ColumnsQuirien van Haelen

Column: Water door Quirien van Haelen

Midden Limburg

Op de gonzende lenteterrassen is het gespreksonderwerp nummer één en ook bij u thuis en op het werk gaat het al weken nergens anders meer over. Op 15 maart mogen we naar de stembus voor de waterschapsverkiezingen! Een insider vertelde me dat het dit jaar wel eens historische verkiezingen kunnen worden, met pittige debatten, keiharde campagnes, lekkende media, krankzinnige oneliners en onverwachte winnaars! Het belooft volgens hem een ontknoping van jewelste te worden. Toch ga ik, misschien tegen de stroom in, dit jaar niet stemmen.

 

Eens in de vier jaar mogen we naar de stembus voor de waterschapsverkiezingen. Gelukkig hoef je de naam van je waterschap niet te kennen om te hoeven stemmen, want uit een recente peiling blijkt dat de helft van de Nederlanders z’n eigen waterschap niet kent. Voor Limburgers is het trouwens lekker eenvoudig, want ons waterschap heet natuurlijk: Waterschap Limburg. Ik heb het voor de zekerheid nog even gegoogeld, maar het heet echt Waterschap Limburg.


Hoewel ik gek ben op verkiezingen, stemrondes en inspraakmogelijkheden, is het waterschap voor mij toch altijd een beetje een ver-van-mijn-bed-show geweest. Vier jaar geleden heb ik zonder me al te veel in te lezen op een kandidaat met hart voor de sportvisserij gestemd. Volgens mij is hij ook gekozen, maar wat hij de afgelopen jaren precies voor de sportvisserij gedaan heeft, weet ik niet. Ik heb hem na z’n verkiezingscampagne nooit meer iets over water zien posten.

 

Omdat ik mijn democratische plicht deze keer écht goed wilde vervullen, heb ik me in eerste instantie met een stemwijzer in de onderwerpen verdiept. Mijnstem.nl is een stemwijzer die je stellingen voorlegt, waar je het dan helemaal of een beetje mee eens of oneens kunt zijn. Denk aan stellingen als ‘Als waterschap investeren in de ontwikkeling van nieuwe vormen van energieopwekking’ of ‘Als waterschap subsidies geven aan agrarische bedrijven om maatregelen te nemen om water vast te houden.’ In de stemwijzer scoorden Water Natuurlijk, AWP voor Water, VVD,  Partij voor de Dieren, Klimaat en Natuur, Lokaal Limburg, 50PLUS, BBB, Partij Voor Water Veiligheid, Waterbelang en Belang van Nederland nagenoeg even hoog. Dat is ook knap gedaan, dat er na het invullen van een stemwijzer nog 10 partijen overblijven.

 

Toch is er volgens de campagne écht wat te kiezen. ‘Meer dan ooit, staan we voor een aantal grootse uitdagingen. Niet de ver-van-ons-bed-show, maar gewoon recht voor onze eigen deur. En helaas soms ook erachter’.

Ik moest en zou grip op de thema’s krijgen en besloot me er verder in te verdiepen. In de campagne ‘Waterschapsverkiezingen 2023, 15 maart heb je wat te kiezen’ vertellen een bewoner van een overstroomde woning, een agrariër en een inspecteur over hun relatie met water. Ik heb de verhalen met veel plezier gelezen en geluisterd en ik was benieuwd hoe de verschillende partijen tegen onderwerpen als droogte, overstromingen en drugsafvaldumpingen aan kijken en dus dook ik in de partijprogramma’s. Nou is dat nog wel echt even een uitdaging, want we hebben een kleine twintig partijen en het merendeel heeft een zeer uitgebreid partijprogramma. En dan zijn er ook nog eens kandidaten met hun eigen expertisegebied of persoonlijke thema’s.

Nadat ik me in bijna twee weken fulltime door de partijprogramma’s heen geworsteld had, kwam ik eigenlijk tot de conclusie dat ik veel te weinig van de thema’s af weet om een zinnige stem uit te kunnen brengen. Ik heb echt geprobeerd om een mening te vormen over de thema’s, maar het gaat me boven de pet. Soms is het ook goed om dat te concluderen. Om te concluderen dat je te weinig kennis in huis hebt om ergens over te stemmen.

 

Ik vind mezelf dan misschien wel te ondeskundig om te stemmen, ik ga de verkiezingen wel gewoon volgen hoor! Wie van de dertig leden van het algemeen bestuur blijven er zitten, wie worden de nieuwkomers? Welke fracties groeien of krimpen? En wie worden er gekozen in het dagelijks bestuur. Ik verheug me nu al op het binnendruppelen van de eerste exitpolls!

Quirien van Haelen

Quirien van Haelen (1981) is dichter, docent en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en poëziecolumnist bij Radio 1. Vanaf het eerste nummer van HALLO Magazine schrijft hij columns voor dit platform, vaak met humoristische inslag. Zijn columns zijn populair van Nederweert tot Heibloem. Van Neer via Thorn naar Maasbracht. De Maas over en een bezoekje bij de Belgische buren waar zijn columns ook geliefd blijken te zijn.