Amnesty Nederland organiseert op de Dag van de Mensenrechten, de inmiddels beroemde schrijfmarathon

café Tonvannebekker met Gemma, Kerkveldweg 1, Roggel
10 - Dec - 2018 - 11:00 - 10 - Dec - 2018 - 20:00

Beste mensen, 

Het schrijven van brieven lijkt een verdwenen ambacht. Maar schijn bedriegt.

Op 10 december – de Dag van de Mensenrechten – triomfeert de persoonlijke, handgeschreven brief tijdens Amnesty’s Write for Rights : beter bekend als de schrijfmarathon. 

Van Nieuw-Zeeland tot Ghana en van Brazilië tot Japan klimmen mensen in de pen. Ze vragen om vrijlating van gewetensgevangenen.

In Nederland werden vorig jaar op één dag 173 duizend  brieven geschreven. De ongeveer 400 brieven die alléén al vanuit Roggel zijn geschreven hebben ruimschoots bijgedragen tot dit succes.

Amnesty Nederland organiseert de schrijfmarathon dit jaar voor de vierde keer.

De afgelopen drie evenementen maakten enorm veel enthousiasme en betrokkenheid los.

Toen Peter Benenson Amnesty oprichtte, bedacht hij een simpele en tegelijkertijd briljante methode: het schrijven van brieven aan autoriteiten die mensen onterecht gevangen houden.

Een manier van actievoeren die nog steeds effectief is. Als regeringsleiders weten dat de ogen van de wereld op hen gericht zijn, zullen zij schendingen van mensenrechten eerder bestrijden.

Amnesty’s actiemethoden zijn met de tijd meegegaan. Maar de handgeschreven brief, de persoonlijke verontwaardiging over de onrechtvaardige behandeling van een medemens:het werkt nog steeds.

Alle brieven die we schrijven vormen een enorme vuist tegen onrecht. Want machthebbers staan liever niet te boek als onderdrukker, folteraar of tiran.

 

Ook de kaarten aan activisten die onder druk staan zijn heel belangrijk.

Te weten dat er mensen over de hele wereld voor hen opkomen, geeft ze de kracht om vol te houden. Mahadine uit Tsjaad, die na de Write for Rights-actie in 2017 vrij kwam, liet ons weten: ‘Ik wil mijn dankbaarheid aan iedereen overbrengen. Ik waardeer jullie, ik houd van jullie, ik respecteer jullie.’ Mahadine was in 2016 opgepakt nadat hij de regering van Tsjaad had bekritiseerd. Hij had een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen maar kwam gelukkig uiteindelijk vrij.

Wij hopen dat jullie op maandag 10 december ook willen komen schrijven voor mensen zoals Mahadine, voor mensen die onze steun verdienen. Locatie is café Ton vanne Bekker, Kerkveldweg 1 te Roggel, Om 11:00 uur wordt het startsein gegeven en we schrijven tot 20.00 u aan één stuk door brieven. Het zou fantastisch zijn als we ook (weer) op jouw medewerking kunnen rekenen!

Kom naar de schrijfmarathon en schrijf mee, om regeringsleiders wakker te schudden en om gewetensbezwaarde gevangenen een hart onder de riem te steken! 

Voorbeelden van alle brieven om te schrijven zijn aanwezig! 

Voor een prettige sfeer wordt gezorgd met live-muziek, gedichten, beweging, koffie, soep en broodjes ( kom al schrijvend lunchen tijdens de pauze op je werk !) stoelmassage en andere verrassingen: 
Welkom van 11 uur tot 20:00 uur bij: 

café Tonvannebekker met Gemma, Kerkveldweg 1, Roggel

 

Bezoek ook eens de website van Amnesty International/Nederland.

https://www.amnesty.nl/

 

P.S. Er staat een bus voor vrijwillige bijdrage voor de (porto)kosten.

Namens Amnesty International, Roggel /Leudal

Ruud Theelen (06-21834308)

Mieke Aan den Boom

Carmen Nazarski