Aan het ijs!

Waarschijnlijk heeft u het nieuw zomers fenomeen al waargenomen: ijsjes. Net als veel anderen zult u zich afvragen wat u ermee moet. Is ijsjes eten wel veilig en wat zijn de gevolgen van hand- of schepijs op de lange termijn? Veel Limburgers kijken eerst nog even de kat uit de boom, terwijl anderen zich al te goed doen aan dit nieuwe verschijnsel. Sommige ‘early adapters’ eten zelfs dagelijks een ijsje en zeggen zich daar goed bij te voelen. Ik heb mijn aanvankelijke scepsis over ijsjes laten varen, nadat ik me verdiept heb ik het fenomeen en ben inmiddels verslingerd aan dé zomertrend van 2017! In deze column wil ik u graag van uw angst voor ijsjes af helpen, die is namelijk irreëel. 

IJsjes worden al jaren medicinaal gebruikt in de medische wereld. Mensen die onder narcose gebracht zijn, krijgen na het ontwaken een raket, een kleurig raketvormig handijsje. Het eten van een raket bevordert het herstel na de operatie en helpt bij de vermindering van misselijkheid door narcose. Bovendien neemt het de vieze smaak in de mond weg na een operatie én het vermindert irritatie door slangetjes en sondes. Zelfs kinderen krijgen ijsjes als ze aan de keelamandelen geopereerd zijn. Als ijsjes gevaarlijk zouden zijn, zou de medische wereld er nooit gebruik van maken. 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je van ijsjes eten gelukkig wordt. Tijdens het eten van ijs worden beloningsgebieden in je hersenen, onder andere in je dorsolaterale prefrontale cortex geactiveerd. Als je het dus te warm hebt en je jezelf door de zomerhitte ongelukkig voelt, kan een ijsje ervoor zorgen dat je daar minder last van hebt. Het eten van ijs kan op die manier zelfs therapiekosten voorkomen. 

De beste reden om ijs te eten is eigenlijk gewoon de zintuiglijke sensatie die de eter ervaart. IJsjes bestaan voor het grootste deel uit water dat met een speciaal proces ‘hard’ gemaakt wordt. Tijdens het eten verandert deze harde materie weer in vloeistof en dat levert een uniek mondgevoel op. Daarnaast worden de smaakpapillen geprikkeld door natuurlijke of kunstmatige smaken die aan het ijs zijn toegevoegd. Er worden maar liefst vijf gebieden in de hersenen gestimuleerd tijdens het eten van een ijsje. 

Er zijn veel soorten ijs, er zijn handijsje op waterbasis, op roombasis en op fruitbasis. Sommige ijsjes doen een beetje denken aan bevroren frisdrank, terwijl andere ijsjes meer lijken op een harde milkshake. In tal van dorpskernen zijn er de afgelopen weken ijssalons geopend waar men vers schepijs verkoopt. Dit is ijs waarvan men ijsbolletjes schept die vervolgens uit een hoorntje of bakje geconsumeerd kunnen worden. Naast reguliere smaken als vanille, chocolade en aardbei worden er nog tal van exclusieve ijssmaken geserveerd. Als u eenmaal gewend bent aan het fenomeen schepijs, kunt u zich trouwens ook laven aan een zogenaamde ‘ijscoupe’, een glazen kommetje met diverse bolletjes schepijs. Vaak zitten er in deze coupes ook noten, vruchten en kleine koekjes. 

Als u alle voors van ijs op een rijtje zet, ziet u dat u niet bang hoeft te zijn voor ijs. En de tegens? Er zijn maar weinig tegens en die zijn makkelijk te ontkrachten. Vergeet de gekke verhalen die de ronde doen over sommige ijsjes. Aan een Calippo vriezen je handen echt niet vast. In een Magnum zitten niet net zoveel calorieën als in een pakje boter, want in een pakje beter zitten zeven keer zoveel calorieën. Geniet nu de temperatuur rond de veertig graden schommelt net als ik van een dagelijks ijsje. Ik hoop vooral voor uzelf dat u mijn voorbeeld volgt. Er is geen enkele reden om nog langer met argusogen naar ijs te kijken. Met ijsjes eten is niks mis!

 

Quirien van Haelen

Quirien van Haelen (1981) is dichter, docent en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en poëziecolumnist bij Radio 1. Vanaf het eerste nummer van HALLO Magazine schrijft hij columns voor dit platform, vaak met humoristische inslag. Zijn columns zijn populair van Nederweert tot Heibloem. Van Neer via Thorn naar Maasbracht. De Maas over en een bezoekje bij de Belgische buren waar zijn columns ook geliefd blijken te zijn.