Wie gaat rechten om een koe legt er één toe

U kent ze wel. De uitzendingen van de rijdende rechter. In die programma's komen zaken aan de orde zoals bomen, schuurtjes of schuttingen die te dicht bij de perceelgrens staan en andere kleinere problemen.

Volgens de nieuwe regering moeten we in navolging van de rijdende rechter zoeken naar snellere en goedkopere vormen om problemen op te lossen.

Huidige rechtspraak geen oplossing
In de rechtspraak komen zaken over kleinere problemen ook aan de orde. Maar de huidige rechtspraak biedt meerstal geen goede oplossing voor deze problemen. Uit eigen ervaring weet ik dat procedures bij de rechter lang duren. Het komt regelmatig voor dat een procedure bij de rechtbank een jaar of meer duurt. Omdat de procedure bij de rechtbank ingewikkeld is schakelen mensen vaak een advocaat in.

Advocaten hebben als taak om de belangen van hun klanten te behartigen. Gevolg daarvan is wel dat vaak zaken op de spits gedreven worden. De advocaat richt zich niet op een oplossing maar om het maximale voor hun klant er uit te slepen. Daarnaast zijn de kosten van een procedure redelijk hoog. Je moet niet alleen je eigen advocaat betalen maar ook kosten voor de rechtbank en de deurwaarder. Zelfs als je wint krijg je die kosten maar gedeeltelijk terug. Steeds vaker adviseer ik daarom klanten om maar geen procedure te beginnen bij de rechter omdat het oude spreekwoord soms nog steeds geldt: "wie gaat “rechten” om een koe geeft er één toe".

Buurtrechters
De bestaande procedures bij de rechtbank zijn dus gecompliceerd en duren lang. Daarnaast worden zaken op de spits gedreven en zijn de kosten hoog. Al enige jaren is er daarom een roep om vooral voor kleinere en eenvoudige problemen een andere manier te vinden om die op te lossen. De nieuwe regering heeft daarom besloten om te gaan experimenteren met buurtrechters. Die rechters zullen niet meer in de rechtbank maar in de buurt zitting houden. De kosten van de rechter zullen laag zijn. Bedoeling is dat de buurtrechter eenvoudige zaken behandeld zoals bij de rijdende rechter. Advocaten zijn niet nodig en de rechter zal snel een uitspraak doen. We krijgen dus steeds meer rijdende rechters.

Mediation
De nieuwe regering wil ook dat meer gebruik wordt gemaakt van mediation om problemen op te lossen. Mediation is niets anders dan het oplossen van een conflict onder begeleiding van een mediator. Zolang er van beide kanten bereidheid bestaat om over een oplossing te onderhandelen, heeft mediation kans van slagen. Doordat beide partijen samen tot een oplossing komen, sluit de oplossing vaak beter aan op de wensen van partijen. Uit onderzoek blijkt, dat in tweederde van de gevallen mediation binnen vijftien weken is afgerond. In ruim driekwart van de gevallen zijn beide partijen tevreden met de oplossing.

Schuldenrechter
In Nederland zijn, zeker sinds de crisis, steeds meer mensen met schulden. Op dit moment kunnen er verschillende gerechtelijke procedures bij verschillende rechters lopen tegen de persoon met schulden. De nieuwe regering wil dat er één rechter komt die alle zaken behandeld van de persoon met schulden.

Oma en Opa na echtscheiding
Echtscheidingen die problematisch verlopen kunnen veel schade aanrichten bij ex-echtelieden en eventuele kinderen. Landelijk beleid ten aanzien van het voorkomen van “vechtscheidingen” zal gericht zijn op het wegnemen van knelpunten die zich voordoen bij  het voorkomen van deze schade. Het belang van het kind dient te allen tijde voorop te staan, wat maakt dat het contact van het kind met de ouders en grootouders wordt bevorderd.

De komende jaren zal er dus volop geëxperimenteerd worden met verschillende vormen van oplossen van problemen. Hebt u daarbij hulp nodig bij het kiezen van hoe u uw probleem kunt oplossen neem dan gerust contact met mij op.

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.