Samen onderweg naar een duurzame samenleving!
Het laatste weekend van januari 2016 heb ik deelgenomen aan het landelijke treffen van Transitie NL. Transitie: oftewel - changement, kentering, omslag, overgang, wending. Onder dat mom was er tijdens het Transitie Weekend veel plek om mensen te leren kennen en te horen waar zij in hun eigen dorp of stad mee bezig zijn, en om open te staan en te leren van de inspirerende ideeën die andere hebben bedacht.
We willen door deze bijeenkomsten, elkaar motiveren en stimuleren om vooral door te gaan met waar we voor staan. -Transitie is een lastige en misschien wel complexe uitdaging. De grote vaag is hoe we door met elkaar samen te werken in het Nederlandse transitienetwerk ervoor kunnen zorgen dat dubbel werk voorkomen wordt.
Elkaar versterken, samenwerken en verbinden vormen de rode draad in deze transitie. Ideeën en successen delen, maar ook samen durven kijken naar zaken die ons demotiveren, afremmen en de tegenkracht die er altijd is als je werkt aan verandering.
Duurzaamheid is een containerbegrip.
De een denkt hierbij aan energie, groene stroom, de ander aan voeding, moestuinen, zonne-energie, CO 2 of recycling. Maar ook aan circulaire economie, nieuwe businessmodellen, de klimaattop, of de plastic soep in onze zeeën. Het gaat uiteindelijk allemaal over onze eigen gezondheid,woonomgeving, de toekomst van onze kinderen versus geldgedrevenheid en macht.
Het verbaast me dan ook hoe relatief klein de groep mensen is die zich druk maken over deze wereldse zaken. Natuurlijk is het aantal mensen die aanwezig waren tijdens het TT-treffen niet representatief voor de groep mensen in Nederland. Wereldwijd zijn er ongelofelijk veel en gelukkig steeds meer mensen actief en bewust bezig om op haar/zijn eigen manier de wereld een beetje mooier te maken. Want die drive, passie en motivatie heb ik tijdens het Transitie-treffen mogen ervaren. Die gedrevenheid en vasthoudendheid maken mijn wereld in elk geval een stukje mooier.
Het wordt mij steeds duidelijker hoezeer we in bijna alle aspecten van onze levens onderling van elkaar afhankelijk zijn. Dan is het toch vreemd dat er relatief zo weinig mensen zich druk maken over de gevolgen van ons eigen handelen. Duurzaamheid is ´in´ en gelukkig een veelbesproken onderwerp ook in beleidstukken. Maar met alleen beleid verander je de wereld niet.
Groei
Bewustzijnsgroei vindt plaats in de hoofden en harten van mensen die bereid zijn hun eigen verantwoordelijkheid te nemen voor hun handelen. Een geweldig mooi voorbeeld was het verhaal van een vrouw die in haar eigen dorp actie voerde tegen schaliegas. Door haar enthousiasme en doorzettingsvermogen kreeg ze het voor elkaar dat het hele dorp haar handtekeningenactie ondersteunde en zo ´dwong´ ze de politiek om naar de inwoners te luisteren. Uiteindelijk na liefdevolle en geweldloze acties zette haar werk toch zode aan de dijk.
Een man vertelde vol passie over zijn gevecht met ´het systeem´. Als je wilt innoveren, dan kost dit tijd. Heel veel tijd! Hij ging het gevecht aan met het UWV en vroeg aandacht voor het vele werk dat hij als vrijwilliger in zijn dorp deed. Hij wilde meebouwen aan een andere samenleving, door met zijn innovatieve ideeën over geld en waarden en samen met de inwoners van zijn dorp te werken aan een ander waardensysteem. Transformatie van kerken en leegstaande kloosters kunnen worden omgeturnd voor integraal doelgroepen die er voor elkaar willen zijn en elkaar vanuit wederkerigheid helpen.
Uiteindelijk na heel veel inspanningen en geduld, won hij zijn gevecht en kreeg hierdoor voldoende ruimte om als innovator aan het werk te gaan. Of het verhaal van de vrouw die ziek was geworden van elektromagnetische stralingen. Stel je voor: we staan de hele dag bloot aan allerlei soorten elektromagnetische stralingen, van je mobiele telefoon, draadloze TV en radio, WIFI etc. Ze werd simpelweg niet serieus genomen en stond op het punt om haar huis te verkopen, omdat ze op die plaats heel erg ziek was geworden.
Of, een jongeman van 24 die op zijn manier aandacht vraagt voor het thema ´geluk´. Hij deelde tassen uit, met de opdruk ´Geluk´. Ook hij was op zoek naar antwoorden omdat hij steeds vaker vast liep in het huidige systeem. Op zijn manier werkte hij aan bewustzijnsgroei voor en met jongeren. Onze jongeren die met zoveel zaken worstelen en zich vaak vervreemd voelen van de wereld om hen heen. Zo heeft iedereen zijn/haar eigen verhaal en motivatie om te doen of te laten.
Duurzaamheid begint bij bewustzijn. En nee, daar hebben we geen beleidsregel voor nodig die ons verplicht om 10 eurocent te betalen bij elk plastic tasje in de winkel. Alsof deze maatregel helpt tegen de plasticsoep in onze zeeën. Dan zijn we allang te laat! Bewustzijn begint bij jezelf, in het klein. Het zit in alles: in je voeding, de kleren die je draagt, de dingen die je doet, de spullen die je koopt en de activiteiten die je doet of laat. In je interesse en nieuwsgierigheid, in je oordeel en je kijk op de wereld om je heen.
Verhalen zijn kunst en vormen een basis voor een wereldwijd web, dat we aan elkaar rijgen en Liefde is de sleutel tot het hart van de ander. Dit lijkt een dooddoener, maar hoe moeilijk is het om in Liefde te leven? Als je er naar wilt luisteren word je geraakt, bezield. Natuurlijk is het lastig om overal bij stil te staan en je steeds bewust te zijn van het feit dat je eigen handelen en omgeving wel degelijk bijdraagt aan jouw eigen gezondheid.
De conclusie voor mij is dat er voor verandering en transitie eerst een noodzaak ervaren moet worden. In je zoektocht naar een gelukkig en duurzaam leven, ben jij je eigen reisgids. Ik nodig je uit, om elke dag zomaar iets leuks te doen voor een ander. Een klein gebaar om de wereld om jou heen een beetje mooier te maken en verbaas je dan over de vreugde die wederkerig is.
Karin van der Plas.
Verhalen uit het leven gegrepen –