ColumnsRobert Martens

Column: Sportzomer, door Robert Martens

Midden Limburg

De sportzomer is begonnen. We kunnen onder andere gaan genieten van het uitgestelde EK 2020, de Tour de France, Wimbledon, de uitgesteld Olympische spelen en de formule 1 in Zandvoort. Kortom het wordt voor de sportliefhebbers genieten.

Het begin is al gemaakt met het EK voetbal. Als ik dit schrijf zijn de groepswedstrijden net voorbij. We zitten en nu nog in. En aangezien ik gezakt ben van de 1e naar de 7e plaats in de familie voetbalpoule zal ik mij maar niet wagen aan een voorspelling hoe Oranje het verder gaat doen. Ik merk wel dat waar voor de start van het EK er nog zeker geen sprake was van oranje gekte het nu toch langzamerhand steeds meer oranje wordt op straat. Burgemeesters geven ook voorzichtig toestemming om het EK voetbal te gaan kijken op een groot scherm op het terras. Het is ook pas een echte sportzomer als we samen buiten naar de wedstrijden kunnen kijken.

Wel valt mij tot nu toe bij de wedstrijden het publiek op. In Hongarije was het stadion volledig uitverkocht alsof er geen virus meer is. Daartegenover zit in andere steden, zoals München en Londen, er net genoeg publiek op de tribune om nog enige sfeer te krijgen. Er is dus nog steeds verschil in de aanpak van het coronavirus. Dit terwijl we van de jongeren die terugkomen van hun examenreizen naar Spanje weten dat we nog steeds besmet kunnen raken.  

Hopelijk dat het virus dusdanig onder controle komt dat we nog meer samen kunnen genieten van de sportzomer op zijn minste met enkele mensen thuis voor de tv. Want nou was ik toch al niet van plan om af te reizen naar Japan voor de Olympische spelen maar het mag ook niet. Buitenlandse supporters zijn niet welkom. Mogelijk mogen zelfs de Japanse inwoners niet komen. We zijn al een jaar gewend aan wedstrijden met weinig of geen publiek dus lege tribunes bij de Olympische spelen verbazen ons ook niet meer. Dus zullen we ongetwijfeld weer aan de buis gekluisterd zijn als onze Nederlandse atleten aan de start verschijnen in Japan. De Nederlandse delegatie bestaat uit meer dan 300 atleten dus we kunnen zeker weer juichen voor onze atleten als ze gouden, zilveren en bronzen plakken binnenslepen.

Van de formule 1 gaan we ook zeker genieten als onze Max zo doorgaat. Zoals we sinds de grand prix van Azerbajan weten is een slecht setje banden zo ongeveer het enige wat hem nog kan tegenhouden. Hopelijk overkomt hem dat niet tijdens de grand prix in Zandvoort in september. Want nou hadden we al met veel pijn en moeite het formule 1 circus naar Nederland gehaald vorig jaar en toen sloeg corona toe. De seinen staan nu denk ik wel op groen om Max en zijn collega’s op het circuit van Zandvoort te laten rijden.

En om er een extra Nederlands tintje aan te geven moeten zoveel mogelijk toeschouwers met de fiets komen. Verwachting is dat zo’n 150.000 mensen met de fiets of bromfiets komen. Maar aangezien de dichtstbijzijnde fietsenstalling op 3 kilometer afstand ligt is het ook nog een hele wandeling om op het circuit te komen. Maar daarmee laten we wel meteen zien dat we een gezond volkje zijn. Het enige wat voor mij de formule 1 minder aantrekkelijk maakt als sport is de techniek. De coureurs kunnen nog zo’n goede rijders zijn als ze geen goede auto krijgen dan slaan ze geen deuk in een pakje boter. Ben je dan een minder goede sporter omdat je niet eerste kunt worden omdat je auto niet goed genoeg is?

En om de sportzomer helemaal compleet te maken moeten we zelf ook weer aan de slag. Onze minister president heeft aangekondigd dat teamsporten weer mogen. Sportaccommodaties gaan weer open. Dus moeten we uit onze corona winterslaap komen. Die oproep kreeg ik zelf ook van het zwembad. Ik ben weer van harte welkom om baantjes te komen trekken. Nou zal dat minder toeschouwers opleveren denk ik dan de andere sportevenementen maar voor mij is het toch onderdeel van de sportzomer 2021. Ik hoop dat u van die sportzomer actief of passief net zo gaat genieten als dat ik dat nu al doe. Veel plezier.

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.