11 jul 2021ColumnsQuirien van Haelen

Column: Zwembadzeil door Quirien van Haelen

Midden Limburg

De zomer van 2021 belooft nu al de beste zomer van de eeuw te worden. Na een wat nat voorseizoen worden juli en augustus tropisch warm. Daar ben ik bijzonder blij mee, want ik kan wel een beetje zon gebruiken na een jaar binnen zitten. Natuurlijk is de koelkast al tot de nok volgeladen met tropische drankjes en ligt de diepvries vol ijsjes, maar om echt af te koelen heb je een zwembad nodig.

 

Het is heerlijk om op een vrije zomerse dag naar de Litsberg te rijden voor wat afkoeling of om het openbare zwembad te zoeken, maar er gaat niets boven een plons in het badje in je eigen achtertuin. Net als half Nederland schaften we jaren geleden zo’n blauw langwerpig buisframezwembad  aan. Het is een nogal fel soort blauw en het merk staat veel te groot op de zijkant.

Geen sieraad voor de tuin dus, maar wel heel erg functioneel.

Het badje is net groot genoeg om in te spelen, om op te dobberen en om vanaf het zwembadtrapje in te springen.

 

Het opzetten van het zwembad doet mijn liefje gelukkig altijd. Ik hoeft het ding alleen maar uit de kelder te halen. Het zwembadzeil dat net niet in de doos past, de stangen en verbindingen die in een grote vuilniszak zitten, de pomp, de piepschuim bodemplaten en natuurlijk de opblaashamster. Aan het eind van de dag staat er een tot de rand gevuld zwembad waar de kinderen tevreden in rondplonsen. De pomp met luchtinvoer zoemt zachtjes op de achtergrond en het water is kristalhelder. Dat duurt meestal ongeveer drie dagen en dat is ook de periode dat ik het gelukkigst ben met het minizwembad in eigen tuin.

 

Het gaat altijd een keer mis. Op een ochtend loop ik met het schepnet de tuin in en zie ik dat het water een beetje troebel is. Misschien had ik er toch een chloortablet extra in moeten doen, denk ik eerst, maar eigenlijk weet ik al dat het komt doordat ik het afdekzeil er nog geen enkele keer overheen heb gespannen. Dat kon ik namelijk niet vinden in de kelder en ik vraag me af of het vorig jaar niet gescheurd was. Of dat het niet meer schoon te krijgen was ofzo. Er was iets mee toch? Omdat zo’n zeiltje toch wel belangrijk is, ga ik online op zoek naar een nieuw zeil, maar overal is de voorraad op. Ook bij de tuincentra zijn zeiltjes die op ons zwembad passen uitverkocht. Zelfs de duurste exemplaren zijn volgens de verkoper pas volgend jaar weer verkrijgbaar. ‘U bent een beetje laat. Het is een beetje alsof u EK-tickets wil bestellen op de dag van de wedstijd zelf. Dan is er via de officiële kanalen ook niks meer te krijgen.’

 

’s Nachts spookt dat ene zinnetje van de zwembadzeilenverkoper door mijn hoofd.

‘Dan is er via de officiële kanalen ook niks meer te krijgen.’

Opeens weet ik het! Ik moet kijken op andere kanalen: Marktplaats. Al snel heb ik ontdekt dat er op Marktplaats wel zwembadzeilen verhandeld worden, maar uitsluitend tegen woekerprijzen. Waar een nieuw zwembadzeil normaliter vijftien euro kost, wordt er op tweedehands exemplaren tussen de vijfenzeventig en honderd euro geboden. Dat is me wat gortig. Misschien via China dan, via AliExpress! En inderdaad, in China kost een pool cover maar 14 euro en voor 25 euro krijg je drie stuks thuisbezorgd. Voor de zekerheid bestel ik er maar meteen drie.

 

Omdat de bestelling tot begin juli op zich laat wachten, ga ik toch ook maar al op een andere manier met de waterkwaliteit aan de slag. Ik neem me voor om vanaf nu weer dagelijks het filter schoon te spoelen en de waterkwaliteit te testen.

Je moet bijna een volleerd scheikundige zijn om het water weer een beetje helder te krijgen en dat ben ik niet,

dus stel ik dat meestal te lang uit. Maar goed, ik heb die potten chloorshock, PH+, PH-, antialg en vlokkingsmiddel natuurlijk niet voor niks. De teststrips geven aan dat het dringend tijd wordt om daarmee in de weer te gaan.

 

Omdat er nu ook wat zand op de bodem van het bad ligt, ga ik in de kelder op zoek naar de zwembadzuiger. Naast de zwembadzuiger vind ik vier dozen met daarin vier afdekzeilen. Ergens wist ik ook wel dat dit elk jaar gebeurt dat ik elk jaar denk dat ik geen afdekzeil meer heb en dan een nieuw exemplaar koop. Dom, dom, dom. Hoewel… ik had er binnen een uurtje twee verkocht via Marktplaats met een hoger rendement dan bitcoins. Mocht u nog op zoek zijn naar een zeiltje, voor honderd euro kom ik er een langsbrengen als u deze column laat zien krijgt u ook nog eens 10% korting! Ruilen tegen EK-finalekaartjes mag ook.

 

 

 

Quirien van Haelen

Quirien van Haelen (1981) is dichter, docent en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en poëziecolumnist bij Radio 1. Vanaf het eerste nummer van HALLO Magazine schrijft hij columns voor dit platform, vaak met humoristische inslag. Zijn columns zijn populair van Nederweert tot Heibloem. Van Neer via Thorn naar Maasbracht. De Maas over en een bezoekje bij de Belgische buren waar zijn columns ook geliefd blijken te zijn.