16 aug 2019ColumnsRobert Martens

Oost West Thuis best

Haelen

Op dit moment ben ik op vakantie bij familie in het buitenland. Ze doen hun stinkende best om mij zo veel mogelijk van hun mooie land te laten zien. We komen daarbij zelfs op plaatsen waar ze zelf nog nooit zijn geweest of in ieder geval al hele lange tijd niet meer. De familie heeft zich zelfs helemaal aangepast aan de Nederlandse gewoonte om te proberen zoveel mogelijk gratis toeristische attracties te vinden of in ieder geval enkele waar ze kortingsbonnen voor hebben.

Een nicht van mij nam me ook enkele dagen mee op sleeptouw. Ze liet me toeristische attracties zien die op minder dan 2 uur rijden van haar huis lagen. Eigenlijk verbaasde ze zich zelf dat er zoveel mooie natuur in de nabijheid van haar huis lag. Ze realiseerde zich dat ze er zo dicht bij woont en dat het weinig moeite kost om daar regelmatig heen te gaan. Maar toch neemt ze pas als er familie komt de moeite om zelf ook te gaan genieten van de prachtige omgeving waarin ze woont.

Hebben wij dat eigenlijk allemaal niet. Velen van ons reizen zich helemaal suf om in het buitenland allerlei prachtige toeristische attracties te gaan bewonderen terwijl we in onze eigen omgeving vaak hetzelfde kunnen zien of soms nog veel mooiere dingen. Zo heb ik door bezoeken van familie uit het buitenland vele plaatsen in Nederland bezocht die je als Nederlander nooit zou bezoeken. Je leert zo niet alleen je eigen land beter kennen maar ziet het vaak ook met de ogen van de buitenlandse toerist. Dan blijken sommige dingen wij in Nederland hebben en doen heel bijzonder te zijn. Leg bijvoorbeeld maar eens uit als je in Amsterdam rond loopt dat het kweken van wiet verboden is maar dat je het wel mag kopen in koffieshops.

Zelf bezocht ik vorige week samen met mijn familie in het buitenland een straattheater festival met verschillende internationale artiesten. Twee er van kende ik echter al want die had ik gezien bij het Limburg festival. Dit festival brengt ook een prachtige mix van cultuur en theater met artiesten van over de hele wereld naar ons midden Limburg. Van dat Limburg Festival kunt u ook dit jaar weer genieten van 7 tot en met 11 augustus in een groot aantal midden Limburgse dorpen en steden. Daar hoef je dus niet voor naar het buitenland.

We hebben ook hele mooie natuurgebieden in onze omgeving. Zo mocht ik laatst bij de opening zijn van het Elisabeth pad. Dit werd geopend door de sleutel om te draaien van een fantastische poort die door vrijwilligers is gemaakt. Door de aanleg van het Elisabeth pad kunnen nu ook mensen met een beperking kennis maken met het natuurgebied het Leudal.

En wat te denken van de Leistert, het zeventiende dorp van Leudal, dat in de zomervakantie meer bewoners heeft dan welk dorp van Leudal dan ook. En het is een van de weinige campings in Nederland die zich al jarenlang een veelvuldig onderscheiden topcamping mag noemen. De duizenden mensen per week die daar hun vakantie doorbrengen genieten volop van onze prachtige omgeving, toeristische attracties en van onze natuur en zouden hier graag willen wonen.

Misschien moeten we wel met elkaar afspreken dat je pas in het buitenland op vakantie mag als je alles in Nederland hebt gezien. Want waarom zou je ver reizen als we alles, nou ja bijna alles, wat we in het buitenland bezoeken ook ons eigen land hebben en zelfs in onze eigen streek. En als je eerlijk bent zijn er nog steeds veel mensen die blij zijn als terug zijn van vakantie zodat ze weer hun gewone leven kunnen gaan leiden en genieten van ons prachtige midden Limburg. Want het spreekwoord is niet voor niks Oost West thuis best. Maar of u thuis blijft of waar ter wereld ook op vakantie gaat ik hoop dat u er van geniet met volle teugen.

 

 

Q

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.