Halloween lijkt inmiddels aardig ingeburgerd in ons landje. Dit van oorsprong Amerikaanse fenomeen, is een wat vreemde mix van carnaval, St. Maarten en een avondje griezelen. We kennen allemaal de uitgeholde pompoenen wel, de zogenaamde Jack O'Lanterns, waarin meestal ‘enge’ grimassen zijn gekerfd. In de Verenigde Staten worden ze op de stoep geplaatst ter decoratie.
Op de avond van 31 oktober komen de kinderen langs de deur met ‘trick or treating’, ze halen ‘treats’ op, grote hoeveelheden snoep, het trick-gedeelte is een klein dreigement om wat ondeugd uit te halen mocht er geen snoep voorhanden zijn.
Halloween stamt van ‘All Hallow’s Eve’ wat gewoon het Engelse woord is voor Allerheiligen, wat in onze katholieke contreien toch andere associaties oproept. Het heeft in ieder geval allemaal met elkaar te maken en is een grote mengvorm van christelijke en Keltische gebruiken uit Schotland en Ierland.
Naast heksen en spinnen, zijn ook zwarte katten een algemeen herkenbaar symbool voor Halloween. Waarom is dat eigenlijk zo? Ze worden ook al vaak geassocieerd met allerlei bijgeloof. Niemand die immers vindt dat een rode kat zogenaamd ongeluk brengt als hij voor je de straat oversteekt.
Nu is aan bijgeloof natuurlijk sowieso niets logisch. Maar wist u dat zwarte katten in het asiel minder snel geadopteerd worden?
Het wordt dus hoog tijd om al die verhaaltjes rond zwarte katten naar het land der fabelen ter verwijzen.
Gelukkig hebben andere mensen voor mij dat al bedacht. Zo is 17 augustus de Dag voor Zwarte Katten Waardering. En op 27 oktober, misschien niet geheel toevallig vlak voor Halloween, is het algemene Zwarte Kattendag.
Ik doe zelf trouwens graag en enthousiast mee aan alle zwarte katten promotie, ik heb er zelf sinds kort weer twee, na het adopteren van een klein zwart kattendametje. Zoë, roepnaam Zootje, was maanden geleden sterk vermagerd op straat gevonden en kwam gelukkig in het asiel terecht. Ze is inmiddels helemaal gewend bij ons thuis en brengt juist enorm veel geluk met haar slimmigheid en ondeugendheid.
Nog niet helemaal overtuigd? Ook in Japan brengen zwarte katten geluk, net zoals ze dat deden in het Ierland van lang geleden. De Kelten daar dachten dat elfjes zich in zwarte katten konden veranderen en het zien van een zwarte kat in je dorp bracht geluk en voorspoed. Ook matrozen en zeemannen vonden dat een zwarte kat geluk bracht. Ze hadden er graag eentje aan boord, ook handig voor het vangen van muizen en ratten. Maar er is nog meer goed nieuws. Onderzoek wees uit dat katten waarschijnlijk minder vatbaar zijn voor bepaalde ziektes in verband met specifieke genetische mutaties.
Mocht u dus op zoek zijn naar een nieuwe viervoetige huisgenoot? En kunt u, net zoals wij allemaal, wel wat extra geluk gebruiken? Adopteer dan een zwarte kat! Het zou sowieso fijn zijn om eerst bij het asiel te kijken als u een nieuw huisdier zoekt. Er wachten nog vele beestjes daar op een lief baasje. En mocht u al een katje of katjes hebben, laat ze dan alsjeblieft steriliseren. De asielen lopen over met kittens, dus ook sterilisatie getuigt van dierenliefde.