ColumnsQuirien van Haelen

Column: Abonnementje door Quirien van Haelen

Midden-Limburg

Terwijl ik deze column schrijf, rijdt Max rondjes in Bahrein. Ik krijg er niets van mee, want ik heb geen abonnement op Viaplay aangeschaft. Ik kijk trouwens liever voetbal, maar daar word ik vandaag ook niet blij van. De beursgenoteerden hebben zojuist toch nog de klassieker gewonnen. Ik keek net als zovelen de afgelopen jaren meestal wel een paar rondjes naar Max, maar dat kan nu dus niet meer. Lange tijd meende ik dat ik mijn toegang tot de audiovisuele media redelijk op orde had, maar toen kwamen Viaplay en HBO Max er weer bij.

Er is altijd wel weer een volgend streamingabonnement.

 

Ik voel steeds meer abonnementjesweerstand. Ik vind 14 euro per maand best veel voor 22 races waar ik amper naar kijk. Natuurlijk krijg je naast Formule 1 bij Viaplay wel weer een hele boel series, maar de ervaring leert dat ik toch geen tijd heb om te kijken. Voor een echte fan is het abonnement de euro’s waarschijnlijk meer dan waard, maar voor mij niet. Maar ik vind het toch wel jammer dat ik nu zelfs niet even een paar rondjes kan kijken. Ik heb vandaag nog even overwogen om een illegale stream zoeken, maar dat was me te veel moeite. Daar vind ik het dan weer net niet interessant genoeg voor.

 

Tot nu toe heb ik altijd vooral de voordelen van al die abonnementen gezien, maar dat begint langzaam te veranderen.

Ik ben wel heel blij dat er geen cd’s meer rondslingeren, dat ik geen boekenkasten vol boeken hoef te bewaren en geen dvd-meubel meer hoef af te stoffen.

In plaats daarvan kan ik dankzij al die streamingabonnementjes bijna elke film, elk liedje of elk boek op elk moment opvragen. Ook op autogebied ben ik al jaren een tevreden abonnee, een gelukkige private leaser. Het is zo heerlijk als je nooit meer voor onderhoudsverrassingen komt te staan en gewoon maandelijks kunt betalen. Het is wel kostbaar als je alles bij elkaar optelt en het lijkt wel alsof er elke week abonnementen bij komen, vooral op streaminggebied.

 

Ik heb Spotify voor de muziek, elke maand een leuke onderbroek in de brievenbus via On that ass, een private leaseauto via Arval met abonnementje voor snelladen bij Fastned, een abonnementje op de papieren versie van Hard gras en Onze Taal en op de digitale Volkskrant, een Fortunamembership voor het hele gezin, abonnementje op gratis thuisbezorging via bol.com, telefoonabonnementjes met internet, terabytes aan Apple iCloudruimte, X-box live gold, een abonnementje op Storytell voor audioboeken, Kobo plus voor e-books, wekelijkse maaltijdboxen en boodschappenbezorging, een abonnement op de digitale woordenboeken van Van Dale enzovoort. Volgens mij is het hondenvoer ook een abonnement, maar het kan ook dat mijn liefje die voorraad gewoon heel goed op peil houdt. Het zijn in de loop van de jaren dus wel wat veel abonnementen geworden.

 

Vooral op tv-gebied verdwaal ik langzamerhand in al die abonnementen. Ze zijn ook allemaal zo incompleet. Ik heb een keurig internet en tv-abonnement via T-Mobile TV. Maar dan heb je nog niks, want je wil ook wat voetbal kunnen zien. Dus heb je een ESPN-eredivisiepakket nodig en Ziggo Sport voor de Premier League. En dan zijn er natuurlijk ook nog de streamingdiensten. Ik heb Apple tv, maar dat is gelukkig volgens mij nog gratis. Natuurlijk heb ik ook Netflix, want dat is onmisbaar. Disney+ heb ik toch maar weer verlengd toen we Home alone met de kerst nog eens wilde kijken. Volgens mij heb ik ook Videoland. NPOplus gebruiken we vooral voor de kinderseries. En ik heb Amazon Prime voor de voetbaldocumentaires. We switchen bij een avondje tv van app naar app. Af en toe moet ik zelfs googelen om terug te vinden in welke app we die ene serie ook alweer aan het kijken waren.

 

Hoe mooi zou het zijn als er gewoon een -legaal- streamingabonnement zou zijn dat alles zou omvatten. Zolang dat er niet is, moet ik misschien maar gewoon accepteren dat ik af en toe iets niet kan zien. Max is trouwens net uitgevallen lees ik. Misschien moet ik de vrijgekomen Formule 1 tijd gebruiken om gewoon bordspellen te spelen. Maar ja, welke bordspellen? Ik zag net op Facebook dat je via Gam’inBOX maandelijks een nieuw bordspel in je brievenbus kunt krijgen. Klinkt goed! Ik ga denk ik dadelijk toch eens kijken wat zo’n abonnementje kost.  

Quirien van Haelen

Quirien van Haelen (1981) is dichter, docent en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en poëziecolumnist bij Radio 1. Vanaf het eerste nummer van HALLO Magazine schrijft hij columns voor dit platform, vaak met humoristische inslag. Zijn columns zijn populair van Nederweert tot Heibloem. Van Neer via Thorn naar Maasbracht. De Maas over en een bezoekje bij de Belgische buren waar zijn columns ook geliefd blijken te zijn.