Columns

Letselschade bij ZZP'er

Zoals u misschien weet staat zzp'er voor zelfstandige zonder personeel. Op dit moment zijn er ongeveer 1 miljoen zzp'ers. Uit onderzoek blijkt dat maar ongeveer 25 % van de zzp'ers een arbeidsongeschikheidsverzekering heeft.

Deze zzp'ers komen in grote problemen als ze een letsel oplopen. In mijn eigen praktijk krijg ik regelmatig verzoeken van zzp'ers die letsel hebben opgelopen om hen te helpen.

Samen klus uitvoeren
Een zzp'er, laten we hem de heer Klus noemen, werkte als een soort van klusjesman regelmatig voor een klant van mij die ook zzp'er is. Bij het bouwen van een mantelzorgwoning valt de heer Klus van de steiger. Daarbij breekt hij zijn schouder. De heer Klus heeft twee maanden daardoor twee maanden geen inkomsten. De heer Klus heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering omdat hij die veel te duur vindt. De steiger blijkt niet goed in elkaar gezet te zijn door mijn klant.

Werkgever aansprakelijk
Zou de heer Klus een werknemer zijn geweest dan staat er in de wet dat de werkgever aansprakelijk is. De werkgever moet er namelijk voor zorgen dat de werknemers hun werkzaamheden zonder risico kunnen uitvoeren. De werkgever is dan aansprakelijk als de steiger niet goed gebouwd is.

Aansprakelijkheid ZZP'er
Lange tijd is er onduidelijkheid geweest of de aansprakelijkheid van de werkgever ook geldt als er sprake is van twee zzp'ers die met elkaar zaken doen. Onze hoogste rechter, de Hoge Raad, heeft echter beslist dat een zzp'er ook aansprakelijk kan zijn als hij aan een andere zzp'er inschakelt. Als een zzp'er een andere zzp'er inschakelt om werkzaamheden uit te voeren dan moet die er voor gezorgd dat die werkzaamheden veilig kan uitvoeren. De heer Klus kan dus mijn klant aansprakelijk stellen. Mijn klant is daarvoor verzekerd en uiteindelijk wikkelt de bedrijfsaansprakelijkheids verzekering de schade af.

Zwart geld
Bij de afwikkeling bleek overigens dat mijn klant de heer Klus 8 uur per week zwart betaalde. Volgens de belastingwet mag de heer Klus uiteraard niet zwart betaald worden. Desondanks vond de heer Klus dat zijn schade ook bestond uit het niet kunnen uitvoeren van het zwarte werk. Uit de rechtspraak volgt dat ook inkomsten uit zwart werken vergoed dienen te worden als schade bij letsel. Dus de heer Klus had ook recht op betaling van 8 uur per week die hij zwart werkte bij mijn klant. Uiteraard hoop ik dat u geen letsel oploopt. Maar mocht dat toch het geval zijn dan kunt u ieder vrijdagmorgen voor een gratis advies bij mij terecht in mijn kantoor aan de Markt 6 te Roggel. Maar ook voor andere juridische geschillen kunt u dan een gratis advies krijgen.

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.