ColumnsRobert Martens

#METOO

Sinds het najaar 2017 is er al veel gesproken over #metoo. #metoo is een verwijzing naar vrouwen over de hele wereld die last hebben van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit kan variëren van ongewenst fysiek contact of vervelende opmerkingen tot aanranding en verkrachting. Ook in de rechtspraak en vooral in het arbeidsrecht komt ontslag wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag vaak aan de orde. Onlangs heeft het Hof Den Haag een uitspraak gedaan in zo'n zaak. Ik laat het graag aan u over om te oordelen of u het eens bent met de uitspraak.

Feiten

Een kok wordt geconfronteerd met een melding van ongewenste intimiteiten door een aantal medewerksters. Nadat hij hiermee geconfronteerd is stuurt hij een mail aan een van de medewerksters en noemt hij haar laag en achterbaks. Dit alles is voor de werkgever reden om de kok op staande voet te ontslaan.

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter is van mening dat de kok terecht op staande voet ontslagen is. Volgens de kantonrechter had de kok zich ten opzichte van de werkneemsters ongeoorloofde vrijmoedigheden veroorloofd. De uit de getuigenverhoren naar voren gekomen "losse werksfeer" vormde daarvoor geen rechtvaardiging. Tegenover de jonge, onervaren medewerksters, die zich in een kwetsbare en ondergeschikte positie bevonden, heeft de kok – als leidinggevende – volgens de kantonrechter misbruik gemaakt van zijn machtspositie.

Klap op kont

De kok gaat in hoger beroep. Er worden dan getuigenverklaringen afgelegd door de medewerksters. Een getuige verklaard dat zij een prettige ervaring met de kok als haar leidinggevende, maar wat ze wel vervelend vond is dat hij haar en ook anderen soms aanraakte, bijvoorbeeld een klap op de kont gaf. Dat zij dit vervelend vond heeft zij nooit tegen de kok gezegd, omdat zij problemen wilde voorkomen. Een andere medewerkster verklaarde dat de kok soms seksuele getinte opmerkingen maakte en haar ook aanraakte op haar kont en zelfs een keer een kus gaf in haar hals. Verder heeft hij eens – toen haar beste vriend in de zaal zat – een opmerking gemaakt over een trio; zij wist niet hoe hierop te reageren. Zij heeft dit nooit met haar werkgever besproken en is ook nooit op de kok afgestapt om hem te zeggen dat zij niet gediend was van zijn gedrag, omdat zij niet erg mondig is.

Borsten gegrepen

Een andere medewerkster verklaarde dat de kok haar eens – toen zij samen met een collega in het rookhok stond – bij de borsten heeft gegrepen. Zij liet zich daarna toch nog steeds dagelijks door de kok afzetten op het station

Bijzondere sfeer

Meerdere getuigen verklaarden dat er een bijzondere sfeer hing bij de werkgever. Iedereen hing fysiek aan elkaar in de zin van huggen/knuffelen bij binnenkomst en een collegiale arm om de schouder. Men ging er nogal amicaal en innig met elkaar om. Ook werden er seksistische opmerkingen over en weer gemaakt onder het mom van een geintje. Er werden onderling hele persoonlijke onderwerpen besproken, ook het hele (seks)leven. Dit gebeurde openlijk en de werkgever was hiervan op de hoogte.

Ten onrechte ontslag op staande voet

Het onder werktijd betasten van de borsten of billen van een medewerkster is volgens het hof onder alle omstandigheden onacceptabel. Volgens het hof had de werkgever daarom aan de kok moeten aangeven dat fysieke aanrakingen achterwege moeten blijven en dat dit ook geldt voor seksueel getinte opmerkingen.

Volgens het Hof is er echter geen reden om de kok op staande voet te ontslaan omdat:

1. de medewerksters zelf doorgaans het initiatief namen tot geknuffel

2. geen van de medewerksters melding heeft gemaakt van enige vorm van dwang en/of geweld van de zijde van de kok

3. geen van de medewerkers melding heeft gemaakt van het feit dat zij de kok tevergeefs hebben aangesproken op zijn gedrag

4. de medewerksters – ondanks het gebeurde – de kok nog steeds een warm hart toedragen

Gezien de discussie over #metoo laat ik het graag aan u over of het Hof terecht van mening was dat de kok niet op staande voet ontslagen mocht worden.

Mocht u geconfronteerd worden met grensoverschrijdend gedrag of andere problemen op uw werk neemt dan gerust contact met mij op voor een gratis advies.

 

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.