VerhalenPieter Knippenberg

Worden smile stones ook een hype in deze regio

Neeritter /Leudal

Smile Stones zijn voor velen in onze regio een volslagen onbekend gegeven; echter niet voor Birgit Reijnders uit Neeritter, want die zou heel graag willen dat meer mensen weten wat smile stones zijn. Een snelle zoektocht naar het begrip smile stones op internet levert mij de informatie op dat smile stones met de hand beschilderde stenen zijn, die door de maker ergens neergelegd worden en die hopelijk bij de vinder van de steen een glimlach, een smile dus, op het gezicht toveren. “Klopt helemaal”, zegt Birgit Reijnders desgevraagd. Voor Birgit is het maken van smile stones een nieuwe hobby; een activiteit waarmee ze vanaf afgelopen september  iedere dag wel een uur bezig is en waar ze veel plezier aan beleeft .

Birgit Reijnders: “Mijn eerste smile stones vond ik tijdens een wandeling in de Eifel.

Het waren beschilderde stenen met daarop een lieve tekst. Ik vond het zo leuk en ik kreeg er zo’n goed gevoel van,

dat ik die stenen meegenomen heb naar  huis en hier in Neeritter weer neergelegd heb.

Ik heb toen besloten om ook zelf stenen te gaan beschilderen. De stenen die ik hiervoor gebruik zijn doodgewone maaskeien. Ik beschilder ze met watervaste Posca stiften en op veel stenenschrijf ik een positieve tekst als  ‘veel geluk vandaag’ of een klein gedichtje van Toon Hermans.  Iedere dag maak ik een lange wandeling met mijn hond en vaak neem ik dan ook een steen mee die ik ergens duidelijk zichtbaar neer leg. Ook als ik verder van huis ga wandelen, neem ik geregeld stenen mee. Mijn stenen tref je aan op plaatsen waar ook geregeld mensen komen, zoals op picknickplaatsen, pleintjes of bij bushaltes. Soms leg ik ze gewoon op een andere grote steen en door hun kleur vallen de smile stones echt wel op.

Smile stone wordt zwerfsteen 

De ‘vinder’ mag de steen gerust meenemen en weer op een andere plaats neerleggen; zo wordt de steen een zwerfsteen.

Een steen die ik in Nederweert neergelegd had, belandde vervolgens in Heythuysen en via Swalmen en Roermond kwam hij uiteindelijk in Maastricht.

Hoe ik dat weet? Op de steen staat mijn Facebookadres:  SMILE STONES BIBI. Vinders van de steen laten mij dan via Facebook weten dat ze mijn steen gevonden hebben en vaak sturen ze een fotootje mee. Heel veel reacties krijg ik nog niet,want het begrip smile stones is hier blijkbaar nog niet zo bekend. In andere delen van het land is het een echte hype. De reacties die ik krijg zijn vaak heel leuk en lief.

 

Zeg nou zelf, het is toch hartstikke leuk om lekker  te wandelen, ergens een zelfbeschilderde steen neer te leggen, waardoor je een ander mens een blij momentje bezorgt.”