ColumnsRobert Martens

Column: Verslaafd aan de zon door Robert Martens

Midden Limburg

We gaan weer rap richting de langste dag. Daarmee gaan we ook weer rap richting lange zonnige dagen. De meesten van ons zijn volgens mij blij dat de winter met zijn donkere dagen voorbij is. Ik las laatst een artikel dat we steeds meer zonverslaafd worden. En ik snap dat wel want wie geniet er niet van een zonnige dag met aansluitend een lange zwoele zomeravond. Een eerste voorschot daarop hebben we recent al gekregen met record hitte in mei. Op zo’n zonnige dag kijk je ook met een roze bril naar de omgeving. Andre van Duin zong het jaren geleden al “Als ie boven aan de hemel staat, is 't net of alles beter gaat.Wat is het leven fijn, als de zon schijnt De allergrootste pessimist, wordt een veelgevraagde humorist.“En als dat laatste klopt dan wordt de wereld door de zon een stuk gezelliger.

 

Maar naast een belangrijke bron van welbevinden helpt de zon ons ook op andere gebieden. Er zijn aanwijzingen dat zon helpt tegen bepaalde huidziektes en het risico op bijvoorbeeld botontkalking verminderd. Maar zoals met alles geldt ook voor zonnebaden dat je alles met mate moet doen. Want de zon kan letterlijk pijn doen.

Op social media is een rare discussie ontstaan over dat je geen zonnecrème moet gebruiken omdat dit huidkanker kan veroorzaken. Soms begrijp ik niet hoe dit soort discussies kunnen ontstaan. Hoe kun je nu een stelling dat zonnecrème huidkanker veroorzaakt serieus nemen. Soms vergeet ik mij in te smeren. En ondanks gebruik van after sun loop ik dan met een pijnlijke huid als een rooie kreeft een paar dagen rond. Daardoor weet ik zeker dat het niet slim is om onbeschermd in de zon te gaan liggen. En als je dat vaak doet ligt het ontstaan van huidkanker om de hoek en dat is toch ook al jarenlang bekend.

In vroegere tijden was het een teken van rijkdom als je zo blank mogelijk was. Daarmee kon je laten zien dat je niet in de buitenlucht op het land hoefde te werken. Maar langzamerhand werd het mode om juist licht gebruind te zijn. Nu is het zelfs een teken van welstand en gezondheid als je bruiner bent. En daarbij kun je tegenwoordig worden geholpen met zelfbruiner. Er zijn zelfs spraytanning shops waarbij over je hele lichaam een bruine vloeistof gespoten wordt zodat je bruin bent zonder in de zon te liggen.

Maar als zo door gaat met de record hitte van de afgelopen jaren dan blijven wij misschien juist ook heel blank. Want dan is het buiten niet uit te houden. En binnen is het dan toch veel beter. Zeker voor de vele mensen die de afgelopen jaren een airco hebben aangeschaft. Dan is het binnen juist genieten.

Sinds enkele jaren heb ik zonnepanelen. Dus dan wordt je toch wel zon verslaafd. Ik heb namelijk een app op mijn telefoon en kan iedere dag zoveel dingen controleren dat je er dol van wordt. Ik kan bijvoorbeeld zien hoeveel energie ik heb opgewekt per dag, per maand, per jaar. Ik kan zien hoeveel geld ik dan bespaard heb maar ook hoeveel CO2, hoeveel kilo kolen of met hoeveel de ontbossing is verminderd.

Eigenlijk krijg je iedere dag via je telefoon dus een schouderklopje hoe goed je het doet voor je zelf en voor de maatschappij. Je zou er bijna verlegen van worden. En dat krijgen steeds meer Nederlanders. Want met het aantal zonnepanelen per inwoner zijn in Nederland inmiddels de nummer 2 van de wereld. En sinds kort is een extra argument dat als je je eigen energie opwekt voor kom je daarmee op zijn minst een beetje dat er extra geld naar Rusland gaat. Daarom ben ik toch wel zonverslaafd geworden hoewel mijn tuin ook wel graag wil dat er wat extra water uit de hemel komt.

 

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.