In deze tijd zien we de premier vaker op televisie dan Piet Paulusma, waarbij ik overigens niet precies weet wie ik nu eigenlijk minder geloof. Maar vele lange jaren gold een toespraak Van Joop den Uyl als hét historisch moment uit de vaderlandse tv-geschiedenis: een minister-president die zich rechtstreeks tot het volk richtte. Dat was toen nog iets bijzonders. De Arabische wereld, met name Koeweit, stelde een olieboycot in nadat Nederland nogal duidelijk partij had gekozen voor Israël, in de Jom Kipoeroorlog van 1973. Er werden daarom in Nederland autoloze zondagen ingesteld, om olie te sparen voor belangrijker doelen. Een ernstige zaak.
De gevreesde Vader Abraham zag er niettemin een carnavalshit in en schroomde er zelfs niet voor daarbij iemand in te schakelen, die per ongeluk in de politiek was beland: Hendrik ‘boer’ Koekoek. Al moeten we de muzikale rol van dit schertsfiguur ten aanzien van het plaatje ‘Den Uyl is in den olie’ ook weer niet overdrijven. Opmerkelijker is dat de B-kant van deze lolbroekerij veel bekender werd: het lied ‘Een tied van komen, een tied van gaan’ kwam op de eerste plaats van de Nationale Top 40.
Nu weet ik ook wel dat dit een tamelijk omslachtige manier is om tot mijn punt te komen, maar ik vind het gewoon grappig om te ontdekken hoe sommige toevalligheden in elkaar grijpen. Want dat het juist in de politiek vooral een ‘tied van gaan’ was de afgelopen dagen, dat heeft u zelf overal kunnen zien, lezen en horen. In Leudal ging een wethouder. Daar kwam ook een andere voor in de plaats. Gelukkig ging dat niet gepaard met een bestorming vanaf het Leudalplein door in schapenvacht gehulde vastelaovesgekken uit Horn.
Want niet iedereen wíl dus gaan als zijn tijd gekomen is, vooral typerend voor dictators. Alle grappen over de uitdossingen, de waanbeelden en de verstandelijke vermogens van de bestormers van het Capitool zijn inmiddels wel gemaakt. Ook door mij dus. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat we getuige waren van een bijzonder schandalige, zorgwekkende en ronduit gevaarlijke gebeurtenis waarbij dan ook doden vielen. De bedreiging van de democratie en het aanvallen van de vrije, professionele pers die deze democratie controleert, gebeurde door gewapende hordes. Enerzijds toonden die openlijk sympathie voor nazisme en racisme, anderzijds gaven ze er blijk van in een soort parallelle wereld te leven waar feiten er niet toe doen, daartoe geïnspireerd door een president voor wie de waarheid er vier jaar lang nooit toe deed. Of nog erger: de feiten waren nog niet gruwelijk genoeg, gezien de T-shirts met opdruk als 6MWNE (‘6 million were not enough’). De president keek naar zijn jongens en ‘hield van hen.’
Het is drie dagen voor de inauguratie van Joe Biden, als ik dit schrijf en ik mag hopen dat die wél rustig verlopen is wanneer u dit leest. Op de armoedigste journalistieke vraag van de afgelopen jaren ‘Kan dit ook in Nederland gebeuren?’ ga ik al lang liever niet meer in. Maar ik lees net dat de politie in Amsterdam bekogeld wordt met stenen en vuurwerk door betogers die tegen de lockdown en het coronabeleid zijn. Het waterkanon is ingezet. Dat is dan nog niet zo ernstig. Probleem is alleen dat praktisch alles dat in Amerika bedacht wordt, de hinderlijke gewoonte heeft hier na verloop van tijd ook in zwang te raken. En op jazz na is dat weinig goeds.
Het gebeurt allemaal twee dagen nadat de ‘tied van gaan’ voor Rutte III gekomen was. Nou ja, u weet hoe dat gaat: echt weg zijn ze nooit. Hoe ‘vol van schaamte’ men ook was. Een blonde politicus uit het zuiden des lands noemde Nederland ‘ziek’. Hij vergat alleen te vermelden dat zijn beweging net zo medeverantwoordelijk was voor wetten, die een vrouw in de bijstand wilde dwingen 7000 euro boete te betalen omdat ze boodschappen van haar eigen moeder kreeg. Het gaat de democratie ook niet helpen als je het vertrouwen van de meest kwetsbare burgers beschaamt, zoveel is ook waar. Maar wat doet de hoofdverantwoordelijke in de toeslagenaffaire, die tot de val van het kabinet leidde? Die schuift nog wat op naar links en trekt z’n campagnevestje vast weer aan.
Ik denk dat u hem de komende tijd nog heel vaak gaat zien op tv.
Quote:
Nu weet ik ook wel dat dit een tamelijk omslachtige manier is om tot mijn punt te komen,