De afgelopen weken heeft u waarschijnlijk net als ik naar een blauwe Ford Mondeo gezocht met Duits kenteken die mogelijk gebruikt is bij een inbraak in Haelen. Ook verschenen er talloze foto’s van verdachte personen die mogelijk ook met de inbraak te maken hadden en beschrijvingen van andere incidenten waar de auto bij betrokken was. Ik weet niet of de daders van de inbraak inmiddels achter slot en grendel zitten, maar wij hebben in elk geval ons best gedaan. Dankzij Facebook veranderen burgers een beetje in rechercheurs en hoeft de politie alleen nog maar de tiewraps aan te trekken.
Is uw neefje een halfuurje te laat thuis? Dan is het vermissingsbericht binnen een paar uur duizenden keren gedeeld. Vergeet uw bejaarde buurvrouw haar afspraak bij de kapper, dan sporen we haar met z’n allen op. Heeft uw hond mogelijk vergiftigd vlees gegeten, dan worden alle hondenbezitters meteen via Facebook geïnformeerd over het dreigende gevaar. Zijn er rattengifkorrels ontdekt in het bos in Roggel, dan is een bericht al 500 keer gedeeld voordat we er achter zijn dat het gewoon ontsmet zaaigraan is. We delen razendsnel en rechercheren op die manier mee.
En wat te denken van de buurt-WhatsApp of het WhatsApp-alert. Fantastisch toch?
Rijdt er een onbekende auto door onze straat, dan melden we het en is de hele buurt extra waakzaam. Zien we drie jongeren en ruiken we wietlucht, dan leggen we het vast met onze camera en waarschuwen we de wijk. Zijn er weer Ierse bendes actief die zogenaamd dakgoten komen repareren, dan buurt-WhatsAppen we iedereen in opperste staat van paraatheid. Misschien stuurt u zelfs uw drone de lucht in en filmt u de verdachten totdat ze de wijk uit zijn. Criminelen hebben in buurt-WhatsAppbuurten nog nauwelijks succes en dat is allemaal te danken aan burgers die een politietaakje op zich nemen.
Ook op de weg zorgen burgers voor meer veiligheid. Er is tegenwoordig geen nieuwe auto meer te krijgen zonder dashcam. Tijdens het autorijden wordt alles om ons heen opgenomen. Een dronken chauffeur voor ons, een bumperklever achter ons, we kunnen het gewoon livestreamen en de politie hoeft alleen nog maar de sleutel op de celdeur om te draaien. Dankzij onze dashcams blijft de recherche veel analysewerk bespaard.
Het zou mooi zijn als de politie langzamerhand een volgende stap zou zetten om de burger nog actiever te betrekken bij het oplossen van allerlei misdrijven. Dat zou eenvoudig kunnen door de meest actieve delers op Facebook en de beste tipaandragers te belonen. Net zoals je in een computerspel elke keer een stapje verder komt, zou dat ook voor privérechercheurs kunnen gelden.
Graag werk ik mijn voorstel even voor u uit. Wanneer je 5 foto’s van foutparkeerders op Facebook uploadt, verdien je een parkeerbon die je zelf uit mag schrijven. Meld je 10 verdachte personen in de buurt-WhatsApp, dan krijg je een busje pepperspray. Heb je 25 verdachten personen gemeld, dan verdien je een stroomstootwapen. De echt actieve burgerparticipanten kunnen bijvoorbeeld door arrestatietaakjes van de politie over te nemen, uniformitems verdienen zoals petten, die gave nieuwe politiejas en mogelijk kunnen ze zelfs een dienstvoertuig verdienen. Vergeet politie in burger, de toekomst is burger in politie.