“D’raan 2021” is nog niet lang geleden van de drukpers gerold en alwéér rolt een nieuwe bundel met als titel “LAEVE LANGS MODER MAAS” van de pers bij drukkerij Schuren in Linne.
Wederom een bundel vol actuele columns, verzen, gedichten en raps met als basis de dagelijkse gebeurtenissen anno 2021 in het Limburgse land. Uiteraard geschreven in het dialect. Méér dan 130 onderwerpen komen aan bod. Niet links, niet rechts maar recht door zee. “Heure, zeen en besjrieve” zoals de schrijver The Flosser, synoniem voor Ron Verhees, dit noemt.
Ron Verhees publiceert al jaren, onder het pseudoniem The Flosser, zijn gedichten, gedachten, songteksten, columns, raps en verzen via zijn facebookpagina. Meestal in Limburgs dialect, de moerstaal van deze 66 jarige, geboren Linnenaar, vader, opa, levenspartner en pensionado.
Werkzaam in onderwijs gerelateerde functies ging zijn belangstelling altijd uit naar maatschappelijke zaken, in de breedste zin van het woord. Een leven lang mantelzorger hoorde daarbij en ook de dood keek hij een aantal keren in de ogen.
“Dit vormt de mens en maakt hem tot wat hij is”.
Creativiteit, m.n. in taal speelde altijd een rol. Van het schrijven van een klucht tot een afscheidsrede bij een overlijden. Problemen aanpakken is hem niet vreemd maar vormen voor hem een uitdaging.
Bekend zijn, zijn werkzaamheden bij de lokale omroep en de oprichting van de lokale omroep Studio Maasbracht, zijn werkzaamheden als bestuurslid van de Stichting Haert for Romania en de oprichting van de eerste en grootste Nederlandse kledingbank, Kledingbank Limburg, die hij 10 jaren als directeur bestuurde. In dezelfde periode was hij oprichter en directeur van de Koepel van Nationale Kledingbanken en het Kenniscentrum Kledingbanken, waar de meeste nieuwe initiatieven gratis hun kennis konden halen.
Het leven werd echter ook gekenmerkt door bewogen periodes. De ziekte en het overlijden van zijn echtgenote, het overlijden van zijn ouders en de zorg voor zijn broer waren en zijn nog steeds bepalend. De beperkingen die zijn hartoperatie met zich meebrengen waren een goede leerschool om rustiger aan te gaan doen en meer te genieten van zijn gezin en kleindochter.
Het schrijven en verzamelen in bundels werd hem ingegeven door zijn vriend, drukker en uitvaartverzorger Har Schuren.
De stukken van de hand van de schrijver zijn niet links, niet rechts maar recht door zee. Puur, doordrenkt met emoties of hard van oordeel. De onderwerpen zijn zeer divers. Zijn geboorteplaats, bijzondere gebeurtenissen, de wonderen van de natuur, geboorte, ziekte, dood, politiek, maatschappelijke situaties en de zwaksten in de samenleving zijn terugkerende onderwerpen. Vaak worden ook actuele onderwerpen ter discussie gesteld om de lezers aan het denken te zetten. Passiviteit in het leven is de schrijver vreemd, een gegeven dat zijn bewogen leven met zich meegebracht heeft.
In 2017 verscheen zijn eerste bundel, geïnspireerd door het verlies van zijn echtgenote, met als titel “Ein diamant blief altied sjtraole”.
Nu 2021 heeft deze eerste bundel inmiddels 12 vervolgbundels gehad, komt nummer 14 van de drukker en nadert nummer 15.
- 2017 Ein Diamant blief altied sjtraole
- 2017 Gedachte in Gedichte van eine Linnerjong
- 2017 Opa moet Niks
- 2018 Eine nuuje Sjtart
- 2018 Op Waeg nao Later
- 2019 Same Verder
- 2019 Nuuj Jaor
- 2019 De Tied löpt Door
- 2019 Neet Zeen Neet Heure Geweun Gedoge
- 2020 JUBILEUMBUNDEL
Laeve, Laeze en Sjrieve in Moderstaal
- 2020 Dialect en Nederlands in Sociale Isolatie
- 2021 In de Herfst van ’t Leven
- 2021 D’RAAN 2021
- 2021 LAEVE langs MODER MAAS
Tijdens de Kunst en Cultuurdag 2021 van de Stichting Kunst en Cultuur Maasgouw is de schrijver aanwezig voor een Meet en Read. Dit keer niet als mede – organisator maar uitsluitend als dialectschrijver. Een prima gelegenheid om persoonlijk kennis te maken met de schrijver en zijn werk. Alle bundels zijn tijdens deze dag verkrijgbaar. Daarnaast zijn de bundels verkrijgbaar via Drukkerij Schuren Linne en de schrijver. Kostprijs is verkoopprijs omdat de schrijver geen commerciële belangen heeft.
Kunst en Cultuurdag 2021, C.C. Don Bosco Heel, zondag 14 november 2021 van 11.00 uur tot 17.00 uur.