ColumnsKarin van der Plas

Column Vriendschap door Karin Van Der Plas

Midden Limburg

Vriendschap is al sinds mijn kinderjaren een rode draad en belangrijk onderwerp in mijn leven. Bij dit onderwerp horen voor mij woorden als ‘onvoorwaardelijk, loyaliteit en veiligheid’, maar ook samen lachen en huilen. Ik herinner me zowel de positieve als negatieve ervaringen en voel dan soms nog het verdriet van het verlies van een vriendinnetje.

 Ik begreep toen niet goed wat er ‘fout’ was gegaan en wist nog niet dat mensen gewoonweg komen en gaan in je leven. Met een beetje geluk blijven vrienden jarenlang hangen en kun je genieten van het samen opgroeien en gezamenlijke herinneringen schrijven dan een mooi hoofdstuk in jouw levensboek. Vriendschap is naar mate ik meer levenservaring heb opgedaan, steeds intenser en fijner geworden. Als je niet meer bang bent te verliezen, verlies je ook niets. In een vriendschap moet je wel investeren, zonder iets terug te verwachten.

Dan word je zo nu en dan zelfs verrast.

En zo gebeurde het onlangs dat ik zomaar opeens door een lieve vriendin, werd verrast. Deze vriendschap is heel bijzonder omdat we elkaar steeds afwisselen in verschillende processen, veel groeistuipen met elkaar delen en van elkaar leren. Maar we hebben samen ook veel lol en ondernemen vooral leuke dingen met elkaar. Wandelen is onze gezamenlijke passie en zij is hierbij mijn reisleidster. Een aantal jaren geleden hebben we samen een voettocht naar Assisi gemaakt.

Hierbij hebben we samen veel gelachen, afgezien en uiteindelijk ons doel gehaald. Een onvergetelijke herinnering waar we nog vaak aan terug denken als we weer nieuwe dromen delen. We plannen regelmatig een ELKA-weekendje, waarbij we vooral veel kletsen en elkaar deelgenoot maken van onze voettocht door het leven. Als ik bij haar aankom, kom ik ook ‘echt aan’. Ze staat dan met open armen in de deur met een big smile en ontvangt me dan altijd met de woorden ’daar is ze toch..... Yeh!’. We zijn dan net als uitgelaten hondjes en kwispelen van plezier gewoon omdat we elkaar weer zien.

Ze woont in een gezellig klein dorpje waar iedereen elkaar kent en vanwege haar oprechte belangstelling en oog voor detail en gemoederen is zij een allemans-vriendinnetje.

Nietsvermoedend liep ik haar huis binnen en in eerste instantie had ik niets in de gaten. Alles verliep volgens ons eigen-ritueeltje, totdat ik me omdraaide en de huiskamer inliep. Stomverbaasd en volgens mij viel mijn mond echt open, zag ik een super mooi gedekte en feestelijke tafel die op mijn komst zat te wachten.

Compleet verrast, omdat mijn verjaardag al 2 maanden eerder was geweest, had ik dit niet zien aankomen. Ik werd als een koningin onthaalt en mocht op mijn ‘troon’ plaats nemen. Ik liet me door haar liefdevolle aandacht verwennen en heb vreselijk genoten van de culinaire hoogstandjes. Ze had een geweldig 5-gangendiner besteld bij een plaatselijk restaurant en zodoende was er alle tijd om te vullen met onze aandacht en zoals altijd met de meest uiteenlopende gesprekken waarin we de wereld willen verbeteren. De verkiezingen in America hadden ook haar uit de slaap gehouden. Ik was helemaal in mijn element en op dat moment zong het woord ‘vriendschap’ in mijn hart en vulde mij met onvoorwaardelijke liefde.

Wat het geheel bijzonder maakt is het feit dat iemand, zomaar iets voor je doet, de moeite neemt om je zo te verrassen en helemaal afgestemd is op wie ik ben.

Dat dus! Zo kan het dus gebeuren dat overheerlijke, speciale gerechten worden overgoten met een sausje dat ‘vriendschap’ heet en dat een vriendin wederom een onvergetelijke herinnering in mijn vriendenboek heeft geschreven.

 

 

Karin van der Plas

Karin van der Plas leeft, werkt en schrijft dus ook vanuit het hart. Een tikkeltje eigenzinnig maar altijd op zoek naar waar het werkelijk om gaat in het dagelijkse leven. Het zijn spiegelende verhalen over mensen, over vreugde en verdriet, maar altijd herkenbaar. Karin nodigt ons uit om elke dag een klein gebaar te maken naar de wereld om ons heen en ons te blijven verbazen over de wederkerigheid van de vreugde, die daarmee gepaard gaat.