ColumnsQuirien van Haelen

Column: Mag er een raampje open? door Quirien van Haelen

Midden Limburg

Als we ’s avonds een paar theelichtjes in de woonkamer aansteken voor de gezelligheid, duurt het drie dagen voor de warmte uit het huis is. Het afgelopen jaar hebben we onze woning uit 1883 nogal grondig geïsoleerd en gerenoveerd. Of ons voornemen om de woning klimaatneutraal te maken is uitgekomen weten we nog niet, maar het huis voelt aan alsof je onder een vierseizoenendekbedje ligt van hoogwaardig dons. We zitten nu te wachten op de bestelde nieuwe kozijnen met HR+++-ramen, vooral omdat die een kiepstand hebben en er dan eens wat frisse lucht naar binnen kan.

Dankzij de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je best wat van de investering terug krijgen van de overheid. Onlangs bleek uit onderzoek dat er veel mensen afhaken bij het doen van die aanvraag, omdat de site zo onoverzichtelijk is en je veel informatie moet aanleveren bij je aanvraag. Maar ik geloof daar helemaal niks van. Als het je lukt een keuze te maken uit al verschillende adviezen van deskundigen en de veelheid aan isolatiematerialen is het aanvragen van de subsidie een peulenschil.

Het verduurzamen van een bestaande woning is nog niet zo eenvoudig, want er valt dus nogal wat te kiezen. We hebben het vorig jaar acht bedrijven en deskundigen om advies gevraagd en het lijkt erop dat elke deskundige ook echt een volkomen uniek advies wil uitbrengen dat zoveel mogelijk haaks staat op de adviezen van zijn collega’s. Verder werden de adviezen van voorgangers doorgaans hoofdschuddend in twijfel getrokken. De ene deskundige zweert bij verwarmen met airco’s, de andere aannemer weet zeker dat je gewoon op het gas moet blijven, maar een hybride warmtepompje moet installeren voor als het niet echt koud is. Nummer drie gaat voor infrarood en zegt dat je de gasleidingen vooral moet laten liggen, omdat er over een jaar waterstof uit komt. Als je toch bezig bent, kun je net zo goed een geïsoleerde betonvloer storten met vloerverwarming erin en een stevige warmtepomp zegt nummer vier. Nummer vijf raadt een hoog-temperatuur warmtepomp met gewone radiatoren aan. Elk advies is uniek, maar levert naast mogelijke besparing vooral weer nieuwe twijfel op.

Nog uiteenlopender waren de adviezen voor vloerisolatie, schuindakisolatie, gevelisolatie, platdakisolatie, isolatieglas en verdiepingsvloerisolatie. Iedereen weet zeker dat zijn product het beste is voor jouw woning. Een jaar isoleren verder weet ik alles over dampopen of dampdicht, over PIR, glaswol, steenwol, meerlaags reflectiefolie, XPS, houtvezelplaten en cellulose. In houtenskelet of metalstud voorzetwanden, met gipsplaten, osb-platen of fermacell. Stel me een vraag over RD-waarde, RC-waarde, lamba-waarde of U-waarde en ik beantwoord hem correct en zonder hulplijn. Ik heb oplossingen klaar voor koudebruggen en mogelijke vochtproblemen en ik vind tegenwoordig zelfs met de ogen dicht mijn weg op de ISDE-website.

Maar het isolatiemateriaal doet zijn werk. ’s Ochtends word ik wakker en denk ik eerst drie minuten lang dat het gesneeuwd heeft.

Niet vanwege de kou, maar de wereld is zonder geluid. Dat wordt ook door al die isolatiematerialen gedempt. Als ik een paar minuten later beneden kom, ben ik die gedachte aan sneeuw alweer vergeten en waan ik me op een tropisch eiland.

De onlangs gepresenteerde nieuwe klimaatscenario’s van het KNMI baren me echter wat zorgen. Het aantal dagen waarop het de hele dag vriest zouden de komende dertig jaar van 8 naar 3 of 4 gaan, terwijl het aantal tropische dagen meer dan verdubbelt. Hebben we dan niet wat erg rigoureus geïsoleerd als het straks nog amper echt koud is? Hadden we ons die investering niet kunnen besparen? Mijn verstand stelt me gerust. Gelukkig kan de warmtepomp de vloer ook koelen en kunnen de airco’s ook koude lucht blazen. Al was de oplossing die mijn oude buurvrouw had misschien wat minder arbeidsintensief geweest. Die zet al gewoon al tachtig jaar lang op warme dagen in de zomer de kelderdeur open voor een heerlijk fris briesje door het huis. Dat werkte eigenlijk ook altijd wel goed. Maar ja, daar krijg je dan weer geen ISDE-subsidie voor.

Quirien van Haelen

Quirien van Haelen (1981) is dichter, docent en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en poëziecolumnist bij Radio 1. Vanaf het eerste nummer van HALLO Magazine schrijft hij columns voor dit platform, vaak met humoristische inslag. Zijn columns zijn populair van Nederweert tot Heibloem. Van Neer via Thorn naar Maasbracht. De Maas over en een bezoekje bij de Belgische buren waar zijn columns ook geliefd blijken te zijn.