Hoe zit dat eigenlijk met jouw goede voornemens? En wat is er na zes maanden nog van over? Neem nou bijvoorbeeld het idee van ‘dry january’? Hoezo alleen in januari, dry? En hoe moeilijk is het om alleen dit voornemen vol te houden? Het zou goed zijn om ook de rest van het jaar te letten op wat je eet en drinkt. Om bewust de verleiding te weerstaan om elke dag dat glaasje te drinken of weer teveel te eten of snoepen. Toegegeven, intussen ben ook ik een wijnliefhebber en voor je het weet wordt ‘gezelligheid’ een gewoonte. Daarom is het goed dat we bij het begin van een nieuw jaar weer even stil staan bij een aantal gewoontes en die gaan niet alleen over eten of drinken. Denk maar eens aan je telefoongebruik, t.v. kijken, sporten etc.
Wat heb jij je dit jaar weer voorgenomen om minder of juist meer te willen doen? En zeg eens eerlijk, wat komt er uiteindelijk van terecht? We weten allemaal, dat alles waar te- voorstaat, eigenlijk niet goed voor je is. Alles wat lekker is, is meestal niet echt gezond en wat gezond is, is vaak niet zo lekker.
Mijn schoonvader had ooit een sticker in de keuken hangen waarop de tekst stond ‘God had to love calories, because he made so many of them’!
In deze tijd waarin het onderwerp ‘armoede’ bijna dagelijks bij veel gezinnen op het menu staat, moeten we ons eigenlijk een beetje schamen over het idee dat we worstelen met wel of niet op vakantie gaan, uit eten, meer of minder eten en drinken. Te bedenken dat er gezinnen zijn die met € 50,- per week of minder moeten rondkomen. Dan wordt het toch tijd om na te denken over jouw gewoontes en leefstijl, en je te realiseren dat deze keuzes vooral luxeproblemen zijn.
Goede voornemens gaan dus eigenlijk altijd over meer of minder willen doen of laten, over onze luxe-verslavingen.
Zonder met de vinger te willen wijzen, laat ik het onderwerp bij mezelf houden. Mijn goede voornemen gaat in eerste instantie over het dagelijkse glaasje wijn en ben ik dit nieuwe jaar ook begonnen met dry-januari.
Een ander goed voornemen is het vinden van meer balans tussen mijn werk, gezin en privéleven. Het afgelopen jaar heb ik veel nagedacht over hoe ik een betere balans en meer rust kan krijgen tussen mijn werk en privéleven. Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat ik meer balans en rust kan bereiken als ik heel simpel TE-VREDE ben. Meer hoeft niet!
Want ik heb alles wat ik nodig heb en bereikt wat ik graag wilde. Ik ben gezond, mijn ouders en broers leven nog, ik heb heel fijne vrienden om me heen en kan doen en laten wat ik wil.
Dus waarom zou ik meer willen? Wat is dat dan toch die onrust die steeds om meer roept?
Dus bij nader inzien gaan mijn goede voornemens over de wens om te leren minder te moeten willen en meer te genieten van de kleine dingen, mijn kleinkinderen en die dingen die ik al wél heb bereikt. Simpelweg genieten van wat er wel is en dat ik eigenlijk niet meer nodig heb. Gewoon bewust zijn van alle diamantjes in het leven.
Tevredenheid is voor mij dus de sleutel naar meer rust, naar innerlijke vrede en balans. Hiermee kun je mijn belangrijkste voornemen voor dit nieuwe jaar in één woord samenvatten, TE-VREDE!
Vanuit deze bewustwording ontstaat dan zomaar een overweldigend gevoel van dankbaarheid. Jezelf elk jaar opnieuw weer voornemen dat je het leven moet nemen zoals het zich voor jou ontvouwt en dat je mag blijven vertrouwen op het goede. Dan hebben goede voornemens ook echt toegevoegde waarden en mag je tijdens de jaarwisseling een toast uitbrengen op het leven.
Dit alles gezegd hebbende rest mij om jou en iedereen die zich bezig houdt met goede voornemens, een rijk en liefdevol nieuw jaar te wensen. Dat je dromen mogen uitkomen en je vooral elke dag een beetje tevreden kunt zijn!
TE-VREDE(N) en dankbaarheid is wat deze uitgeputte wereld, die volkomen uit balans is, mijn inziens nodig heeft.
Ik wens iedereen een TE-VREDE(N)-NIEUW-JAAR!
Karin, leerling aan de Universiteit van het Leven