ColumnsRosemarie Neuen

Column: Kerstboomschaamte door Rosemarie Neuen

Midden-Limburg

Soms is het lastig om duurzaam te leven. Ik doe mijn best, maar er zijn altijd struikelblokken. Kerstmis zorgt ook weer voor uitdagingen en dan met name de Kerstboom. Want hoe groen zo’n boom ook is, als hij echt is, is hij meestal verre van duurzaam. En zonder kluit wordt hij daarna gewoon weggesmeten. Met miljoenen tegelijk. Niet echt duurzaam, niet groen en ook niet echt boomvriendelijk. Bovendien zijn de meeste van onze Kerstbomen niet gifvrij en krijgen ze een plastic netje aangetrokken om makkelijker vervoerd te worden.

Ik ben medeschuldig, want ik heb dus nog nooit van een echte Kerstboom afgezien. Ik heb (sorry) helemaal niets met de nepexemplaren, die (helaas) ook niet de duurzaamheidsprijs winnen. Nepbomen moet je zo’n 10 jaar gebruiken om de duurzaamheidsrace te winnen, maar het is sowieso beter om een tweedehandsje op Marktplaats te zoeken.

Er zijn trouwens best wel wat alternatieven voor een traditionele (kunst)kerstboom.

Je hebt lichtboompjes (geen groen, wel sfeer), duurzame houten exemplaren die je gewoon versieren kan, een soort wandkleden met kerstboomafbeelding en lichtjes die je aan de wand kan hangen (met of zonder kerstballen!) en de creatievelingen onder ons kunnen nog wel honderd andere manieren bedenken om een boom te vervangen. Zoals dennentakken in een vaas of een hangende installatie van kerstballen. Alles kan, alles mag. En toch…

Een kerstboom blijft voor mij een beetje heilig. Dus wat te doen als je Kerstboomminnende zelf niet zonder kan? Als je net als ik droomt van de dennengeur, naalden die je een half jaar later nog overal vindt en katten die enthousiast in je boom kruipen? Zijn er dan duurzame alternatieven? Het goede nieuws is, ja, die zijn er. Het slechte nieuws? Ze zitten waarschijnlijk niet bij u of mij om de hoek.

Wat kunnen wij als Limburgse Kerstboomaficionado’s dus doen als we toch duurzaam willen zijn? Het beste idee vind ik het planten van een boom in eigen tuin, die je dan een paar jaar (tot hij te groot is) gebruikt als kerstboom. Nou houd ik ook nog eens van grote en brede kerstbomen, dus dat wordt nog een behoorlijke uitdaging. Nu eet je met de feestdagen ook wat meer, dus misschien is wat extra fysiek werk geen slecht idee…

Online zijn er best wel wat opties te vinden, zoals het adopteren van een boom, maar ze moeten allemaal van ver weg komen en hebben hier nog nergens een lokaal of regionaal punt waar je zo’n boom kan afhalen. Boven de rivieren zijn de kerstbomen blijkbaar wat ‘groener’. Als je hier zo’n duurzame boom wilt hebben, moet die dus opgestuurd worden. Zelf uitzoeken is er dus niet bij.

En dan zijn we weer terug bij af. Want elke website die het over duurzame kerstbomen heeft, vind dat je ze zo dichtbij mogelijk moet halen. Dus ga ook ik weer naar mijn vertrouwde adres voor een Kerstboom. En plant nog een extra boom als compensatie. En misschien komen er langzaam wel steeds meer gifvrije Kerstbomen bij. Ook hier in ’t zonnige Zuiden, waar ook groene zaken soms een tikkeltje langzamer gaan.

Rosemarie Neuen

Rosemarie Neuen (1979) is van huis uit journalist, maar heeft zich de laatste tijd met haar bedrijf Schrijfroos toegelegd op storytelling. Haar bijzondere belangstelling gaat daarbij uit naar duurzaamheid en de natuur. Ze wil de wereld graag een beetje beter en groener maken. 
Meer weten: https://schrijfroos.nl