Eet geen mars, snickers of gerookte zalm
Ongetwijfeld heeft u onlangs in het nieuws gehoord dat de fabrikant van Mars, Snickers en Celebrations haar producten terughaalt. Maar ook de Jumbo heeft de gerookte zalm uit de winkel gehaald. Het lijkt wel of de laatste jaren steeds meer van die terugroepacties zijn.
Product recall
Het terughalen van de repen door Mars heet Product recall. Gemiddeld wordt in Nederland 60 keer per jaar door een fabrikant een product terug gehaald. Vaak moeten producten die in een bepaalde periode zijn gemaakt teruggehaald worden om alle risico's uit te sluiten. De fabrikanten halen niet alleen veel producten terug maar moeten ook advertenties plaatsen in kranten om consumenten waarschuwen. Klanten kopen vaak ook enige tijd na de terugroepactie ook nog minder producten zodat de omzet in ieder geval tijdelijk daalt. Het terughalen van de producten kost fabrikanten dus vaak miljoenen euro's.
Wetgeving
Fabrikanten kiezen er overigens niet helemaal vrijwillig voor om een product recall te doen. In Europese wetten is omschreven wat fabrikanten moeten doen als er iets mis is met hun product. Naast het waarschuwen en terughalen van producten moeten ze de problemen ook melden bij de bevoegde autoriteiten. In Nederland is dat de Voedsel en Warenautoriteit. Om problemen te voorkomen is in wetgeving ook opgenomen dat op verpakking vermeld moet worden wat er in zit. Met name bij voedsel is dat uiteraard van groot belang.
Sinds kort is iedereen die eten of drinken aanbiedt verplicht om de allergenen die in het product zitten kenbaar te maken aan de consument. Je ziet daarom ook tegenwoordig op menukaarten van restaurants opmerkingen over allergenen in de gerechten. Deze nieuwe wetgeving is bedoeld om de voedselveiligheid van de consument te verhogen
Schade
Maar ook in het Nederlands recht is een wettelijke regeling opgenomen voor producten die niet goed zijn. Een producent kan een boete krijgen als hij een onveilig product verkoopt. Maar een fabrikant kan op grond van de wet ook aansprakelijk worden gesteld voor de schade die ontstaat door het ondeugdelijk product. Ook een reep mars of een moot gerookte zalm is volgens de wet een product. Dus als iemand schade heeft door het eten van een Mars of een stuk zalm dat niet goed is dan kan de schade verhaald worden op de fabrikant.
In dat soort gevallen is het overigens wel verstandig om een letselschade specialist in te schakelen. De kosten daarvan kunt u ook verhalen op de fabrikant. Dus heeft u aan het eten van een Mars, een Snickers of een moot gerookte zalm geen goed gevoel overgehouden neemt u dan gerust met mij contact op. Iedere vrijdagmorgen heb ik gratis spreekuur van 09.00 tot 12.00 uur in mijn kantoor aan de markt 6 in Roggel.