ColumnsRobert Martens

Column: Alternatief kerstverhaal door Robert Martens

Midden Limburg

In die tijd kondigde keizer Mark Rutten een decreet af dat alle inwoners van het rijk moesten gaan stemmen voor de nieuwe senaat. En dus kregen de hoogzwangere Maria en haar man Jozef ook een oproep om te gaan stemmen in Bethlehem. En omdat de benzine onbetaalbaar was zette Jozef Maria op een ezel en vertrokken zij van Nazareth naar Bethlehem.

Laat in de middag kwamen zij aan in Bethlehem. Er was een grote opkomst van kiezers in Bethlehem. Daardoor was er geen plek voor Maria en Jozef om te overnachten. Omdat er een boer in de omgeving van Bethlehem te veel stikstof uitstootte was hij opgekocht door de keizer en stond zijn stal leeg. Maria en Jozef wilde daar de nacht doorbrengen. Maar in die stal stond nog  wel een os en Jozef wilde de ezel ook nog binnen parkeren. Omdat niet duidelijk was of ze daarmee boven de stikstofnorm kwamen schakelde zij een adviesbureau in. Uit het advies bleek dat volgens bijlage 4 van het mestbeleid de excretie per os, als die ouder is dan 3 maanden maar jonger dan 24 maanden, per jaar 32,2 kg stikstof is. En de ezel heeft een excretie van 19,3 kilogram per jaar. Dus opgeteld met de 32,2 kilogram van de os bleef de uitstoot van stikstof van de os en de ezel samen net onder de stikstofnorm. Dus mochten Maria en Jozef legaal in de stal.

En die nacht gebeurde het wonder. Maria beviel in die stal van Jezus. Zij wikkelde hem in een doek en legde hem in een voederbak. Na de bevalling belde Jozef met de kraamhulp want zij hebben recht op minimaal 24 uur kraamzorg. Helaas kreeg hij te horen dat door het personeelsgebrek bij de kraamhulp de kraamverzorgster pas na kerstmis kon komen.

In de buurt van de stal hielden herders de wacht bij hun schaapskudde want ze waren bang voor de wolf. Daarom hadden ze gebruik gemaakt van de subsidieregeling preventieve maatregelen tegen de wolf. Ze hadden daarvan de preventiekit wolven gekocht. Daarin zat een wolfwerend raster met stroomdraden. Maar ze hadden ook een fladderlint geplaatst van lange stroken textiel. En hun honden hadden de cursus gedaan en het certificaat kuddewaakhond cum laude gehaald.

De herders hoorde plotseling het lied Engelbewaarder van Martin Schuitmaker. En toen verscheen er een engel die zei: “Ben niet bang. Jullie moeten naar de stal in Bethlehem want daar is Jezus geboren en daarom is het nu voor de eerste keer kerstmis”. De herders vertrokken naar de stal en daar zagen ze Jezus in de voerbak. Wat een lief kind zeiden ze tegen Maria en Jozef. Die kan het nog ver schoppen. Ze dronken met Jozef nog een bak bier en gingen toen terug naar hun schaapskudde.

In het Oosten zagen drie wijzen een heldere ster die boven de stal in Bethlehem stond. Ze belde elkaar op en zeiden zullen we de ster volgen. Dus vroegen ze een visum aan voor Bethlehem. Ze kregen te horen dat er sinds de verkiezingen er een andere wind waaide. Bethlehem wilde geen vreemdelingen uit het Oosten meer toelaten. Maar de drie wijzen wilde perse naar de ster. Ze vonden iemand die hen voor een groot bedrag wel over de grenzen wilde smokkelen. Ze deden een reddingsvest aan en stapte s nachts in een klein rubberboot en staken de zee over. En toen ze na een lange tocht in de stal kwamen waren ze verrukt over wat ze zagen. Ze gaven Maria en Jozef goud, wierook en mirre. Maar wat belangrijker was dat ze geregeld hadden dat Enexis snel stroom had aangelegd naar de stal zodat de warmtepomp aan kon en ze verwarming en licht hadden.

Ik wens u en iedereen die u dierbaar is een fijne kerst en een gelukkig en gezond 2024.  

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.