ColumnsQuirien van Haelen

Column: Agenda leeg en Gaas! door Quirien van Haelen

Haelen / Midden-Limburg

De beste vastelaovesideeën ontstaan deze week. Dat weet ik zeker. De meest briljante vastelaovesbreinen draaien al dagen overuren. Misschien worden de beste ideeën morgenavond pas bij een brainstorm op papier gezet, misschien hebben vooruitziende dromers ze een week geleden al gedroomd. Vastelaovendvierend Limburg heeft maanden gewacht op wat er zou gaan gebeuren rondom vastealovend en eigenlijk durfde niemand te geloven dat er misschien wel iets gevierd kon worden. Zeker niet toen corona na een hoopvolle elfdevandeelfde roet in het zoervleis gooide. Toen het vastelaoveslicht eind januari weer van rood naar geel ging, begonnen overal in Limburg creatieve vastelaovesbreinen op volle toeren te draaien. Gaat het licht voor de vastelaovend ook nog op groen? Als dat zo is weet ik zeker dat er genoeg energie is om er een onvergetelijk jaar van te maken. Maak de agenda leeg en Gaas!

 

U weet het misschien al, maar op het moment dat ik deze column schreef, was er nog niet bekend welke kleur het gaat worden. Ik ga uit van geel of groen! Helemaal geen vastelaovend was nooit een optie, want al snel na het ingaan van de lockdown werden er net als vorig jaar overal in de provincie online alternatieven bedacht met vastelaovespakketten voor thuis op de bank om vastelaovendvierend Limburg toch nog te laten genieten. Ik heb prachtige online dingen gezien, hoogtepunten waren de persconferenties van de Bosuule in Nunhem en de bonte avond van de Zoatmaale in Stramproy. Toen duidelijk werd dat er meer ruimte kwam, ontstonden al snel de eerste fysieke alternatieven. De Sjtatiefestatie gaat on tour met een bus, liedjeswedstrijd CMC Alaif werd gevierd in diverse bioscopen en het LVK werd verschillende keren verplaatst en veranderde een keer of zeven van opzet. Bij de halve finale was nog niet eens bekend of een paar dagen later bij finale publiek aanwezig mag zijn. De flexibiliteit en veerkracht van al die vastelaovesclubs vind ik echt bijzonder. De laatste weken lijkt de vastelaoveswereld creatiever dan ooit. 

 

Zelf ben ik actief voor D’n Uul waar de afgelopen maanden steeds gekeken werd naar wat er wel mogelijk is. Zo werden er allerlei activiteiten bedacht voor de jeugd en op 6 februari werd Sjtadsjeugdprins Joep III coronaproof uitgeroepen in een volle bioscoop en trok er een circus van diverse artiesten van bioscoopzaal naar bioscoopzaal. Een week later waren we met ‘t groot oettrikkend gezelsjap in de binnenstad van Roermond om ’t Zjwetskammezoal en de Uulewapper uit te delen. Ik liep met een collega van de Raod van XI, een paar Uulejónges en Kienjergardemaedjes richting het Munsterplein. Daar kwamen we twee agenten op mountainbikes tegen die ook wel een vastelaovesgezet wilden hebben.

 

We maakten even een praatje met de agenten over wat de verwachtingen waren, hadden het over de Uulejach voor de kinderen op zaterdag de 19de en over activiteiten die we de komende tijd misschien wel kunnen organiseren. Het was meteen duidelijk dat een van de agenten een echte vastelaovesgek was, want z’n ogen begonnen steeds meer te twinkelen. Je zag het verlangen naar vastelaovend groeien elke keer dat het woord viel. Hij keek dromerig toen hij de veren van Sjtadsjeugdprins Joep III op de wind zag bewegen alsof hij een flashback in gleed.

 

In een film zou het beeld nu in sepia zijn, want toen gebeurde het. De agent veranderde opeens in een prins, om precies te zijn in Prins Bart II,

de nooit afgetreden Kwakkerte-Prins 2020. Hij begon te vertellen over hoe erg hij het gemist had en dat er in Heytse ook vergaderd werd over wat er moest gebeuren. Hij vertelde over zijn jaar als Prins, z’n belevenissen, over hoe sjiek vastelaovend in Heytse is en nog veel meer. Bij elke zin begon zijn vastelaoveshert harder te slaan en begon hij meer te hopen op een echte vastelaovend. Toen we afscheid namen omdat we verder moesten, nodige mijn collega van de Raod hem nog uit voor Vastelaovend woe bösse. Hij leek het serieus een halve tel te overwegen en zei toen dat hij dan altijd in Heytse was met Joekskapèl Jonk Geweld. In z’n hoofd was het schema al rond.

 

Ik hoop echt dat er wat kan met vastelaovend. Dat betekent wel dat we nog een weekje keihard gaas moeten geven om leuke activiteiten te regelen. Dat ik dan toch nóg een extra tekst voor Wiesse oetzuus moet schrijven, nog 5 avonden moet vergaderen en op zoek moet naar grotere vastelaovespekskes voor de kinderen heb ik er graag voor over. En ik weet zeker dat er met mij heel veel vastelaovesvierders zijn die er nog een paar dagen flink op los willen improviseren. Maak de agenda leeg en Gaas!

Quirien van Haelen

Quirien van Haelen (1981) is dichter, docent en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en poëziecolumnist bij Radio 1. Vanaf het eerste nummer van HALLO Magazine schrijft hij columns voor dit platform, vaak met humoristische inslag. Zijn columns zijn populair van Nederweert tot Heibloem. Van Neer via Thorn naar Maasbracht. De Maas over en een bezoekje bij de Belgische buren waar zijn columns ook geliefd blijken te zijn.