Torna | Cultura opent seizoen met gevarieerd café

Aod Thoear Steegputstraat 2-4, 6017 BC Thorn
6 - Oct - 2019 - 14:30 - 6 - Oct - 2019 - 18:00

Torna | Cultura opent het nieuwe seizoen op zondag 6 oktober om 14.30 uur in ‘Aod Thoear’ met een verrassend en onderscheidend programma. Als gastheer leidt Chris Trines  de bezoekers op aangename manier door het programma.

Te gast zijn:

NIGEL OTERMANS (Haler), Nederlands Jeugdkampioen Toneelgoochelen
Vanaf zijn 11e is Nigel dagelijks bezig met het verzinnen en repeteren van trucs en acts. Hij heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder Nederlands Jeugdkampioen Toneelgoochelen en finalist bij “Kunstbende Theater’. Hij trad met de ‘Medammecour on tour’ in 2019 in alle Limburgse theaters op.

Nigel is gevraagd om deel te nemen aan het NK-goochelen voor volwassenen en de Hans Klok Trophy.

 

HAR en MIA HEIJMANS (Ittervoort), winnaars gouden Guillonpenning 2019
De amateurarcheologen Har en Mia Heijmans ontvingen juni jl. de gouden Guillonpenning 2019. Het echtpaar heeft vele bijzondere archeologische ontdekkingen gedaan. Beiden vormen volgens de jury ‘de spil in de archeologische beoefening in Midden-Limburg’. Ze werken daarbij samen met professionals en dat leverde een imposante wetenschappelijke publicatie van de resultaten op.

 

FREAKIN’ AWESOM3
Freakin’Awesom3 is een drietal dames, Claudia, Katia en Luus, die een ongekende passie delen voor zang en muziek. Geheel in vintage-stijl presenteren zij een mix van songs, gepresenteerd met een flinke dosis enthousiasme. Songs in de stijl van bijvoorbeeld de Andrew Sisters, Caro Emerald, Puppini Sisters, voorzien van moderne beats en sounds.

HOFFERKEUKENS IN DE STEIGERS
Op de plek waar tot einde 18e eeuw gekookt werd voor de adellijke dames van het Stift, wordt op dit moment een compleet nieuw restaurant-hotel gerealiseerd. Het betreft het oude keukenpand van de abdij, de Hofferkeukens, een schitterend rijksmonument. De inrichting en aankleding zullen eenzelfde luxe en weelde gaan uitstralen als het voormalig gebouwencomplex van de stiftdames. Samen met de Pottenhuisjes en het Openluchttheater vormen zij de Abdijhof.

 

PETER BERGHS (Baexem), columnist
Peter Berghs is inmiddels vijf jaar als vaste columnist verbonden aan het radioprogramma ‘WiekendWaegWiezer’ van Omroep ML5.  Hij leest een actuele column voor.

 

NIGEL OTERMANS
NEDERLANDS JEUGDKAMPIOEN TONEELGOOCHELEN te gast bij Torna | Cultura

De liefde voor goochelen begon voor Nigel Notermans (Haler) op 11-jarige leeftijd. Toen een vriend een truc liet zien, was hij helemaal verkocht. Sinds dat moment is Nigel dagelijks bezig met het verzinnen en repeteren van trucs en acts. Hij heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder Nederlands Jeugdkampioen Toneelgoochelen (2019) en Finalist bij ‘Kunstbende Theater’. Ook treedt hij wekelijks op bij gala’s van bedrijven en heeft hij in de bioscoopfilm ‘Circus Noël’ gespeeld als illusionist. U kunt hem waarschijnlijk kennen van de ‘Medammecour on tour’ waarmee hij in alle Limburgse theaters heeft gestaan.
Hij is al gevraagd om deel te nemen aan het NK-goochelen voor volwassenen en de Hans Klok Trophy.

Zondag 6 oktober treedt Nigel Otermans op in het Torna | Cultura- café dat om 14.30 uur begint in ‘Aod Thoear’ in Thorn.

 

GUILLONPRIJS VOOR ECHTPAAR HAR EN MIA HEIJMANS UIT ITTERVOORT

De amateurarcheologen Har en Mia Heijmans uit Ittervoort ontvingen juni jl. de gouden Guillonpenning. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt als eerbetoon aan een persoon, stichting of vereniging die zich heeft ingezet voor de Limburgse archeologie.
Het echtpaar heeft vele bijzondere ontdekkingen gedaan en is de drijvende kracht achter de bundeling van verschillende heemkundeverenigingen. Ze vormen volgens de jury ‘de spil in de archeologische beoefening in Midden-Limburg’. De uitreiking van de Guillon-penning is een soort Nobelprijs van de Limburgse archeologie.

Har en Mia Heijmans verzamelen al jarenlang archeologische vondsten in het veld. Ze maakten zich druk om de verwoesting van archeologische terreinen. Dankzij hun inzet kon er toch onderzoek worden uitgevoerd. Ze werkten daarbij samen met professionals, en dat leverde een imposante wetenschappelijke publicatie van resultaten op. Die steeds professionelere inzet leidden uiteindelijk voor Har tot een baan in de archeologie.

Har en Mia Heijmans zijn zondag 6 oktober podiumgast in het Torna | Cultura – Café in zaal-restaurant Aod Thoear. Aanvang: 14.30 uur.