Op onze flyer staat: Een belletje per dag. Net zolang tot u weer naar buiten mag.
En dat is de essentie van dit initiatief, gedragen door Hanneke Mouw, Suzan Seegers & Colette Elting
Wat is de Belbrigade?
De Belbrigade legt connectie tussen geïsoleerde ouderen en vrijwilligers, tijdens de Corona-crisis.
Ouderen die op dit moment niet naar buiten mogen vanwege de maatregelen rondom de Corona-crisis en daardoor maar weinig mensen meer spreken. Er ontstaat eenzaamheid, angst en verdriet en dat willen we, al is het maar voor even, doorbreken.
Vrijwilligers die 20 minuten per dag gaan bellen met ouderen die op dit moment geïsoleerd thuis zitten
Hoe werkt de Belbrigade?
Wij hebben vrijwilligers opgeroepen mee te helpen en daar is massaal gehoor aangegeven. En nieuwe vrijwilligers zijn nog altijd welkom.
Daarnaast zijn we op zoek naar die eenzame en geïsoleerde oudere. Via de media en social media wordt de oproep gedaan aan hen om zich bij ons te melden. Maar we roepen ook hulpverleners, begeleiders, buren, straatbewoners op om deze mensen bij ons aan te melden.
Daarnaast wordt er contact gelegd met alle zorginstellingen in Roermond en omstreken. Om daar onze service aan te bieden. We ontzorgen daarmee ook de hulpverleners, door onze tijd en aandacht te geven aan hun cliënten. Zodat zij zich kunnen focussen op de daadwerkelijke zorg.
Beide partijen kunnen zich aanmelden via de website www.debelbrigade.com
Wat gaat er daarna gebeuren?
Wij gaan de oudere koppelen aan een vrijwilliger. Deze vrijwilliger gaat de oudere bellen. 20 minuten per dag.
Door de telefoon te pakken en met die oudere te praten en even de gedachten te verzetten, even de zorgen weg te nemen of praktische zaken te bespreken of gewoon te kletsen over het mooie weer nemen we een klein stukje van de eenzaamheid weg.
Het is zo eenvoudig en kan zo ontzettend veel betekenen!
Inmiddels is er een samenwerking aangegaan met de Gemeente Roermond, wethouder Mw. Smitsmans heeft dit initiatief omarmd en wordt de Belbrigade op verschillende manieren ondersteund.
Hoe is het ontstaan?
Hanneke Mouw geeft bewegingstherapie aan een groep ouderen in het ouderencentrum ’T Paradies in Roermond. En ineens viel deze groep weg vanwege de Coronacrisis. Mensen mochten niet meer samenkomen in groepen.
Ze vertelt er het volgende over:
“Ineens viel het stil. Mijn bewegingsgroep op dinsdagmiddag in het oudercentrum T Paradies was weg. Ik ben meteen in de telefoon geklommen en het was hartverwarmend voor de ouderen is dit “dinsdagmiddagmoment” het enige sociale uitje”
Gevolgen van de maatregelen
De nieuwe maatregelen hebben enorme gevolgen voor ouderen. Eenzame ouderen worden bang, krijgen minder bezoek. Eenzaamheid ontstaat!
Wij, als De Belbrigade, willen deze angst en eenzaamheid doorbreken. Door 20 minuten aandacht, elke dag!
Een belletje per dag, net zolang tot u weer naar buiten mag!
Hanneke Mouw, Suzan Seegers & Colette Elting