Parochiecluster Tabor houdt jaarlijks tijdens de veertigdagentijd een lezingencyclus. Dit jaar staan de lezingen in de geest van 75 jaar bevrijding stil rondom de thema’s Jodenvervolging, onderduik, vervolging, vrijheid en naastenliefde.
We mogen drie sprekers begroeten
-Dhr Herman van Rens met als thema: Hulp aan Joodse onderduikers in Limburg: een gouden bladzijde met zwarte vlekken.
Herman en Annelies van Rens deden onderzoek naar de vervolging van joden en zigeuners in Limburg. In 2013 verscheen hun boek ‘Vervolgd in Limburg’. Jaarlijks vindt onder hun leiding een zevendaagse wetenschappelijke herdenkingsreis plaats naar Auschwitz en Cosel. Zie www.holocaust-limburg.nl. Donderdag 12 maart om 19.30 uur in De Tump, Kloosterstraat 2 te Heythuysen. Vrije gave. Deze lezing vindt plaats in samenwerking met Heemkunde Heitse
-Rosita Steenbeek met als thema: Wie is mijn naaste?
Rosita Steenbeek reisde naar Lampedusa, Sicilië en Libanon waar zij de intense verhalen van de vluchtelingen én de hulpverleners hoorde. Ze maakte het lot van vluchtelingen en migranten van heel dichtbij mee en vertelt daarover in haar nieuwe roman Wie is mijn naaste? Daarnaast zal zij in gaan om haar familiegeschiedenis van Rose, een Joodse onderduikster. Twee thema’s in een. Donderdag 26 maart om 19.30 uur in De Tump, Kloosterstraat 2 te Heythuysen. Entree E 7, 50 bij ingang zaal.
Rosita Steenbeek is schrijfster en gids. Ze behaalde een propedeuse in theologie, doctoraal in de Moderne Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie acteerde ze regelmatig op het toneel en in de film. In 1994 debuteerde ze met De laatste vrouw. Er volgden vele romans en ook meerdere boeken over Rome, de stad waar ze het grootste deel van het jaar woont
-Deken Th. Willemssen met als thema: Hoe is het zover kunnen komen?
Toen de Tweede Wereldoorlog voorbij was hebben velen zich afgevraagd: Hoe is het zover kunnen komen? Midden in Europa in een beschaafd land, kon het antisemitisme(jodenhaat) zijn dieptepunt bereiken met de massamoord op zes miljoen Joden, waaronder duizend uit Limburg.
Het christendom is voortgekomen uit het Jodendom. Jezus, Maria, Jozef en de apostelen waren Joden. Het grootste deel van de Bijbel bestaat uit het Eerste (of oude) Testament.
Bijna alles, waaronder de feesten en de liturgie hebben een joodse achtergrond. Toch gingen de wegen uiteen en was dat te verwachten. Maar waarom ontstond er vanuit het christendom zo’n negatieve houding tot haat toe tegen de Joden? Het Tweede Vaticaans Concilie heeft een radicale bekering gebracht en is begonnen met een positieve relatie met onze oudste broeders.
Em-deken Th. Willemssen is voorzitter van de Resonansgroep Jodendom- Katholieke Kerk in Limburg
Maandag 6 april om 19.30 uur in Credozaal, Biesstraat 2A Heythuysen.