Confetticolumn

Ooit was vastelaovend een feest waar de rollen werden omgedraaid. Tegenwoordig spelen allerlei politieke clubjes de baas en is vastelaovend een feest van regeltjes geworden. Het geluid in de kroegen mag niet te hard, de optocht kan alleen doorgaan als het windstil is en warmer dan 20 graden, de LVK-politie verbiedt liedjes waar een banjo in zit en bier uit glazen drinken is taboe. Over elf jaar is de Boètegewoeëne Boèzitting waarschijnlijk een zitconcert met tribunes en wordt de prins democratisch gekozen. Dat kan niet de bedoeling zijn! Daar moeten we verandering in brengen! Hoe? Met confetti!

Al jaren probeer ik met confetti een klein beetje anarchie terug te brengen in de Limburgse vasteloavend en u kunt dit jaar meehelpen. Als kind perforeerde ik vanaf 1 september elk weekend reclamefolders met een 23-gaats perforator. Rond carnaval stonden er in de hal tientallen vuilniszakken met zelfgemaakte confetti die ik vervolgens in de drie dagen lang uitstrooide over cafévloeren, trottoirs, klasgenootjes en in bierglazen van volwassenen liet dwarrelen.

Hoewel het meer dan dertig jaar geleden is, zijn er nog sporen van terug te vinden in Haelen. Toen mijn tweeling jaren geleden prins en prinses van kinderdagverblijf De Beestenboel werd, was hun spreuk ‘Drie daag in het jaor confetti in de haor!’. Inmiddels zijn ze net als ik aan het perforeren geslagen. Perforeren kost tijd, maar gelukkig kunt u ook naarde winkel.

Er zijn bij de aanschaf van confetti twee zaken belangrijk: kwaliteit en kwantiteit. Neem je gewone rondjes in felle kleuren, pasteltinten of neonkleur? Ga je voor glans of voor mat? Op de verpakking staat vaak niet of het om snel- of traagdwarrelende papiersnippertjes gaat, dus het is een kwestie van uitproberen om te beoordelen of en voor welke gelegenheid de confetti geschikt is. Er zijn confetti’s in spannende vormen, maar ook gewoon gekleurde papiersnippers en metallic plastic foliesnippers.

Die laatste zijn statisch en blijven overal aan plakken, zelfs aan plafonds. Ze geven geweldig veel rommel dus, maar zijn helaas minder goed voor het milieu. Denk bij de aanschaf van confetti goed na voor welke gelegenheid de zakken zijn. Staat u buiten? Kies dan voor een biologisch afbreekbaar product. Is het voor in een café met blacklight? Kies dan neon-kleuren en witte confetti. Kunt u de confetti van een balkon kiepen, kies dan voor traagdwarrelende confetti. Zorg voor een ruime voorraad van voldoende soorten en typen zodat u nooit onverwacht zonder geschikte confetti komt te zitten. Zelf heb ik altijd zo’n 20 soorten in de kelder liggen. En confettikanonnen? Prima, zolang u ze naast de strooiconfetti aanschaft. Drie kanonnen op één zak is een mooie verhouding.

Op de tweede plaats is de kwantiteit belangrijk. Kinderen kunnen gemakkelijk een paar zakken confetti per uur verwerken. Let op! Denk er bij het aanschaffen van confetti aan dat Vastelaovend een feest is dat je samen viert. Neem dus bijvoorbeeld een paar big shoppers of dozen met zakken confetti mee. Die zet u onbewaakt in diverse hoeken van een horecagelegenheid neer, eventueel met een bordje met ‘gratis’ erop. Binnen no time hebben alle kinderen zakken confetti geclaimd en is er weer een beetje anarchisme in de vastelaovend terug.

U hoeft zelf niet te gooien om ervan te kunnen genieten! Bij het inkopen van confetti kunt u de formule 0,2 x (P1 +P2 + O) hanteren, waarbij P1 het bedrag is dat u aan penningen uitgeeft, P2 het bedrag dat u aan pekskes (kleding) uitgeeft en waarbij O staat voor overige kosten, zoals oppaskosten, frietzoervleiskosten en bijvoorbeeld de kosten van schmink en nepnagels. Als P1 bv. 170 euro is, P2 85 euro en O 45 euro, betekent dit dus dat u ongeveer 60 euro aan confetti kunt besteden. Zelf hanteer ik de formule P1=C, waarbij 1 meter bier gelijk staat aan 11 zakken kilozakken confetti. Begin op tijd met inslaan. Zelf heb ik altijd zo’n 200 zakken in de kelder liggen.

Met confetti kunnen we de wereld iets mooier maken en de vastelaovend weer een beetje heroveren op de regeltjesclubjes. Laten we met vasteloavend 2017 één grote gekleurde bende van Limburg maken. Nu kan het nog.

Quirien van Haelen

Quirien van Haelen (1981) is dichter, docent en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en poëziecolumnist bij Radio 1. Vanaf het eerste nummer van HALLO Magazine schrijft hij columns voor dit platform, vaak met humoristische inslag. Zijn columns zijn populair van Nederweert tot Heibloem. Van Neer via Thorn naar Maasbracht. De Maas over en een bezoekje bij de Belgische buren waar zijn columns ook geliefd blijken te zijn.