Greunte, ein sjoon geweunte!

Heeft u zich ook weleens afgevraagd hoe het komt dat na vastelaovend half Limburg ziek is? Op aswoonsdig is onze weerstand dramatisch gedaald en dat is helemaal niet nodig. Ik heb de oorzaak gelukkig ontdekt en er is iets aan te doen! Als we willen dat onze mooie vastelaovestraditie niet voorgoed wordt weggespoeld door een griepgolf, zullen we echt aan de groenten moeten! Actie is dringend gewenst als we het feest ook over 25 jaar nog gezond willen vieren. Daarom stel ik een nieuw vastelaovesmotto voor: ‘Greunte, ein sjoon geweunte!’

Tijdens vastelaovend eten we friet, kerboet, shoarma, zoervleis, duuvelkesvleis, huidvleis en meer lekkers, maar we vergeten de groenten. Iedereen weet dat groenten ontzettend belangrijk zijn voor de weerstand. Groenten leveren belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen en voedingsvezels, zijn een belangrijke bron van vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium en bevatten bovendien veel bioactieve stoffen, zoals carotenoïden. Als je niet voldoende groenten binnenkrijgt, word je ziek, zo simpel is het. Daarom ook met vastelaovend: ‘Greunte, ein sjoon geweunte!’

Het is heel lastig om vaste patronen aan te passen en van nieuwe gebruiken tradities te maken, maar als we het niet proberen zijn we verloren. We moeten goed nadenken hoe we groenten de vastelaovend in kunnen fietsen. Heringe sjelle zou bijvoorbeeld Heringe mit een eutje sjelle kunnen heten. Waarom geen friet mit zoervleis en rood-gael- greune paprikasalade? Naar de boerebroelof nemen we kaasblokjes en worst mee, waarom geen knapperige bloemkoolroosjes, komkommerschijfjes, knakworteltjes en selderijstengels? Ik weet zeker dat elke Limburger dat net zo lekker zou vinden bij z’n glaasje bier. Ik zeg: ‘Greunte, ein sjoon geweunte!’

Carnavalsgroepen hebben ongezonde vlezige of vissige namen: Hoondervel, Vleisboeket, 't Graotekoër, enz. Waarom niet wat gezondere namen? Een vleisboeket is prima, maar dan wel met een gezonde salade erbij. Ook in teksten zitten veel te weinig verwijzingen naar groenten. Waarom zingt Big Bennie over ‘Beer & Whiskey’ terwijl hij er ook heel makkelijk ‘Beer & Broccoliroosjes’ van had kunnen maken? Of wat te denken van Spik en Span: ‘As vastelaovend Limburg Bennevelt, naodet se waeke lang hubs aafgeteld.’ Daar had tekstdichter Bas Keltjens toch ook ‘As vastelaovend Limburg Bennevelt, zorg dan desse de greunte hubs besjteld’ van kunnen maken. Een kleine aanpassing die voor maximale gezondheidswinst zou kunnen zorgen. Niet voor niets zeg ik: ‘Greunte, ein sjoon geweunte!’

Hoe mooi zou het zijn als de Limburgse prinsen geen caramels, lolly’s, zakjes popcorn of zuurtjes zouden gooien, maar zakjes rucola, snackpaprikaatjes en spruitjes? Op die manier zouden we op aswoensdag nog allemaal zo fit als een hoentje ronddartelen. Ook op de prinsenwagen geldt: ‘Greunte, ein sjoon geweunte!’ Bestel dit jaar geen fricandel, maar een fricandel speciaal met uitjes! Vraag om een wortel bij het broodje kebab en en eet wat tomatenpartjes bij het spekmiteiontbijt! Op die manier kunnen we gezond blijven vieren en hoeven we ons geen zorgen te maken over de griep die gewoonlijk op donderdag uitbreekt. Ik zeg het nog één keer, zodat u het ook zeker onthoudt: ‘Greunte, ein sjoon geweunte!’ Het werkt, ik voel uw weerstand stijgen!

Quirien van Haelen

Quirien van Haelen (1981) is dichter, docent en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en poëziecolumnist bij Radio 1. Vanaf het eerste nummer van HALLO Magazine schrijft hij columns voor dit platform, vaak met humoristische inslag. Zijn columns zijn populair van Nederweert tot Heibloem. Van Neer via Thorn naar Maasbracht. De Maas over en een bezoekje bij de Belgische buren waar zijn columns ook geliefd blijken te zijn.