12 jul 2019ColumnsRobert Martens

Vakantiestress

Haelen

Vakantie ís fantastisch. Alleen al de voorpret over het uitzoeken van die speciale plek waar je enkele weken mag doorbrengen. Genieten van de reis daarna toe. Gevolgd door een periode van lekker niksen. Opstaan wanneer je wilt. Geen agenda maar de hele dag doen wat je wilt en wanneer je dat wilt. Geen deadlines, geen huishouden. Gewoon lekker twee of drie weken zonder stress om daarna met fijne herinneringen weer een jaar aan de slag te gaan.

Zo zou vakantie toch kunnen zijn.

Maar bij de meeste is het gewoon een periode van heel veel extra stress. Eerst een enorme berg werk verzetten zodat je volledig bijgewerkt bent als je vertrekt op je werk. In de dagen voor de vakantie extra wassen, strijken en zorgen dat alle kleren klaar liggen om mee te nemen. Als vrouw alle koffers pakken want tsja anders gooien die mannen op het laatst moment wat in de koffer en lopen ze op vakantie te zeuren dat jij hun favoriete zwembroek, shirt etc. weer vergeten bent in te pakken. Drie keer controleren of alles wat je nodig hebt klaar ligt: paspoorten, creditkaart, vliegtickets uitprinten, vouchers van je hotel, extra lenzenvloeistof, antimuggenspray etc. En de volgende dag nog een keer controleren of je ook echt alles klaar hebt liggen. Was je toch nog vergeten de zonnebril in je handbagage te doen.

Heb je net alles klaar staan blijkt het toch meer dan de 25 kilo per persoon die je mee mag nemen in het vliegtuig. Of past het allemaal weer net niet in de auto. Weer alles uit de koffer en kijken wat je dan toch echt niet mee hoeft te nemen. Of ga je er toch weer voor dat je tot in Zuid Frankrijk met een grote tas tussen je benen in de auto zit. Waarin overigens kleren zitten die je uiteindelijk toch niet aangetrokken hebt omdat je juist vele leukere kleding op de plaatselijke markt zag. Wat er overigens toe leidt dat je nog veel meer spullen mee terug moet slepen naar huis op het einde van de vakantie.

En kom je op vakantie aan dan is het koffers uitpakken en het halve huishouden wat je meegenomen hebt een plek geven in het vakantiehuis. Maar daarna is het dan ook genieten. Althans wel even de hele tijd opletten wat de kinderen nou weer aan het doen zijn. Voordat je het weet zijn die weer in jouw ogen meeste gevaarlijke dingen aan het doen zoals van een rots in het water springen of rennen ze toch richting het diepe bad. En probeer dan maar een lekker relaxt te blijven liggen op je strandstoel. Maar je kunt ook niet opstaan want de strandstoel heb je juist met veel moeite veroverd op de andere gasten die allemaal azen op de plek waar jij nu net lekker ligt. En dan heb ik het helemaal niet gehad over die irritante Russen, Duitsers of andere buitenlanders die ook in het buitenland op vakantie zijn. Die dringen allemaal voor bij het all you can eat buffet. Borden vol slepen die er weg zodat er of niks overblijft.

Enige oplossing is dan je wekker zetten zodat je s morgens om 7 uur al aan het ontbijt zit om überhaupt nog iets te krijgen. En tegenwoordig moet je dan ook de hele dag overal foto’s van maken.

En blijven lachen. Tenslotte wil je via snapchat of facebook aan de buitenwereld wel laten zien wat je de hele dag doet,

hoe zonnig en mooi het is en hoe je er de hele dag van geniet.

En kom je dan weet thuis ben je weer dagen bezig om alles te wassen te strijken en op te ruimen. Merk je dat er in de vakantie toch weer een berg werk is bijgekomen zodat je extra je best moet doen om deze weg te werken.

Gelukkig duurt de vakantie meestal maar twee of drie weken zodat je wel het overgrote deel van het jaar lekker thuis bent en gewoon je werk kunt blijven doen zodat je weer helemaal uitgerust bent om het volgend jaar weer te kunnen stressen als je dan weer op vakantie moet.

Ik hoop daarom dat u de rest van het jaar geniet van het ontspannen gevoel als je niet op vakantie bent.

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.