Toen ik vroeger in Haelen woonde, hing er altijd een oranje gloed boven Nunhem als je ’s avonds in de richting van het gezellige dwergdorpje keek. Het had iets weg van het magische noorderlicht, alleen bewoog het niet en was het niet groen. Ik heb altijd gemeend dat dit licht van de kassen van Nunhems Zaden kwam, maar nu vermoed dit baken van verlichting als een aureool boven het dorp hing. Nunhem werd al eens verkozen tot het gezelligste dorp, maar sinds 15 januari 2021 is Nunhem ook nog eens het vooruitstrevend baken van verlichting, in elk geval op vastelaovesgebied.
Op vrijdag 15 januari werd de achtienjarige Sanne Kroos uitgeroepen om in dit gekke coronajaar als Prinses Sanne de Bosuule voor te gaan. Prinses Sanne is daarmee de eerste en vooralsnog enige prins(es) die in de provincie is uitgeroepen. Het is natuurlijk bijzonder dat ze de eerste en misschien enige is, maar het is óók bijzonder dat de Bosuule voor een prinses gekozen hebben. Op veel plekken is dat nog ondenkbaar. Dat is in Nunhem overigens niet voor het eerst, want Prinses Marleen ging Sanne al in 2016 voor. Wat het allemaal nog bijzonderder maakt, is dat ze wordt bijgestaan door Jeugdprinses Fenne en Seniorenprinses Ans. Waar veel verenigingen nog steeds jaarlijks automatisch een man naar voren schuiven en echt nog niet toe zijn aan verandering, is het in het progressieve Nunhem volstrekt logisch om voor een prinses te gaan, wat zeg ik, voor drie prinsessen.
Je ziet trouwens op meer plekken in de omgeving van het verlichte Nunhem dat vastelaovesverenigingen met de tijd meegaan en hun tradities moderniseren. In buurdorp Haelen zijn er naast de jeugdraad als sinds 2009 de Vreigelprinsesjes actief, een soort Jeugdraod van XI die volledig bestaat uit jonge dames en die qua enthousiasme, uitstraling, dansvaardigheid en uithoudingsvermogen vrijwel elke andere jeugdraad in de provincie achter zich laat. Volgens mij al elf jaar een unicum in de wereld. Wel duiken er in steeds meer jeugdraden in de provincie meiden op en over een paar jaar zal dat ook wel in de gewone raden gebeuren. In Brabant, bij carnavalsvereninging De Beerse Bokken (!) in het Brabantse Oostelbeers, gaan ze nog een stapje verder. Die vereniging wordt volledig door vrouwen gerund en heeft niet alleen een prinses maar ook een vrouwelijke raad van prinsessen.
Niet alleen de georganiseerde verenigingsvastelaovend is van oudsher een mannenbolwerk, dat geldt zeker ook voor het LVK. Kijk maar eens naar de LVK-deelnemers uit de regio: Hoondervel 6 mannen uit Haelen, 780 kilo testosteron en spieren, ’t Graotekoeer 25 kaerels oet Naer, 3650 kilo mannenvlees en dan heb ik de coronakilo’s niet eens meegeteld, Haelder Aod Prinse, dat zal niet veel minder mannelijkheid zijn, Pier & Stuf uit Baexem wegen bij elkaar iets minder, maar ook hier puur stierenvlees. Zelfs de nieuwste LVK-sensatie uit Heel, Sjoppe Aos is een echte boyband. En dan heb ik het niet eens over de Aod Prinse Grashook, Men in Pek, Rempetemp, Herriemenie Misserabel, De Kloomp, Kartoesj, Aod Prinse Söstere en al die andere mannengroepjes. Zou het komen doordat er iets te winnen is of omdat veel groepjes gevormd zijn rondom aod prinse? Natuurlijk doen er ook wel eens vrouwen mee, maar dan vaak als solist of in een duet en bijna altijd met een liedje dat door een man geschreven is. Tekstschrijvers Marijke Gijsen uit Kessel is natuurlijk een uitzondering, maar verder zijn ook bijna alle componisten en tekstschrijvers mannen.
Dit jaar gebeurde er echter ook in de vastelaovesmuziek in onze regio iets bijzonders. Tussen al het mannelijk LVK-geweld dook dit vreemde vastelaovesseizoen een enorme verrassing op: Robin Hoenen uit Heel. Niet voor het LVK, maar geweun ‘ein leedje väör alle Haelder vastelaovesgekke in deze tied.’ omdat ze vastelaovend niet zomaar voorbij wilde laten gaan. Het liedje werd meteen en masse door bijna alle tekstschrijvers en componisten omarmd en had binnen een week een soort cultstatus. Ik weet niet of u het liedje al op Facebook voorbij hebt horen komen, maar anders moet u nu naar Vimeo of Youtube om het op te zoeken: Robin Hoenen – Ich druim. Echt prachtig passend bij dit bijzondere coronajaar. En dan ook nog eens zelf geschreven en gecomponeerd, dat is bijna een unicum in vastelaovesland.
Hoe dan ook, met de benoeming van Prinses Sanne, Jeugdprinses Fenne en Seniorenprinses Ans die je nu als de voorgangers van heel Limburg zou kunnen zien, is de modernisering van de vastelaovend niet meer tegen te houden. Het is nu nog slechts een kwestie van jaren tot er ook in Neer een Kwiebusvorstin gekozen wordt en er grote damesgroepen doorbreken op het LVK. Mijn voorspelling is dat er rond 2029 de helft van de prinsen prinses is. Bovendien winnen De Aod Prinssessen van de Bosuule uit Nunhem dat jaar het LVK met een tekst en muziek van Robin Hoenen. Ik kan er een jaartje naast zitten, maar het gaat gebeuren!