Verhalen

Ingezonden verhaal door Conny Beurskens Het speciale parachutestofbloesje

Haelen / Leudal

In deze Corona tijd zijn veel mensen aan het opruimen geslagen. Tijdens zo’n opruim dag vond ik een tas met oude poppenkleertjes, de meeste zelf gemaakt en gebreid.

Ik vroeg aan mijn zussen of zij wisten wie ze gemaakt hadden met de mededeling dat er een stuk bij zat gemaakt van parachute stof.

Mijn oudste zus zei dat ze vroeger een bloesje gehad had van parachutestof.

Maar ja, dit waren poppenkleertjes. Toen ik het nog eens goed bekeek was dit toch echt te groot voor een pop, het moest dus haar bloesje zijn dat zij 65 jaar geleden gedragen had. Toen ik haar vertelde dat dit haar bloesje moest zijn, vertelde zij het volgende verhaal:     

In de jaren na de oorlog waren er in juni altijd de missiedagen, een groot evenement in de regio met onder andere een optocht en daarna een fancy fair. In 1955 stond op die fancy fair een prachtige grote pop met slaapogen en gekleed in een donkerblauw fluwelen jasje en een mooie witte rok van bijzonder stof. Voor 10 cent kon je proberen de naam van deze pop te raden. Ik deed mee en gokte op de naam Liesbeth.

 

Wat alles nog leuker maakt, is dat ik nog een foto kreeg van haar op 8-jarige leeftijd waar ze het bloesje aan heeft. Ik vind dit een bijzonder verhaal, met een link naar de bevrijding van 75 jaar geleden die wij dit jaar gevierd hebben.

De dag erna kreeg ik thuis bezoek van enkele dames. En jawel hoor, ik had de juiste naam geraden en kreeg de mooie pop. Mijn moeder bekeek de pop eens goed en zei dat de rok die de pop aan had was gemaakt van stof van een parachute waarmee een piloot in de oorlog uit een vliegtuig is gesprongen nadat dit vliegtuig was geraakt door de vijand.

Wij hadden het thuis niet breed en mijn moeder zei: “Er zit zoveel stof in die rok, daar kan ik een mooi bloesje voor jou van laten maken”. En dat is dan ook gebeurd. Ik vond dat natuurlijk niet leuk, maar tegenspreken dat deed je toen niet.

En zo kreeg ik een bloesje van parachutestof, waarmee een soldaat zijn leven probeerde te redden.

Of dat gelukt is weet ik niet, maar mijn pop heeft nooit meer zo’n mooie rok gekregen. Dit is het verhaal van mijn zus

Wat alles nog leuker maakt, is dat ik nog een foto kreeg van haar op 8-jarige leeftijd waar ze het bloesje aan heeft.

Ik vind dit een bijzonder verhaal, met een link naar de bevrijding van 75 jaar geleden die wij dit jaar gevierd hebben.

 

 

Conny Beurskens