8 feb 2020ColumnsRobert Martens

Column: Wat een weer weer wor...door Robert Martens

Lang geleden hoorde ik eens een vastelaoves lied dat als refrein had: “Wat een weer weer wor”. Dat lied was de laatste weken erg toepasselijk. Want we hebben toch weer moeten afzien de afgelopen weken. Het was soms toch behoorlijk puffen. Door de corona crisis hadden veel mensen al besloten om in eigen land vakantie te vieren. En blijkbaar past het weer zich daar op aan met regelmatig dagen met 30 +. Onze regio is daarbij toch al een van de droogste regio’s van Limburg is. Bij ons is het daarom nog extra droog. Het gebied rond Kelpen Oler heeft daarbij de eer om het droogste gebied van Limburg te zijn de laatste weken. En het is al het derde jaar op een rij dat het erg warm is.

Langzamerhand hoeven we in de zomer vakantie voor de zon dus niet meer naar Zuid Europa. Misschien komen de Zuid Europeanen wel naar ons de komende jaren voor verkoeling omdat het daar ook steeds warmer wordt in de zomer. Hoewel zon in de vakantie wel prettig is merk ik zelf dat het voor mijn tuin toch steeds lastiger wordt. Het gras is voor het derde jaar op een rij geel bruin in plaats van mooi groen. Blijkbaar hebben onze bomen ook last van droogte. Er zijn al steeds meer bladeren bruin aan het worden en ze vallen zelfs al omlaag.

Nu we het derde jaar op een rij weken met tropische temperaturen hebben moeten we ons daar misschien meer op instellen. En gelukkig heeft het RIVM ondanks de corona pandemie nog tijd om een nationaal hitteplan in werking te stellen. En als je dat leest dan weet je dit hadden wij als normale mensen nooit kunnen bedenken. Daar heb je zeer geleerde ambtenaren voor nodig.

Ze geven enkele eenvoudige tips die iedereen zelf kan uitvoeren maar blijkbaar volgens het RIVM niet zelf hadden kunnen bedenken. De belangrijkste tips zijn:

1. Drink voldoende   2. Houd u zelf koel   3. Houd uw huis koel.

Nou lukt het mij wel om voldoende te drinken al zou het prettiger zijn dat we dit weer gezellig gewoon met elkaar kunnen doen zonder die vervelende 1 ½ meter afstand. Jammer genoeg is dan wel weer de tip om juist weinig alcohol te drinken. Maar omdat algemeen bekend is dat gin tonic muggen weg houdt heb ik toch maar besloten geen risico te nemen dat ik door muggen gestoken wordt. En het heeft gewerkt ik heb geen last gehad van muggen.

Om zelf koel te blijven wordt geadviseerd om in de schaduw te blijven, luchtige kleding te dragen en inspanningen tussen 12.00 en 18.00 uur te beperken. In onze vakantie is het regelmatig gelukt om s middags mijn slaaptekort bij te werken. Dat beviel zo goed dat ik mij kan voorstellen dat we net als in Zuid Europa in Nederland in de zomer altijd siësta invoeren van 12.00 tot 15.00 uur. In ieder geval zag ik dat onze hond zich al helemaal had aangepast aan het hitteplan en iedere middag een koel plekje opzocht om daar lekker plat te gaan liggen. Dat doet hij trouwens ook als er geen hitte is. En aangezien onze winterkleding op zolder ligt en we inspanningen moeten vermijden hadden we toch al niet het idee om winterkleding van zolder te halen te gaan dragen.

Houd uw huis koel. Nou zie ik in mijn omgeving steeds meer mensen airco laten installeren. Dan is het makkelijk om je huis koel te houden. Ik heb dat ook overwogen maar het is toch best prijzig en eigenlijk heb je er maar een paar dagen per jaar plezier van. Dus doen wij het nog met onze studentenairco. Gewoon wat waaiers in het huis en zo nodig een fles met bevroren water er voor zetten om nog extra koelte te krijgen. En ook een tip van het RIVM die we zelf niet kunnen bedenken. Zet de ramen open als het buiten koel is. We hebben de ramen open gezet midden op de dag toen het buiten heel heet was en inderdaad het huis werd daar niet koeler van dus dat doen we niet meer

We hebben de hittegolf 2020 weer overleefd. Dit overigens niet door het hitteplan van het RIVM maar gewoon om ons gezond verstand te gebruiken. Dus het grootste deel van de zomer gewoon op een stoel in de kelder met een natte dweil op kop en voeten in een bak water en verder niks doen. En daarmee zullen we de hittegolf 2021 en verder ook wel overleven.

 

 

 

 

 

 

 

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.