VerhalenPieter Knippenberg

“Voor de jonkies van de Zonnebloem” Negen lokale Zonnebloemafdelingen werken al tien jaar succesvol samen

Midden Limburg

Met ruim duizend afdelingen door heel Nederland, is de Nationale Vereniging de Zonnebloem die zich inzet voor mensen met een lichamelijke beperking altijd dichtbij. De Zonnebloem regio Leudal telt maar liefst negen lokale afdelingen: Baexem, Buggenum, Haelen-Nunhem, Heibloem, Heythuysen, Horn, Leveroy, Neer en Roggel. In de regio Leudal zetten zich 150 vrijwilligers in voor meer dan 520 mensen met een fysieke beperking.

Annelies Claessen uit Horn en Bertine Joosten uit Heythuysen coördineren de activiteiten voor wat zij zelf schertsend ‘de jonkies van de Zonnebloem’ noemen; de deelnemers in de leeftijd van veertig tot vijfenzestig jaar. De regio Leudal startte tien jaar geleden met activiteiten voor deze doelgroep en had daarmee een landelijke primeur. Annelies Claessen was destijds een van de initiatiefneemsters en zij zet zich nog altijd met hart en ziel in voor deze relatief jeugdige deelnemers aan het Zonnebloemprogramma.

Annelies Claessen: “Tien jaar geleden werd tijdens een regio-overleg het idee geopperd om ook Zonnebloem activiteiten aan te bieden aan mensen die jonger waren dan de bestaande doelgroep met een gemiddelde leeftijd van ruim tachtig jaar. We hebben toen gekozen voor mensen met een beperking in de leeftijd van veertig tot vijfenzestig jaar. Via de lokale afdelingen zijn mogelijke deelnemers persoonlijk benaderd. Dat heeft geresulteerd in een groep van pakweg veertig deelnemers. Wij noemen de deelnemers onze gasten. Al deze mensen hebben een ernstige lichamelijke beperking en ze hebben net als ieder ander mens behoefte aan sociaal contact. Wanneer je lichamelijk beperkt bent, is het vaak lastig om dat zelf op te zoeken.

Wij bieden graag een helpende hand. De beperkingen waar onze gasten mee te kampen hebben, zijn heel divers.

Er zijn mensen bij die lijden aan MS of aan COPD. Ook zijn er mensen bij met een niet aangeboren hersenafwijking of mensen die na een ongeluk niet meer zoals voorheen kunnen functioneren. Je aanmelden voor deze groep is voor veel mensen toch een hele stap. Je geeft dan toe aan je handicap en dat kan moeilijk zijn.

Het valt ons op dat binnen de groep weinig gesproken wordt over de beperkingen die men ondervindt. Wel informeren ze elkaar over allerlei praktische problemen waarmee ze te maken hebben. Zaken als hoe krijg ik een parkeervergunning en waar vraag ik een rollator of een scootmobiel aan?  

Digitale pubquiz met een bijpassend hapje en drankje

Bertine Joosten en ik organiseren voor ‘onze groep’ gemiddeld zeven activiteitenmiddagen per jaar. Natuurlijk doen we dat niet alleen. Bij de uitvoering worden we geholpen door vrijwilligers van de plaatselijke afdelingen. Zij regelen bijvoorbeeld het vervoer, want niet iedereen kan zelfstandig naar een activiteit komen. Overigens heeft Iedere lokale afdeling een contactpersoon voor deze doelgroep. Er is een vaste kern van zo’n twintig deelnemers die echt altijd aanwezig is. Ieder voorjaar gaan we met onze gasten een terrasje pikken en dan gaan er veel mensen mee. De deelnemers weten dat wij altijd locaties kiezen die voor hen goed toegankelijk zijn en waar een invalidetoilet aanwezig is. Dat Bertine Joosten, die verpleegkundige is, mee gaat, geeft hen een extra gerust gevoel.”

 

Wat wordt er zoal voor deze doelgroep georganiseerd? Annelies Claessen noemt naast het terrasbezoek ook creatieve middagen, museumbezoek, een nieuwjaarsborrel met aansluitend een pubquiz, een barbecue, filmbezoek, een high tea en ook een rolstoeltocht. Een kwart van de deelnemers moet noodgedwongen van dit hulpmiddel gebruik maken. Uit haar opsomming blijkt dat het wezenlijk andere activiteiten betreft dan die voor de tachtig plussers van de Zonnebloem georganiseerd worden. Annelies Claessen: “Dat klopt, het leeftijdsverschil tussen beide groepen is dan ook best groot. Wij vragen onze gasten ook wel naar suggesties, maar daar komt nooit zoveel respons op. Ze laten ons wel merken het prima te vinden wat wij voor hen organiseren. ‘Wat jullie doen, is goed’, horen we dan.

Ze genieten echt van het samenzijn en ze zijn iedere keer blij elkaar te zien. Tijdens de coronatijd hebben we weinig voor hen kunnen doen. Gelukkig hebben we niemand aan de ziekte verloren, hoewel enkele mensen ernstig ziek geweest zijn. Het is een kwetsbare groep. Diverse keren hebben we onze gasten met een attentie verrast om ze te laten weten dat we hen zeker niet vergeten waren. Heel leuk was ook de digitale pubquiz die we georganiseerd hadden. Vooraf was zelfs bij de gasten een hapje en een drankje bezorgd om de echte pub sfeer na te bootsen. Normaal maken we een jaarprogramma maar voor 2022 hebben we dat niet gedaan. We moeten afwachten wat er mogelijk is en daar naar handelen. Je kunt wel van alles plannen maar je weet niet of je het wel kunt uitvoeren. Wij gaan voorlopig graag met dit mooie vrijwilligerswerk door. Het is fijn om op deze manier iets voor anderen te betekenen.”

“Niet klagen maar dragen”

Ron Piepers, MS-patiënt uit Heythuysen, is een trouwe gast en hij neemt al vanaf de start deel aan de Zonnebloemactiviteiten. Ron Piepers: “Ik ben heel blij dat ik aan deze activiteiten mee mag doen. Ik sla niet snel over. Het is altijd erg gezellig en je bent er echt even uit. In het voorjaar geniet ik van de leuke buitenactiviteiten die voor ons georganiseerd worden. We vormen een fijne groep.

We hebben allemaal een rugzakje, dat weten we. Toch praten we weinig over onze lichamelijke ongemakken.

Niet klagen maar dragen is ons motto!

Het leven is toch te mooi om alleen maar over ziekzijn te praten!

Wij begrijpen elkaar zo ook wel en hebben aan een half woord voldoende. Soms neem ik mijn gitaar mee naar een activiteit en dan maak ik wat muziek. Dat is leuk om te doen. Jammer dat ik na mijn vijfenzestigste niet meer tot deze groep behoor. Door de Zonnebloem heb ik ook contact gekregen met mensen die net als ik lijden aan MS. We zijn lotgenoten en met hen heb ik ook buiten de activiteiten van de Zonnebloem contact. Het programma dat ons ieder jaar aangeboden wordt is tof. Ik ben er dik tevreden over.

Meer informatie gewenst? stuur een berichtje naar: Annelies Claessen of Bertine Joosten.  anneliesclaessen4@gmail.com  Joosten_rest@hotmail.com