Columns

Column: Stef Strous: Emoties in coronatijd

Gemeente Maasgouw

Menselijke emoties rond corona zijn gedempt. Er is weinig vreugde en  verdriet zichtbaar. Mensen lijken zich in te houden.  

Dit komt volgens trauma-expert Gersons doordat het coronagevaar nog niet is geweken.

Bij de meeste rampen kun je ‘de plek des onheils’ verlaten. Zoals bij een overstroming of een fikse bosbrand. Dan is er vaak sprake van een uitbarsting van emoties. Emoties zoals  paniek en gevoelens van machteloosheid.  Bij de coronapandemie lijkt dit anders te liggen. Corona is een, grenzeloze, onzichtbare vijand die elk moment bij elke mens kan toeslaan. Dit betekent iets voor de manier waarop wij hier als samenleving emotioneel mee omgaan. Minder explosief dan bij andere rampen. Voor het kunnen uiten en verwerken van emoties, is tijd en aandacht nodig.

 

Er zijn, ook in Maasgouw, veel mensen die familie, vrienden of een bekende hebben verloren door het coronavirus. Door de afgekondigde coronamaatregelen lijkt het dat het ‘samen rouwen’ niet of onvoldoende heeft kunnen plaatsvinden. Ook voor nabestaanden van mensen met een andere doodsoorzaak.  Dat is pijnlijk. Rouwverwerking is een belangrijk onderdeel van het leven. Het rouwen helpt ons om de dingen een plek te geven en draagt eraan bij dat we weer verder kunnen.  Iedere morgen als ik de krant open sla, kijk ik bij de rouwadvertenties. Zonder uitzondering  staat er dan geschreven: ‘vanwege de crisis nemen we in kleine kring afscheid’. Dit niet uitgebreid kunnen rouwen, kan veel extra pijn en leed bij de nabestaanden met zich mee brengen.

 

 Ik voer hierover gesprekken met geestelijken. Of zij dit herkennen en hoe zij dit bespreekbaar maken en wat zij hierin tegenkomen. Ik verwacht dat het op enig moment mogelijk is om gezamenlijk iets te doen in rouwverwerking. Dat er een plek komt waar mensen naar toe kunnen, samen of alleen, om stil te staan bij wat dit voorjaar is gebeurd. Laten we hier met elkaar over nadenken.

 

Verdriet is niet zichtbaar, vreugde ook niet. Samen maken we geen leuke dingen mee. Geen sensationele sportwedstrijden, of samen genieten van een muziekavond of bijvoorbeeld samen genieten van een winnaar van een Songfestival. Iedereen heeft waarschijnlijk wel persoonlijk gelukkige momenten. Zoals ik bij het zien van mijn kleindochter na 11 weken bijvoorbeeld.

Hopelijk komt er snel ruimte voor gezamenlijke uitingen van vreugde en verdriet.

 

Stef Strous

Burgemeester Maasgouw

 

Bron: Gemeente Maasgouw

Anja Baats-Vossen