VerhalenPieter Knippenberg

Repaircafés geven defecte spullen een tweede leven

midden Limburg

Wat doe je met een takkenschaar die muurvast zit, een krukje dat door een los pootje onveilig geworden is, een stofzuiger die niet meer werkt of met een defecte rits in je favoriete trui? Weggooien? Mooi niet! Handige handjes in zogenaamde repaircafés, die de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond schieten, weten veel van dergelijke defecten snel en vakkundig te repareren. De kosten? Materiaalkosten betaal je zelf en verder wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld. Een win-win situatie dus! Het milieu wint want onze afvalberg groeit niet met onnodig afgedankte en vaak nog prima apparatuur en de bezitter van het gerepareerde apparaat gaat opgelucht naar huis. Nederweert, Leveroy, Heythuysen, Beegden en Grathem kennen al repaircafés. Een goed voorbeeld krijgt navolging, dus er komen er ongetwijfeld nog meer in de regio.

Leveroy

In Leveroy ging het repaircafé in april van dit jaar in Gemeenschapshuis Pastoeërskoel van start. De Gemeenschapsraad van Leveroy omarmde het door plaatsgenoten aangedragen idee een repaircafé te beginnen. Met mond-op-mond reclame werden vrijwilligers geworven. “Daar werd al snel door een aantal mensen op gereageerd”, weet Peter Hermans die zelf ook interesse toonde. ”Ons team bestaat nu uit een stuk of tien klussers. Allemaal mannen met twee rechterhandjes die wel het een en ander kunnen herstellen. Rond 75% van de aangeboden spullen gaat aan het eind van de morgen weer gerepareerd de deur uit.

Soms moet ter vervanging van een defect onderdeel iets nieuws besteld worden en dan verrichten we de reparatie bij een volgende bijeenkomst. Het zijn trouwens niet louter mannen die in ons repaircafé actief zijn. Een inwoonster van Leveroy heeft aangeboden verstelwerk aan kleding te verrichten en daarmee kan een extra dienst verleend worden. Het zou ook heel welkom zijn wanneer we over iemand kunnen beschikken met verstand van elektronica, want dan zouden we nóg meer mensen tevreden kunnen stellen.”

Iedere derde zaterdag van de maand tussen tien en twaalf uur is het repaircafé in de Leveroyse  Pastoeërskoel open en kunnen mensen uit de gemeenschap Leveroy er hun kapotte spullen afgeven die ze voor sluitingstijd – al of niet gerepareerd – kunnen afhalen.

Leefbaarheidsfonds  

Buiten de vrijwillige bijdragen van de ‘klanten’ kennen de repaircafés weinig of geen inkomsten. Om in Leveroy het repaircafé te kunnen opstarten heeft de Gemeente Nederweert uit het Leefbaarheidsfonds een bijdrage gedaan waar het eerste jaar de huurkosten van betaald kunnen worden.

Daarna moet het repaircafé zichzelf bedruipen. “Dat moet lukken”, zegt Mariet Claessens van de Gemeenschapsraad. Het repaircafé functioneert als een soort werkgroep onder onze vleugels en wij nemen het financiële deel voor onze rekening zodat de klussers kunnen doen waar ze goed in zijn, klussen!   

Heythuysen

In Heythuysen wordt op iedere tweede zaterdagmorgen van de maand tussen 10.00 en 13.00 uur een repaircafé gehouden en ook hier staan handige vrijwilligers klaar om reparaties van allerlei aard te verrichten.

Hallo Magazine ging op 11 november een kijkje nemen in het repaircafé op Graaf van Loonlaan 2a dat op initiatief van Rotary Leudal in 2022 tot stand kwam. “Het repaircafé is een zelfstandige stichting die door de serviceclub driejaar lang financieel ondersteund wordt”, vertelt de aanwezige Rotary Leudal voorzitter Frank Hermans.

Wapperende banners wijzen de bezoekers de weg naar het repaircafé in Heythuysen, waar een aantal vrijwilligers ruim voor tien uur aanwezig is. De eerste klanten melden zich al snel en na een korte intake door een vriendelijke mevrouw, mogen ze zich melden bij een van de reparateurs, allen goed herkenbaar door hun zwarte polo’s met het logo van het repaircafé.

Met pakweg twintig vrijwilligers uit allerlei verschillende disciplines, kent het repaircafé in Heythuysen geen gebrek aan reparateurs. Frank Hermans: “We hebben gelukkig heel wat kennis en vaardigheden in huis zoals allround technici, elektronica specialisten, een klokkenmaker, een ICT-specialist en handige dames in ons naaiatelier die kleding kunnen repareren of vermaken.”

“Mijn vrouw krijgt niet snel iets nieuws”   

Ton uit Heythuysen is één van die klussers vandaag. Met een HTS-achtergrond en een verleden in de auto-industrie, beschikt hij over heel wat technische  knowhow. “Thuis repareer ik ook onze defecte spullen en daarom doe ik dat hier ook. We gooien niet gauw iets weg, mijn vrouw krijgt niet snel iets nieuws”, zegt hij lachend, waarna hij zich over het haperend mechanisme van een binnengebrachte barkruk gaat buigen.

Wim Hamans uit Horn heeft op internet gezocht naar een repaircafé in de buurt en is vanmorgen met zijn kapotte platenspeler naar Heythuysen gereden. Na een korte analyse door klussers Marc en Hans is het defect aan zijn platenspeler die zeker 50 jaar oud is snel verholpen. Wim keert opgelucht terug naar Horn. In dit repaircafé wordt iedereen geholpen, waar je ook vandaan komt. 

“Soms komen mensen met een apparaat dat helemaal niet stuk is”, weet Harrie die net een draadloze deurbel onderzocht heeft. “Als je wat harder op die bel drukt, doet hij het gewoon”, legt hij uit. “Ik heb hier echt al van alles onder handen gehad, veel huishoudelijke apparatuur maar ook ooit een parasol en een speciale duivenlamp.”

Anneke, Andrea en Nicole noemen zich speels ‘de dames van het confectieatelier‘ en zij herstellen en vermaken kleding. Ze hopen dat door deze publicatie deze aangeboden service van het repaircafé nog wat meer bekendheid krijgt.

De repaircafés in Leveroy en Heythuysen voorzien duidelijk in een behoefte. Over klandizie hebben ze geen klagen. Veel apparatuur die anders nodeloos in een vuilniscontainer zou verdwijnen, krijgt hier een tweede leven en daar is het allemaal om begonnen.

 

Locaties en openingstijden

In Grathem fungeert Meeting Point Nassaurie als reparatielocatie voor het repaircafé  en de vrijwilligers van de Dorpsraad Grathem, repareren spullen voor inwoners van Grathem graag op elke 2e zaterdag van de maand tussen 14.00 uur en 16.00 uur.

In Nederweert kan men terecht op elke eerste zaterdag van de maand van 10. 00 tot 13.00 uur in Gemeenschapshuis De Pinnenhof en in Beegden staat dit jaar nog een bijeenkomst gepland in Gemeenschapshuis ’t Leuke op zaterdag 2 december van 11.00 tot 13.00 uur. De openingstijden van de repaircafés van Leveroy en Heythuysen staan in dit artikel vermeld.