Energietransitie en klimaatopwarming. Wat is zinnig? Lezing 1 mei door Maarten van Andel Bibliocenter Weert
De energietransitie is hot en leidt tot allerlei maatregelen. Hoog tijd om feiten van fictie te onderscheiden en na te gaan of elektrische auto’s en zonnepanelen wel echt bijdragen aan CO2 reductie.
Op woensdag 1 mei spreekt Maarten van Andel, directeur Toegepaste Natuurwetenschappen van Fontys Hogescholen Eindhoven, scheikundig ingenieur en auteur van het boek “De groene illusie”, welke maatregelen nuttig kunnen zijn bij dit actuele onderwerp. De lezing begint om 19.30 uur. Toegang € 7,50 Reserveer je plaats op www.bibliocenter.nl.
Je vindt de bibliotheek aan de Wilhelminasingel 250, 6001 GV Weert. Er is gelegenheid om vragen te stellen.
Duurzame energie is heel belangrijk, maar het is ook een onderwerp dat beheerst wordt door opportunistische politici en ondernemers. Dat maakt het moeilijk om te bepalen wat waar is en wat niet en welke maatregelen echt helpen om klimaatopwarming tegen te gaan. Elke energieoptie, van steenkool tot biomassa, heeft voor- en nadelen. Het vergt natuurwetenschappelijk inzicht om deze in kaart te brengen en verstandige keuzes voor de toekomst te maken.
Natuurwetenschappelijke expertise is ook nodig om de maatschappelijke consequenties van een energietransitie inzichtelijk te krijgen. Die liegen er niet om, maar worden zelden of nooit benoemd. Daarmee houden we een collectieve groene illusie in stand waarin kritische vragen niet welkom zijn. Zolang we in die bubble van gelijkgestemden blijven komen we niet tot echte innovaties.
Maarten van Andel studeerde scheikunde in Groningen, en heeft 32 jaar in de hightech industrie gewerkt. Daarin heeft hij veel ervaring opgedaan met duurzaam ondernemen, recycling en energiebesparing.