23 dec 2020ColumnsRobert Martens

Column: Een modern Kerstverhaal door Robert Martens

Leudal Midden Limburg

In die tijd kondigde keizer Augustus een decreet af dat alle inwoners van het rijk zich moesten laten inschrijven in de plaats waar zij vandaan kwamen. Deze eerste volkstelling vond plaats tijdens tweede jaar van het bewind van mevrouw Schmalschläger over de gemeente Leudal.

Jozef moest daarom samen met Maria zijn aanstaande vrouw die zwanger op weg. Maar tijdens de persconferentie gaf de minister president aan dat reizen zoveel mogelijk beperkt moest worden en niet naar oranje gebieden gereisd mocht worden. Gelukkig bleven Jozef en Maria in eigen land zodat ze ook het oranje gebied geen last hadden. Omdat het verplicht was om zich in te schrijven moesten Jozef en Maria toch op weg ondanks de oproep zo weinig mogelijk te reizen.

Het viel niet mee om Bethlehem te bereiken want op verschillende wegen waren blokkades van agrariërs van farmers defence force.

Die blokkeerde wegen omdat ze het overal niet mee eens waren. Maar als ze Jozef en met op de ezel Maria zagen dan mochten ze iedere keer door. Gelukkig hadden ze zelf boterhammen meegenomen want onderweg waren alle wegrestaurants gesloten. Enkele restaurants hadden wel de mogelijkheid om een diner af te halen. Dus ’s avonds zaten Jozef en Maria lang de weg met een afhaalmaaltijd en een bak brokken voor de ezel.

Het werd inmiddels tijd voor een overnachtingsplaats te zoeken. Maar heel veel hotels waren dicht in verband met corona. En de hotels die die wel open waren zaten helemaal vol. Zo sjokte Jozef en Maria enkele uren in de donkere kerstnacht op zoek naar een plek om te overnachten. Eindelijk zagen ze een varkensstal aan de rand van een bos. Die was leeg omdat de minister een opkoopregeling had voor varkensstallen om de stikstof te verminderen. Daardoor verkochten steeds meer boeren hun varkens maar ze moesten dan wel de stallen afbreken. Maar Jozef en Maria konden hier we een nacht doorbrengen.in de oude varkensstal.

Midden in de kerstnacht gebeurde het wonder en werd Jezus geboren in de oude varkensstal. Boven de stal verscheen na de geboorte een hele heldere ster. In de omgeving van de oude varkensstal lagen 6 herders in het veld. Ze moesten zoveel mogelijk thuis werken maar dat is lastig als je schaapsherder bent. Ze hielden daarom de wacht bij hun schaapskudde. Engelen daalde neer bij die herders en zeiden: “ Wees niet bang, want ik kom jullie goed nieuws brengen, Vandaag is voor jullie een redder geboren. Hij is de Messias, de Heer. Dit zal voor jullie het teken zijn: jullie zullen een pasgeboren kind vinden in een oude varkensstal, dat in een doek gewikkeld in een voederbak ligt." 

De herders gingen op weg en vonden de oude varkensstal waarin Jezus geboren was. Ze wilden naar binnen maar Jozef hield hen tegen. Het is met maximaal drie personen per dag die niet uit een gezin zijn toegestaan om binnen te komen. Dus de rest vertrok met de schapen om weer in het veld te gaan liggen. Zij mochten de volgende dag terug komen. Daarnaast moesten de herders die wel binnen mochten uiteraard hun handen wassen, handschoenen aan doen, een mondkapje op doen en 1 ½ meter uit elkaar blijven in de varkensstal.

De herders wilde Jezus toezingen maar dat was helaas ook verboden.

Daarom neuriede de herders maar het kerstlied De herdertjes lagen bij nachte ze lagen bij nacht in het veld. Vervuld van vreugd vertrokken de drie herders weer terug naar hun kudde schapen.

In het Oosten woonden drie wijzen. Die zagen de heldere ster. Ze zeiden tegen elkaar zullen we gaan kijken waar die heldere ster staat. Zo vertrokken de drie wijzen naar de oude varkensstal. Het bleek lastig om een vlucht te boeken want door corona vloog er nauwelijks een luchtvaartmaatschappij. Maar gelukkig vonden ze een vlucht en met een mondkapje op gingen ze het vliegtuig in. Toen ze aankwamen op Schiphol kregen ze te horen dat ze uit een oranje risico gebied kwamen. Daarnaast moesten ze tien dagen in quarantaine. Gelukkig hadden de drie wijzen geld genoeg en konden ze dus 10 dagen in een luxe hotel doorbrengen. En ze hadden ze op hun kamer Netflix zodat ze hun dagen wel doorkwamen. Nadat hun quarantaine voorbij was gingen de drie wijzen op weg naar de varkensstal. Daar aangekomen mochten ze naar binnen want ze waren met zijn drieën. Nadat ze hun handen hadden gedesinfecteerd en een mondkapje opgedaan hadden gingen ze naar de Kribbe. Daar legde ze op 1 ½ meter afstand hun goud, wierook en mirre. Ze prezen het kind. En vertrokken daarna weer naar het Oosten.

Ondanks de bijzondere omstandigheden wens ik u hele fijne kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar.

 

 

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.