VerhalenPieter Knippenberg

De missie van Mitch Kuijpers ‘The Iceman uit Haler promoot koudetraining’

Haler Leudal

Kickbokser Mitch Kuijpers uit Haler, die vanwege zijn ‘boerse’ vechtstijl ook bekend staat onder zijn bijnaam ‘ Mitch The Farmer’, is wat je noemt een doorzetter pur sang. Wanneer je als kickbokser op hoog niveau wilt presteren en Mitch wil dat, dan is een groot doorzettingsvermogen een vereiste. Mitch (35) geboren en getogen en nog altijd woonachtig in Haler, leeft als een topsporter en hij traint voor zijn sport maar liefst zes dagen per week twee keer twee uur per dag. Ook al zijn er nu vanwege de heersende corona pandemie geen wedstrijden waaraan Mitch kan deelnemen, toch doet hij er alles aan om in topconditie te blijven.“Als ik gebeld wordt voor een kickboksgevecht, dan ben ik er in ieder geval klaar voor” zegt Mitch.  

Van de vijftien partijen die Mitch Kuijpers als professional bokste, verloor hij er slechts twee. Hij werd al eens Europees kampioen in de klasse tot 78 kilogram en in december 2018 wereldkampioen in de klasse tot 79,3 kilogram. Mitch Kuijpers omarmt naast het kickboksen al vanaf 2016  ‘ice-swimming’: zwemmen in koud water. “Hoe kouder hoe beter; het doet me echt goed,” zegt hij. “Ik krijg van mijn kickbokstrainer iedere dag commentaar over wat er nog allemaal beter kan. Maar lig ik eenmaal in het koude water, dan kom ik weer geestelijk helemaal tot rust. Ik zoek die kou echt op om het maximale uit mijn kickbokscarrière te halen.  Ik kan het iedereen aanraden! Kou is  niet slecht voor een mens; integendeel.”

Van de vijftien partijen die Mitch Kuijpers als professional bokste, verloor hij er slechts twee. Hij werd al eens Europees kampioen in de klasse tot 78 kilogram en in december 2018 wereldkampioen in de klasse tot 79,3 kilogram. Mitch Kuijpers omarmt naast het kickboksen al vanaf 2016  ‘ice-swimming’: zwemmen in koud water.

“Hoe kouder hoe beter; het doet me echt goed,”

zegt hij. “Ik krijg van mijn kickbokstrainer iedere dag commentaar over wat er nog allemaal beter kan.

Maar lig ik eenmaal in het koude water, dan kom ik weer geestelijk helemaal tot rust.

Ik zoek die kou echt op om het maximale uit mijn kickbokscarrière te halen.  Ik kan het iedereen aanraden! Kou is  niet slecht voor een mens; integendeel.”

 

Het ultieme gevoel van geluk

Elke dag, u leest het goed, elke dag gaat Mitch Kuijpers met zijn maat Hub Otermans uit Haler en soms nog met andere mensen naar de grote waterplas bij de boerderij De Grote Hegge in Thorn. Weer of geen weer, alleen bij dreigend onweer slaan ze hun ‘koude ervaring’ noodgedwongen over. Mitch, een aanhanger van de Wim Hofmethode zweert er zelfs bij. Mitch Kuijpers: “Als ik dat steenkoude water in ga, krijg ik meteen rust en een bevrijdend gevoel in mijn hoofd. Het kan ook bijna niet anders. Door de kou kun jij je maar op één ding focussen. Je hebt geen tijd om aan andere zaken te denken. Het ultieme gevoel ervaart een mens toch niet in het verleden of in de toekomst, maar in het hier en nu,” zegt Mitch stellig. “Dat ultieme gevoel van geluk ervaar ik dan ook op dat moment. Als ik uit het water kom, droog ik mij tegenwoordig zelfs niet eens meer af; ik wil die koudesensatie echt zolang mogelijk vasthouden.”

 

“Het is echt geen machogebeuren”

Op de dag dat ik Mitch spreek, is het steenkoud en vriest het ’s nachts 10 graden. Dat is echter geen belemmering voor de ‘Iceman uit Haler’ die  net als Wim Hof een ware pleitbezorger voor koudetraining is. “Nee hoor, ook bij dit vriesweer gaan wij naar de plas in Thorn. We doen ook echt geen onverantwoorde dingen en we houden elkaar als zwemmers heel goed in de gaten, zowel tijdens het zwemmen als daarna op de kant. Voordat we het water ingaan, richten we een paar felle bouwlampen op het water zodat we elkaar kunnen zien. We hebben trouwens altijd een AED-apparaat bij ons dat we gelukkig nog nooit hebben hoeven gebruiken.

Geloof mij, koudetraining is een supergezonde bezigheid die verre van onveilig is en het is beslist geen machogebeuren en dat mag het ook niet worden. In die jaren dat ik hier mee bezig ben zijn al zo’n vijftig verschillende mensen met mij meegegaan. We leren hen hoe ze de ‘Wim Hof ademhalingstechnieken’ en het minder bekende tummo yoga toe moeten passen. Een beginner start meestal met maximaal vijf minuten in het water. ‘Zijn die vijf minuten nu al voorbij, hoor ik ze dan vaak zeggen’. Het is bij ons ook altijd ‘samen uit, samen thuis’. Als er eentje om welke reden dan ook uit het water gaat, gaan we er allemaal uit.”

“Iedereen kan dit doen”

“Met de juiste begeleiding kan iedereen dit doen”, zegt Mitch, die ook als professioneel gedragstherapeut actief is. “Je kunt thuis al eens heel eenvoudig beginnen door bijvoorbeeld vijf minuten koud te douchen. Je kunt dat gaan uitbreiden in tijd naar tien minuten en je zult merken dat het heel ontspannend is voor je mindset. Je stapt hierdoor uit je comfortzone; je ‘feelgood ‘ hormonen, je endorfine komt vrij; kortom het voelt gewoon goed.

Natuurlijk kun je wel tien of twintig argumenten bedenken waarom je het niet zou doen, maar als je het wèl doet, kun je trots zijn op jezelf. Je hebt iets overwonnen en preventief geïnvesteerd in je eigen gezondheid. Er zijn zeker ‘mental benefits’ te behalen. Ik ga er in ieder geval mee door; het heeft mij enorm geholpen. Momenteel is er best veel aandacht voor wat ik doe.

Mensen zeggen dat ze het heel knap van mij vinden en denken dat ik iedere keer dat ik het water in ga iets moet overwinnen. Dat is echt niet zo. Het kost mij meer moeite om niet het koude water in te gaan! Na een koud bad kom ik met een ‘blij bakkes’ thuis. Wat wil je nog meer!” besluit Mitch lachend.