ColumnsRobert Martens

Column: The Voice of Holland door Robert Martens

Midden Limburg

This is the voice of Holland. Wie kent niet het intro van dit programma. Een talentenshow die in Nederland is bedacht. Een programma dat inmiddels wereldwijd al jaren lang een hit is. Een programma dat in Nederland ongeveer 2 miljoen kijkers aan de buis gekluisterd houdt. Maar sinds een week een programma dat van de buis wordt gehaald wegens seksueel wangedrag. Het lijkt er op dat er in de film en tv wereld sinds het ontstaan van de #MeToo beweging niet veel geleerd is.

 

De #MeToo beweging ontstond door een bericht op twitter van de Amerikaanse actrice Alyssa Milano. Zij twitterde op 15 oktober 2017: “Als je ooit seksueel lastig gevallen of aangerand bent reageer dan op deze tweet met #MeToo. Dit bericht viel samen met een beschuldiging van een aantal Amerikaanse actrices die de machtige Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein van seksueel wangedrag beschuldigde.

 

Het was het begin van een wereldwijde storm van beschuldigingen over seksuele intimidatie. In eerste instantie werden vooral mannen in de filmindustrie beschuldigd. Onder meer de acteur Kevin Spacey werd beschuldigd en dat betekende het einde van zijn rol als Frank in de Netflixserie House of Cards. Maar ook in Nederland werden diverse acteurs en medewerkers in de tv industrie aangeklaagd.

 

Door de #MeToo beweging is er veel meer aandacht ontstaan voor grensoverschrijdend gedrag. En toch gaat het bij het programma The Voice of Holland helemaal verkeerd. Grensoverschrijdend gedrag komt denk ik ook bij andere bedrijven voor maar toch blijft het vooral in de film en tv wereld opduiken. Komt het omdat bij deze bedrijven er sprake is van een hoger risico. Er wordt veel verwacht van de kandidaten die ook heel veel tijd doorbrengen met medewerkers van het programma. In ieder geval is er sprake van grote ongelijkheid in macht en positie. De toekomst van de kandidaten hangt in hoge mate af van een beperkt aantal mensen, meestal mannen. Ook trekken van oudsher talentenjachten vaak jonge en ambitieuze mensen aan die vaak bereid zijn om heel ver te gaan om hun droom te bereiken. En eveneens van oudsher zijn er mannen genoeg die daarvan gretig misbruik maken. Daarbij komt misschien nog dat kandidaten meestal denken dat ze toch niet geloofd worden of er niet geluisterd wordt als ze hun mond al open zouden doen.

 

De #MeToo beweging heeft er wel toe geleid dat er in verschillende landen aangescherpte wetten zijn aangenomen. In Nederland is begin 2021 een wet aangenomen die betere bescherming moet bieden tegen seksueel geweld. Ook het Europese Parlement laat zich niet onbetuigd en heeft een resolutie aangenomen.

Helaas zien we vaak dat politici oprecht denken dat als we nog meer regels maken en nog hogere straffen in het vooruitzicht stellen dat mensen ander gedrag vertonen.

Ik ben daarin pessimistisch. Volgens mij denken de mannen met macht en geld als ze grensoverschrijdend gedrag vertonen er geen seconde over na of er een hogere straf kan worden opgelegd. Dit zijn volgens mij juist mannen die denken boven de wet te staan en te kunnen doen wat ze willen.

 

Daarom ben ik benieuwd wat er gebeurd met de beschuldigingen tegen de medewerkers van het programma The Voice of Holland. Ik hoop dat we aan de wereld laten zien wat de echte Stem van Holland is. Namelijk dat we overduidelijk maken dat we dit soort gedrag van niemand accepteren en al helemaal niet van mannen die in een machtspositie zitten. Waar ik overigens wel positief over ben is dat grensoverschrijdend gedrag van mannen in het verleden nog vaak verweten werd aan vrouwen. Te diep decolleté of te kort rok, dus eigen schuld. Die reacties zie ik alleen nog van volgens mij zielige anonieme personen op social media. Gelukkig hoor ik juist heel veel geluiden die terecht niet de vrouw de dader maken maar ze zien als slachtoffer. Laten we hopen die die geluiden nog veel harder worden.

 

Overigens is Harvey Weinstein veroordeeld tot 23 jaar gevangenisstraf omdat hij vrouwen zou hebben aangerand of onder druk hebben gezet om seks met hem te hebben. Er is dus nog hoop.

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.