Hoe oordeelt de rechter in Amsterdam
Het gebruik van social media is niet meer weg te denken. Steeds meer mensen denken ook dat ze 24 uur per dag hun facebook moeten bijhouden en bij werken. Maar mag een werkgever werknemers verbieden om prive te internetten tijdens werktijd. De rechter in Amsterdam vond onlangs dat een verkoopster op staande voet ontslagen mocht worden omdat ze onder werktijd prive aan het internetten was. De werkgever had een duidelijk memo aan de werknemers gegeven waarin het gebruik van telefoon en internet verboden werd onder werktijd. De werkneemster was al twee keer betrapt en had beide keren een schriftelijke waarschuwing gekregen. Daarom vond de rechter dat de werkneemster op staande voet ontslagen mocht worden.
Hoe oordeelt de rechter in Maastricht
In een zaak bij de rechtbank Maastricht had de werkgever ook duidelijk gecommuniceerd dat het gebruik van internet niet toegestaan was tijdens werktijd behalve als er geen werk was. Een werknemer gebruikt het internet voor prive gebruik. Maar in de procedure bij de rechter bleek dat de bewijslast nogal mager was: er was alleen een lijst met bezochte sites, maar geen informatie over wanneer en hoe vaak die sites zijn. De rechter stelde daarnaast dat het internetgebruik blijkbaar niet van invloed was geweest op het functi0neren van de werknemer. De werkgever had dit tijdens de zitting zelf toegegeven. Daarom vond de rechter ontslag een te zware maatregel. De werkgever had moeten volstaan met een waarschuwing.
Hoe oordeelt de ambtenaren rechter
Door een gemeente werd vastgesteld dat een ambtenaar wel heel veel op internet zal. Daarom werd er een onderzoeksbureau ingeschakeld. Dat bureau achterhaalde dat de ambtenaar van de 20 uur per week die hij werkte 10 uur op internet zat voor prive zaken zoals Marktplaats en facebook. In de Gedragscode voor medewerkers van de gemeente stond dat het privégebruik van het e-mailsysteem en internet beperkt dient te blijven. Tevens was het medewerkers verboden om financiële transacties te doen, zoals online aankopen of bestellingen. De gemeente ontsloeg de ambtenaar. Maar de rechter vond het ontslag een te zware maatregel en stelde de gemeente in het ongelijk. De gemeente ging in beroep.
De centrale Raad van Beroep was het niet eens met de rechtbank en vond het ontslag terecht. Niet alleen vond zij dat het prive internetgebruik extreem was maar ook was de ambtenaar een paar jaar eerder al gewaarschuwd.
Wilt u als werkgever het prive internet gebruik onder werktijd beperken dan moet u in ieder geval schriftelijk aan de werknemers melden dat dit niet mag en als de werknemer toch internet voor prive zaken gebruikt dan is het verstandig eerst te waarschuwen. Luister de werknemer niet en overtreed hij meerdere keren het verbod dan kunt u de werknemer ontslaan.
Vragen over arbeidsrecht. Iedere vrijdagmorgen kunt u gratis advies van mij krijgen in mijn kantoor aan de Markt 6 in Roggel.