken hebben al menig ereplaats verdiend in diverse huiskamers. Ook de afbeelding van een huisdier is over te brengen in een boek.
“Het is niet gemakkelijk uit te leggen hoe ik dit doe. Ik heb diverse computerprogramma’s nodig in dit proces en daarna perfectioneer ik het ontwerp handmatig. Dit is een zeer intensief en tijdrovend proces waar ik uitgebreid de tijd voor neem. Ik ga alleen voor het allerbeste resultaat. Het gaat tenslotte vaak om een afbeelding van een dierbare overledene en daar wil ik met het grootste respect mee omgaan. Van een foto maak ik eerst een ontwerp en pas na goedkeuring maak ik het patroon. Dit patroon breng ik over in het boek door middel van knippen en vouwen, de cut & fold techniek.”
Omdat geen enkel boek hetzelfde is (pagina’s, afmeting) is het patroon puur maatwerk. Duidelijk mag zijn dat je een ‘pietje precies’ moet zijn en heel erg veel geduld moet hebben om tot dit resultaat te komen.
Meer foto’s
Waar kunnen we meer foto’s vinden van boeken die je hebt gemaakt?
“Op www.facebook.com/boekvouwkunst of Bookart vind je mijn pagina met nog veel meer voorbeelden. Mijn pagina is herkenbaar aan de foto van een accordeon gemaakt van 3D-origami. Ik vind het ook erg leuk dat ik likes krijg uit het land waar origami vandaan komt, Japan. Maar ook mensen uit Korea, Vietnam en Taiwan ‘liken’ mijn creaties en laten hun waardering merken.”
Vragen kun je altijd stellen door een mailtje te sturen naar:
bookart@dutchmail.com