Columns

Column: Foetelsint door Rosemarie Neuen

Midden Limburg

Sinterklaas is weer in het land! Persoonlijk was ik verrast dat onze favoriete mijterdrager nu alweer acte de présence maakte. De bladeren zitten nog aan de bomen en de wind waait er ook nog niet erg doorheen. Maar misschien waardeert de Sint het milde weer juist. Voor een paar weken verlaat de goedheiligman toch maar het warme Spanje om bij ons middenin in de energiecrisis terecht te komen. Er zijn Nederlanders die deze winter juist naar Spanje gaan om de hoge energiekosten hier te ontvluchten, een appartementje en toebehoren kost daar vaak minder dan een maand stoken hier.

Niet alleen maakt Sinterklaas de hoge stookkosten in zijn Pakjeshuis weinig uit, hij liet ook nog eens zijn stoomboot achter in Spanje. In plaats daarvan nam de kindervriend het vliegtuig. En niet zomaar een vliegtuig. Het was een private jet; een heus privévliegtuig.

Daarna stapte hij alsnog op een boot om aan te komen in de haven van Hellevoetsluis tijdens de landelijke intocht. Hij speelt gewoon vals. Foetelen noemen we dat in het Limburgs.

De beste bisschop heeft blijkbaar geen ambitie om klimaatpaus te worden.

Hij houdt het bij pakjes. Toch zou ik hem willen vragen wat meer rekening te houden met zijn doelgroep. De kleine rakkers die nu nog met smacht wachten op hun gevulde schoen, wachten waarschijnlijk als ze groot zijn op verkoeling, zowel ’s zomers als ’s winters. En Nicolaas moet als onsterfelijke heilige toch zelf ook het belang van groener reizen inzien? Heeft hij geen Sinttrein? Heeft hij dezelfde problemen als de NS? Heeft ook hij een tekort aan Pieten!?

 

Geen mens (of Piet) die meer conducteur wil zijn blijkbaar. Volgend jaar rijdt er geen ene trein meer. De treinen worden dan ingezet als huisvesting voor studenten die geen kamer kunnen vinden. Of senioren die kleiner willen wonen. Commerciële vluchten kun je ook wel vergeten, want de wachtrijen op Schiphol eindigen in 2023 in hartje Amsterdam. De benzine is onbetaalbaar en elektrische auto’s hebben een wachttijd van tien jaar. Ja, natuurlijk overdrijf ik vreselijk, maar in een column mag dat soms wel een beetje.

 

Maar er zijn altijd lichtpuntjes. De bisschop van Myra is immers niet altijd zo’n uitstoter. Hij reist ons land namelijk door op zijn trouwe Witje, oftewel het Paard van Sinterklaas. En Witje stoot enkel paardenmoppen uit. (Die altijd direct door de Piet in dienst worden opgeveegd, daarom zie je ook nooit paardenmoppen op je dak liggen…)

Hoe het dan met paardenmest en de stikstofcrisis zit? Geen idee, maar je kan onze heilige dakruiter toch niet vragen om op een elektrische scooter over de huizen te vliegen?

 

Ik weet in ieder geval een goed Sinterklaascadeautje voor de Sint en zijn (groene?) Pieten, een oerdegelijke fiets. Hoeft nog niet eens elektrische te zijn, juist het liefst een tweedehandse. Dank u Sinterkla

 

asje!

 

 

Rosemarie Neuen

Rosemarie Neuen (1979) is van huis uit journalist, maar heeft zich de laatste tijd met haar bedrijf Schrijfroos toegelegd op storytelling. Haar bijzondere belangstelling gaat daarbij uit naar duurzaamheid en de natuur. Ze wil de wereld graag een beetje beter en groener maken. 
Meer weten: https://schrijfroos.nl