ColumnsJohn Hölsgens

Column: Vermetel door John Hölsgens

Leudal / Midden Limburg

Veronica Inside afficheert zichzelf als het tv-programma met het ‘meest spraakmakende voetbalnieuws’. Nu heb ik op deze plek al eens eerder betoogd dat de borrelpraat die iedere uitzending gebezigd wordt echter vooral heeft bijgedragen aan het salonfähig maken van seksisme, homofobie en een aantal engrechtse hobby’s, waarbij het steeds minder over de sport gaat. Johan Derksen vindt zichzelf naar eigen zeggen heel onbelangrijk en de kijkcijfers zijn inderdaad gekelderd, maar als marionet van John de Mol trekt zijn circus nog altijd honderdduizenden die blijkbaar naar het gewauwel willen luisteren.

Belangstellenden die zijn woorden bovendien ook zonder meer als waarheid adopteren, ongeacht wat er voor onzin uitgekraamd word. Nu is dat in dit geval niet zo ernstig als in de zaak Engel, waar ik bewust geen woord meer aan vuil maak. Maar omdat het EK nu lekker op stoom komt, toch nog even een voorbeeld van waar op niets gebaseerde flauwekul allemaal nog meer toe kan leiden.

Van de één op de andere dag vond Johan namelijk dat voetbalcommentator Frank Snoeks zijn ‘bek moet houden.’ Hoor wie het zegt zou je wellicht denken, maar het gevolg was natuurlijk dat vijf minuten later heel twitterend Nederland diezelfde ‘mening’ was toegedaan. Als Derksen roept dat Snoeks een schaatsverslaggever is die ‘nou ineens weer een voetbalwedstrijd moet doen’ blaten zijn social media-discipelen hem dat uiteraard ogenblikkelijk na. Het slaat alleen nergens op. Snoeks is van alle NOS-commentatoren zo’n beetje het langste actief bij voetbalwedstrijden. Maar ja, NOS, da’s de concurrent.

Van een commentaarstijl hou je of hou je niet. Het kan onder meer aan het stemgeluid liggen of aan de woordkeus. Snoeks werd waarschijnlijk geïnspireerd door de oude, mooi grijze Theo Reitsma, die uitblonk in keurig, bloemrijk taalgebruik.

Van Reitsma herinner ik me zinnen als ‘Saravakos wil dwars door zijn tegenstander heen, maar dat was wat al te vermetel.’

Daar kun je, gezien de woordenschat van de gemiddelde voetbalfan, in 2021 misschien niet meer mee aankomen. Maar zo leerde je tenminste nog eens wat. Reitsma zag ook alles net iets eerder, zoals bijvoorbeeld de beruchte handsbal van Maradona in 1986. En wie denkt dat Snoeks te veel clichés gebruikt moet nog eens naar oude opnames van Evert ten Napel luisteren. Zijn ‘Het Volksparkstadion is van Oranje’ mag dan wel legendarisch geworden zijn, voor de rest werd je gek van alle goeie spelers die het adjectief ‘deksels’ meekregen en van iedere ‘aanval uit het boekje’.

 

De lange halen van Hugo ‘komt dat schòòòòòòòt!’ Walker leven eeuwig voort, net als zijn gebrek aan objectiviteit. Maar onpartijdigheid is wel het laatste waar ik in geloof. Persoonlijk hoor ik tegenwoordig Jeroen Grueter graag praten. Hij haalde bovendien de finale van ‘De slimste mens’, iets wat ik Wilfred Genee nog wel eens wil zien doen. En dan was er jarenlang de gortdroge Eddy Poelmann, werkelijk nooit op enige geestdrift te betrappen. Wel op een fraaie woordkeus als ‘Rijkaard heeft wat last van misfortuin’. Poelmann werd al vroeg in zijn loopbaan beledigd door René van der Gijp, toen nog een ijzersterke maar ook al wat luie profspeler met het uiterlijk van een playboy. Gijp gaf aan dat hij niet graag naar Studio Sport keek als Eddy presenteerde: ‘Ik hou niet zo van griezelfilms.’ Van de ex-international kun je in ieder geval zeggen dat hij volledig zichzelf gebleven is.

 

Ik weet niet of Poelmann er erg boos over is geworden destijds. Zelf had hij namelijk best gevoel voor humor, zo bleek. Ik zie nog steeds voor me hoe tijdens PSV-AEK Athene in 1992 de Braziliaan Romario een gemene trap op de kuit kreeg, van een speler die voor aap werd gezet door een geniale passeerbeweging van de Eindhovense spits. ‘Romario wordt keihard van achteren aangepakt’ sprak Poelmann. Om daar weer even droog als altijd aan toe te voegen: ‘Maar ja, daar zijn het per slot van rekening ook Grieken voor...’

 

Ik zeg dus niet dat je geen woordspelingen over seks kunt of mag maken bij je commentaar. Zo was er een verslaggever die na een recordaantal ‘clean sheets’ (geen tegendoelpunten) van doelman Edwin van der Sar een bijzondere uitspraak deed, toen de Ajax-doelman uiteindelijk dan toch gepasseerd werd: ‘Hij is niet langer maagd!’ riep hij uit. Dat vond ik dan toch een stuk stijlvoller dan al het hedendaagse Veronica Inside machismo. De naam van de dienstdoende reporter? Frank Snoeks.

 

 

 

John Hölsgens

John Hölsgens wonende in Roermond is geboren en getogen in Heythuysen. Hij publiceerde twee dichtbundels en een boek met verzamelde columns onder de titel ‘Op de Korrel’. Hij is vaste huiscolumnist van ‘Niet Direct’, het literaire podium van de Stichting Kunst en Cultuur Leudal en levert bijdragen aan radio-programma’s van 3ML.