ColumnsQuirien van Haelen

Column: Glazuur! door Quirien van Haelen

Midden-Limburg

Na een aantal jaren met heerlijke rustige sinterklaasavondjes, zou het wel weer eens een grimmige sinterklaasperiode kunnen worden als we niet oppassen. Niet omdat de pakjesboot door een smeltende ijsberg naar de oceaanbodem is gezonken of de daken door alle zonnepanelen onbegaanbaar zijn voor het paard, maar vanwege het verdwijnen van een eeuwenoude en oer-Hollandse traditie. Met een beetje pech wordt dit jaar er weer een met hooligans, demonstraties, snelwegblokkades, heel veel facebookpost, verscheurde families en huilende kinderen. De pepernoot wordt met uitsterven bedreigd door kruidnoten met gekke smaken en ik durf te wedden dat veel mensen ook deze traditie weer met hand en tand zullen verdedigen. Gelukkig heb ik een vreedzaam reddingsplan! Laten we het tij keren!

 

Wat is er precies aan de hand? De pepernoot -die soms verward wordt met de kruidnoot- is uit het assortiment van vrijwel alle supermarkten aan het verdwijnen. Zelfs banketbakkers hebben de delicatesse vaak niet meer in hun assortiment. De pepernoot is dat kleffe vierkante -mini-blokje taaitaai dat vroeger weleens tussen het gemengde strooigoed zat. Dat droge blokje dat je als kind snel teruggooide naar Piet. Die traditionele pepernoot is natuurlijk oer-Hollands en al generaties lang onderdeel van het heerlijke avondje.

Straks kunnen onze kinderen en kleinkinderen niet meer van die traditie genieten hoor ik u bezorgd nostalgisch denken.

Als de pepernoot verdwijnt is het hek van de dam, want wat is het volgende? De banketletters met gekonfijte sinaasappelschil op de blinkende bovenkant? De taai-taai-poppen waar je tanden stuk op bijt? Die chocolade kikkers en muizen die zo akelig zoet zijn? Voor we er erg in hebben, is Nederland Nederland niet meer. Geen zorgen, ik kom straks met een reddingplan.

 

De pepernoot wordt bedreigd door een op het oog ook oer-Hollandse sinterklaaslekkernij: de kruidnoot en dan vooral de speciale kruidnoot. Dat krokante halve bolletje dat zo heerlijk op je tong smelt heeft zijn broertje de pepernoot verdrongen. Een paar jaar geleden verschenen er opeens allerlei speciale vriendjes op de markt, chocolade kruidnoten en kruidnoten van witte chocola. Inmiddels liggen ze in alle supermarkten, maar ook bij speciale speciaalzaken en bakkers. Er zijn tientallen variaties op de kruidnoot te krijgen: de chocolade kruidnoot, de hazelnoot-melkchocolade kruidnoot, de pure chocolade-zeezout kruidnoot, stracciatella- kruidnoot, raspberry cheesecake- kruidnoot, aardbei witte chocolade-kruidnoot, gin-tonic-kruidnoot, coffee creamliqueur-kruidnoot, Truffel-tiramisu-kruidnoot, toffee crunch-kruidnoot, peanutbutter crunch-kruidnoot, kokos pure chocolade-kruidnoot, crème brûlée-kruidnoot en de speculaas kruidnoot. Natuurlijk zult u zich als echte liefhebber van de sinterklaastraditie zich nooit aan een zak raspberry cheescake-kruidnoten laven, maar veel Nederlanders die niks geven om traditie kopen ze blijkbaar wel.

 

Is het dan echt te laat voor de peperkoekachtige delicatesse die al sinds de zestiende eeuw wordt gebakken en gegeten en moet u met vuurwerk de snelweg op? Nee volgens mij niet, maar dan moet er wel rap iets anders gebeuren. De hevige strijd rondom piet heeft het Sinterklaasfeest weinig goeds gebracht en ik stel dan ook voor dat we deze keer de vlaggen, leuzen en rookfakkels thuis laten. In plaats daarvan zouden we brood- en banketbakkers moeten aanmoedigen om een charmeoffensief te beginnen voor de pepernoot. Een échte pepernoot komt van de bakker en de bakker is dan ook degene die het tij kan keren. Waar de supermarktkruidnoot met de tijd meeging en een chocolade jasje aantrok is de pepernoot te weinig met de tijd meegegaan. Daar kunnen alleen onze bakkers verandering in brengen! Na de crompouce, de donpouce, de oliebol-tompouce, de frikan-pouce en taco-pouce is het tijd voor de peper-pouce. Dit kan volgens mij de echte trending op TikTok banketbakkersspecialiteit worden die je gegeten moet hebben! Een pepernootblokje gevuld met room en een dikke laag plakkerig roze glazuur om nieuwe generaties nog een keer aan de smaak van échte pepernoot te laten wennen. Ik wil graag alvast een bestelling plaatsen bij de eerste bakker die ze op de markt brengt. Laten we het tij deze keer keren zonder demonstraties, maar met een laagje roze glazuur! 

Quirien van Haelen

Quirien van Haelen (1981) is dichter, docent en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en poëziecolumnist bij Radio 1. Vanaf het eerste nummer van HALLO Magazine schrijft hij columns voor dit platform, vaak met humoristische inslag. Zijn columns zijn populair van Nederweert tot Heibloem. Van Neer via Thorn naar Maasbracht. De Maas over en een bezoekje bij de Belgische buren waar zijn columns ook geliefd blijken te zijn.