ColumnsQuirien van Haelen

Column: Tuinmeubels! door Quirien van Haelen

Midden Limburg

Onze nieuwe tuinmeubelset is nog steeds niet geleverd en dus schrijf ik deze column maar vanuit de hangmat. Eigenlijk weet ik niet eens of we wel een nieuwe tuinmeubelset krijgen. Volgens mijn zoon gaat het bijna zeker gebeuren. Hij deed weer eens mee aan een winactie en verwacht elk moment een mailtje met een digitale tuinmeubelcheque van vijfentwintighonderd euro. Daarom hebben we nog maar even gewacht met zelf iets kopen.

Mijn zoon wint grote prijzen zoals Max Verstappen grands prix wint. Sinds een paar jaar is hij bijna dagelijks in de weer met het invullen van prijsvragen, met meedoen aan win-acties en met het incasseren van allerlei gewonnen spullen. Het afgelopen jaar won hij bijvoorbeeld een Xbox,  een compleet verzorgde vijfdaagse treinreis naar een Europese hoofdstad naar keuze, een kledingcheque, twee tickets voor een festival, een seizoenskaart, een gesigneerd voetbalshirt, een leuke hamburgertas, FIFA23, een behoorlijk bedrag om in een electronicazaak te besteden, 12 donuts, Happy Socks en nog wat andere dingetjes. Het lijkt wel of hij voor het geluk geboren is en wekelijks prijs heeft.

Van mij heeft hij dat geluk zeker niet. Ik heb vroeger op tienjarige leeftijd ooit een stickervel van Michael Jackson gewonnen bij een prijsvraag van Fruittella, maar dan houdt het wel zo’n beetje op. Ballonwedstrijden, kleurplaatcompetities, prijsvragen, ik heb er vaak zat aan meegedaan, maar altijd zonder succes. Mijn ballonnen kwamen ergens in een weiland aan de overkant van de Maas al naar beneden, mijn kleurwerk kon geen jury bekoren en zelfs bij prijsvragen en slagzinnen werd ik er nooit uitgepikt.

Ik heb wel een oom die vroeger bekend stond om zijn aanleg voor slagzinnen en prijsvragen. Hij won bijna wekelijks grote prijzen en zijn hele huis stond vol met gewonnen koffiezetapparaten, staafmixers, wandelschoenen, encyclopedieën, dekbedhoezen en klassieke cd-boxen. In die tijd werden winnaars nog met naam en woonplaats bekend gemaakt op de televisie en in de krant en dus hoorden en lazen we de naam van onze oom vaker dan die van bijvoorbeeld de president van de VS. Onlangs vertelde hij me dat hij zo vaak won omdat hij altijd iets bijzonders deed waardoor zijn papieren formulier opviel. Hij maakte bijvoorbeeld een mooie versiering, plakte er droogbloemen op, of schreef er een heel lange brief bij. Succes verzekerd!

Sinds de opkomst van de internetprijsvragen lukt het hem niet meer om te winnen. Hij probeert het nog geregeld, maar staat al bijna tien jaar droog als het om prijzen gaat. Ik vermoed dat de winnaarsgave op mijn zoon is overgeslagen. Die is juist wel succesvol bij digitale prijsvragen en winacties en snapt helemaal hoe die werken en hoe je er het maximale uit kunt halen.

Hij heeft me echter met klem verzocht zijn geheimen niet te delen.

Zelf doe ik trouwens ook weleens mee, maar mijn prijzenkast blijft leeg.

Zojuist belde de KNVB om hem uit te nodigen voor aanstaande zondag op de campus in Zeist. Hij mag namelijk ballenjongen zijn voor Oranje tijdens de EK-kwalificaties en dit weekend krijgt hij uitleg en training. Kon je ergens winnen. Hij hoopt natuurlijk dat het Nederland – Frankrijk wordt en hij na de wedstrijd nog even met Mbappé op de foto kan, maar Aké of Frenkie is ook prima. Hij zocht net even op Google maps op waar Zeist ligt en kwam tot de ontdekking dat de KNVB campus vlakbij die tuinmeubelzaak van die prijsvraag ligt. ‘Kunnen we meteen al kijken wat we uitzoeken voor het geval ik die cheque win,’ meende hij.

Quirien van Haelen

Quirien van Haelen (1981) is dichter, docent en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en poëziecolumnist bij Radio 1. Vanaf het eerste nummer van HALLO Magazine schrijft hij columns voor dit platform, vaak met humoristische inslag. Zijn columns zijn populair van Nederweert tot Heibloem. Van Neer via Thorn naar Maasbracht. De Maas over en een bezoekje bij de Belgische buren waar zijn columns ook geliefd blijken te zijn.