29 mrt 2019ColumnsKarin van der Plas

Eeen groot geschenk

Haelen

Na de donkere dagen, alweer een nieuw - bijzonder - jaar! Een nieuw jaar is eigenlijk steeds weer opnieuw een geschenk. Heeft u alle kerst- en nieuwjaarborrels overleeft? Of probeert u net als ik, deze zoveel als mogelijk te vermijden. Al die verplichte ‘small talks’ en (soms ongevraagde) zoenen van mensen die u eigenlijk liever niet wilt ontvangen. 

Zoals in mijn laatste column al beschreven, ben ik elk jaar opnieuw erg blij als mijn agenda 2 januari laat zien. Ik kan me ontzettend verheugen op een splinternieuwe, mooie blanco agenda.

En ja, in deze ben ik best ouderwets te noemen, want ik geef echt de voorkeur aan een papieren versie.

Net als het gegeven dat ik liever een echt boek in handen wil hebben, in plaats van een E-reader.

Op dit vernuftige apparaatje staan wel duizend boeken en dat scheelt wel veel plaats in mijn koffer. Maar een goed boek, net als mijn nieuwe agenda, maakt mij nog steeds erg gelukkig. Er was een tijd dat ik mezelf een winkelverbod voor elke boekwinkel had opgelegd.

Even terug naar mijn agenda en de eerste dagen van dit nieuwe jaar, 2019. Elkaar gelukkig nieuwjaar wensen, maakt me wel echt blij. Eigenlijk zouden we elkaar dit het hele jaar door moeten willen wensen, zodoende blijft dit warme en welgemeende gevoel verder het hele jaar leven.

Want hoe snel zijn we weer beland in de vele activiteiten die de nieuwe agenda weer vullen? Te snel dus! Met veel enthousiasme vul ik de eerste maagdelijke, blanco pagina’s in. Dit jaar heb ik een bijzonder mooie agenda gevonden, met de titel op het bovenblad “ My Year 2019”. Daaraan heb ik zelf nog het woord “ Granny” toegevoegd! Want 2019 is voor ons in een aantal opzichten een bijzonder jaar! Dit is het jaar waarin onze dochter (en schoonzoon!) ons tot oma en opa maakt! Daarover hebben we geen regie en al helemaal niets te zeggen.

Gelukkig hebben wij ook ‘9 maanden’ om aan dit idee te wennen. Want ook wij mogen hier naar toe groeien. Eigenlijk was ik persoonlijk nog helemaal niet met dit thema bezig. Nog volop bezig en druk met leuke projecten, die mijn nieuwe agenda weer opnieuw vullen.

De laatste maanden hoor ik steeds van veel verschillende mensen, hoe leuk het is om oma te zijn.

Nou ja, dat geloof ik best en daarbij kan ik me heus ook nog wel het een en ander bij voorstellen. Alleen op dit moment is dit beeld voor mij echt alleen nog een fantasie.

Je kunt pas echt iets ervaren, als het realiteit is. Een nieuwe levensfase dient zich aan, een geweldig geschenk! Een geschenk dat je ook meteen weer confronteert met je eigen kwetsbaarheid. Vandaar dat 2019 bij aanvang al heel spannend is; een onuitgepakt cadeautje met een grote strik erom heen. Natuurlijk weet ik nu al dat dit cadeautje, uiteindelijk het mooiste geschenk van mijn hele leven is!

Bijzonder is daarom om te ervaren dat de 9 maanden zwangerschap van onze dochter, ook voor ons nodig zijn om te groeien in de rol van grootouder.

Een tijd van reflectie en terug kijken en waarin ik opeens weer terug denk aan mijn eigen zwangerschap, de bevalling en de heerlijke eerste jaren met je eerste kindje.

Dit zal wel voor heel veel aanstaande oma’s gelden, gaat vanzelf. Daarmee schuif je dus zomaar op naar een ander tijdperk in je leven.  Oma worden is in de generatielijn al bijzonder, omdat we ons mogen verheugen op 4 generaties! Trots, dankbaar en erg ‘rijk’. Daarom is 2019 meer dan welkom, met het meest bijzondere geschenk dat ik in mijn leven mag ontvangen: een Tweeling.  

 

 

 

Karin van der Plas

Karin van der Plas leeft, werkt en schrijft dus ook vanuit het hart. Een tikkeltje eigenzinnig maar altijd op zoek naar waar het werkelijk om gaat in het dagelijkse leven. Het zijn spiegelende verhalen over mensen, over vreugde en verdriet, maar altijd herkenbaar. Karin nodigt ons uit om elke dag een klein gebaar te maken naar de wereld om ons heen en ons te blijven verbazen over de wederkerigheid van de vreugde, die daarmee gepaard gaat.