ColumnsRobert Martens

Wie gluurt in je medische gegevens

Haelen

Zonder dat ik medische gegevens van mijn letselslachtoffers weet kan ik mijn werk niet goed doen. En zo zijn er mee mensen die medische gegevens nodig hebben. Maar hoe wordt nou voorkomen dat personen die het medisch dossier niet nodig hebben toch daarin gluren.

 

Beroeps geheim

Iedere arts of andere behandelaar heeft een beroepsgeheim. Zij mogen met niemand over uw medische geschiedenis en medische toestand praten. Dit geldt ook voor medewerkers van artsen en behandelaars. Ook onderling mogen mensen met een beroepsgeheim alleen die medische informatie met elkaar delen die noodzakelijk is voor het geven van goede zorg. Het beroepsgeheim geldt niet als je toestemming geeft om gegevens te delen, als er sprake is van een besmettelijke ziekte en als er een ernstig gevaar dreigt. Als de arts bijvoorbeeld ziet dat een vrouw mishandeld is dan mag hij dat aan de politie doorgeven. Het beroepsgeheim van artsen is vastgelegd in de wet. Zij mogen daarom weigeren om die medische informatie te verstrekken aan politie en justitie.

Andere hulpverleners, zoals bijvoorbeeld thuiszorgmedewerkers, hebben ook een beroepsgeheim. Zij mogen echter niet weigeren om die informatie aan politie en justitie te geven als die er om vragen

 

Medisch dossier

In een medisch dossier staan alle gegevens rondom uw behandeling, zoals onderzoek uitslagen, röntgenfoto’s, of (verwijs)brieven aan een specialist of huisarts. Uw hulpverlener is verplicht om dit in een medisch dossier bij te houden. Medische gegevens worden minimaal 15 jaar bewaard of langer als dat nodig is. Het medisch dossier valt onder het medisch beroepsgeheim en mag daarom niet aan anderen worden gegeven. Uitzondering is dat de rechter kan bepalen dat het medisch dossier toch vrijgegeven moet worden. In 2017 bepaalde de rechtbank Arnhem dat aan een arts het medisch dossier afgegeven moest worden. De zaak ging over de vraag of de overleden moeder dement was toen ze een nieuw testament tekende. Het bewijs daarvan kon alleen geleverd worden door de medische gegevens uit het medisch dossier te laten beoordelen door een arts. Daarom gold het medisch beroepsgeheim niet en moest de huisarts het medisch dossier van de overleden moeder vrijgeven.

 

Waarschuwing aan Neuroloog

Een neuroloog kreeg een waarschuwing van het medisch tuchtcollege. Hij had het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) geadviseerd om een patiënt ‘absoluut geen rijbewijs’ te geven. De nog jonge man had hersenschade door een ongeval. Het koste hem moeite zijn boosheid onder controle te krijgen. Zo had hij zijn rijinstructeur dusdanig bedreigt dat deze door de politie ontzet moest worden. Ook werkte hij niet mee aan behandeling. Hij liet aan zijn neuroloog een brief zien van het CBR waaruit bleek dat de jonge man zijn rijbewijs wilde halen. De neuroloog stelde dat hij toestemming had gekregen om zijn waarschuwingsbrief te sturen aan het CBR maar hij kon dat niet bewijzen. Hij kreeg daarom een waarschuwing omdat het sturen van de brief het overtreden van het medisch beroepsgeheim was.

 

Inzage en kopie medisch dossier

Iedereen heeft het recht om inzage te krijgen in zijn eigen medisch dossier. Als er fouten in het medisch dossier staan kunt u eisen dat die verwijderd of veranderd worden. U mag ook een kopie van het medisch dossier vragen. Sinds kort mogen behandelaars geen kosten meer vragen als u een kopie wilt van uw medisch dossier. Ook zijn de meeste medische dossiers inmiddels digitaal. U mag daarom ook vragen om het digitale dossier aan u door te sturen.

 

Machtiging

Helpverleners hebben soms informatie nodig uit uw medisch dossier. Zo moet ik om te kunnen beoordelen wat de schade is kunnen beschikken over de medische informatie. Soms is een medisch advies nodig en daarvoor schakel ik een medisch adviseur in. Maar de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij wil ook graag die informatie ontvangen om te kunnen controleren of het wel klopt wat ik zeg. Het slachtoffer moet uitdrukkelijk en schriftelijk toestemming verlenen om medische informatie op te vragen.

 

Informatie uitwisseling

Medische informatie wordt steeds meer digitaal opgeslagen. Die informatie wordt ook steeds meer via email of internet gedeeld. Als de informatie wordt verstuurd dient die verzending beveiligd te zijn om te voorkomen dat onbevoegden kennis nemen van de medische informatie. Daarom moet de informatie versleuteld worden verstuurd of met een wachtwoord beveiligd. In letselzaken mag medische informatie ook alleen worden toegestuurd aan de medisch adviseur van de verzekeringsmaatschappij en dus niet gemaild worden aan de medewerker van de verzekering.

 

Robert Martens

Robert Martens is wethouder in de gemeente Leudal. Zijn columns schrijft hij op persoonlijke titel en gaan over de alledaagse dingen waar hij tegen aan loopt. Hij is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.