Trots

Trots zijn, het mag weer. In America twittert Trump de meest dwaze plannen om America ‘great again’ te maken, Groot-Brittannië wil voor zichzelf zorgen en is uit de Europese Unie gestapt, in Noord-Korea worden de militaire parades dagelijks groter en in Nederland willen de aspirant-coalitiepartijen het Wilhelmus op school verplichten.

Trots zijn op je eigen streek en trots zijn op je verleden is internationaal helemaal in. Trots zijn lijkt ook in het Hallo Magazine verspreidingsgebied een hot item. Gelukkig doen we hier niet aan militaire parades, dreigende taal en verplichte volksliederen en houden we het gewoon leuk.

Burgemeester Evers van Nederweert gaf in zijn laatste weblogpost voor de zomervakantie het volgende advies aan zijn burgers: ‘Blijft u thuis, bezoek dan onze prachtige natuurgebieden. Pik een terrasje, geniet van de Festeynderfeesten en het gratis Raadpopfestival, ga eens wandelen in het Weerterbos, wees trots op Outrageous. Kortom: Hou Nederweert hoog waar u ook bent.’ Met name in deze laatste kreet van Evers krijgt het Nederweerter volk een opdracht. De Nederweertenaren zijn niet alleen trots op hun eigen streek, ze zijn ook trots op hun rijke verleden.

Wat dacht u van de Ospelse Molendagen! Of zouden de Ospelnaren willen laten zien dat ze hun eigen meel kunnen malen als het nodig is? Nog een voorbeeld, ik ben laatst naar de nostalgische kermis op Eynderhoof in Nederweert-Eind geweest. Daar was het “Tien cent per attractie én altijd prijs”. De nostalgische kermis zal de vele bezoekers ongetwijfeld eindeloos plezier opgeleverd hebben, maar waarschijnlijk hebben ze ook met tevredenheid teruggedacht aan vroeger.

De gemeente Leudal maakt het misschien nog wel bonter. Daar wordt onder het motto van 10 jaar Leudal op 24 september het Leudallied, het nieuwe volkslied voor de gemeente, gepresenteerd. Het wordt gezongen door Marleen Rutten, de trots van Hunsel en van de gemeente Leudal. Niks mis met een beetje trots. Hoewel… enkele andere programmaonderdelen op het Kleurrijk Leudal Festijn lijken te wijzen op een soort militaire parade.

Zo staan de onderdelen demonstratie met politiehonden, graveren van fietsen en schieten onder schietboom op het programma. Gelukkig is er ook de ballonnenwedstrijd voor kinderen en het koffieconcert van Big band Xpero Roggel en wordt het waarschijnlijk gewoon een gezellige familiedag. Toch ga ik voor de zekerheid maar even een kijkje nemen. Het is trouwens maar een van de vele activiteiten die er georganiseerd zijn om het jubileumjaar te vieren.

In jubilerend Maasgouw werden en worden net zoals in Leudal heel wat initiatieven uitgerold door tal van clubs. Een open podium en concert in Beegden, een openluchtspektakel in Heel, een indrukwekkende muzikale herdenking in Maasbracht, een festival in Wessem en ga zo maar door. Allemaal activiteiten georganiseerd door mensen ‘ter ere van’ hun eigen streek.

In Maasgouw gaat de tienkamp ter gelegenheid van het tienjarig bestaan helaas niet door, omdat er niet voldoende deelnemers waren. Spijtig voor de organisatie en de mensen die zich wel hadden ingeschreven. Het blijft lastig om de zaak in beweging te krijgen, maar gelukkig zijn er altijd weer mensen die trots zijn op hun streek en het weer proberen. 

Met een beetje trots is niks mis. Laat ons trots zijn op Outrageous, laat ons nostalgisch graan malen op de Molendagen in Ospel, laat ons uit volle borst het Leudallied meezingen en laat ons vloeken als de tienkamp in Maasgouw moet worden afgelast. Laat ons een beetje trots zijn.  Zolang de Kim Jong-uns en Trumps van deze wereld zich niet in onze mooie regio laten zien, kan er eigenlijk maar weinig misgaan. 
 

Quirien van Haelen

Quirien van Haelen (1981) is dichter, docent en columnist. Hij publiceerde diverse dichtbundels, was columnist en presentator bij L1 en poëziecolumnist bij Radio 1. Vanaf het eerste nummer van HALLO Magazine schrijft hij columns voor dit platform, vaak met humoristische inslag. Zijn columns zijn populair van Nederweert tot Heibloem. Van Neer via Thorn naar Maasbracht. De Maas over en een bezoekje bij de Belgische buren waar zijn columns ook geliefd blijken te zijn.